Graveringen op Zippo aanstekers

Zippo® benzine-aanstekers werden in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw door het Amerikaanse leger meegenomen de wereld over. Daardoor herkennen de meeste mensen deze aanstekers, en het klunk-geluid van het klepje, uit duizenden.

Dat maakt zo’n aansteker ook een geschikt cadeau of relatiegeschenk. En nog geschikter als er ook een persoonlijke gravering op staat. Glas Thole Ltd. graveert onder andere deze aanstekers met een High-Z CNC graveermachine en een diamant-graveerstift. Omdat de CNC-machine snel en flexibel inzetbaar is, speelt het bedrijf snel in op de wensen van klanten.

Diamant-gravering

Zippo graveren met een diamant-graveerstiftBij het graveren met de CNC-graveermachine en een vaste diamantstift, wordt alleen het oppervlak van het het werkstuk bekrast. De diamantstift zit ingeklemd in een speciale diamantstift-houder, die op z’n beurt zit ingeklemd in de 43H7 opname op de Z-as van de CNC machine. Hoe het graveren eruit ziet, ziet u in de video bovenaan deze pagina.

De graveerdiepte is instelbaar en wordt geregeld door de veerdruk van de diamantgraveer-houder. De stift zelf heeft een coating van duurzaam en scherp diamantgruis, die het mogelijk maakt om zeer harde materialen te bewerken. Door te etsen, kunt delen van de gravering zwart kleuren voor een mooi retro-effect.

Ook kunt u deze methode combineren met de optionele 4e (draai-) as, om gebogen oppervlakken te graveren. Zie bijvoorbeeld ook de onderwerpen Ringen graveren en Graveren op ronde oppervlakken.

Video

Projectinformatie

WerkstukZippo aanstekers
MateriaalVerchroomd messing
Werkbereik400 mm x 300 mm
ToepassingDiamantgraveren
MachineHigh-Z S400, diamant graveerstift
SoftwareConstruCAM 3D