Lengtesensor / nulpuntmeting voor gereedschap


CNC lengtesensor voor gereedschap

Gereedschapslengte-sensor, nulpunt-knop Tool-100

Sensor voor het automatisch meten van de lengte van het ingespannen gereedschap (bijvoorbeeld een mes of (graveer)frees).

Productbeschrijving

Een handige, accurate en degelijke gereedschapslengte-sensor waarmee de CNC machine zelf kan meten hoe lang het ingespannen gereedschap is. Hierop baseert de machine wat het ‘nulpunt’ is van de Z-as, en hoe diep de machine dus moet frezen of snijden om met dit gereedschap de gewenste resultaten te bereiken.

De sensor is zeer duurzaam ontworpen met een all-aluminium behuizing, volledig afgesloten tegen stof en spatwater (beschermingsklasse IP65).

  • IP-identificatie: Beschermd tegen aanraking en tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen en water
  • Eerste nummer = 6: bestand tegen stof. Volledige bescherming tegen aanraking en het binnendringen van stof.
  • Tweede nummer = 5: bestand tegen spatwater. Bescherming tegen waterstralen (koelnevel) vanuit elke hoek tot 12,5 liter per minuut.

De sensor bestaat uit twee delen: de sensorknop zelf en een magnetische basis die u op met twee schroeven op de ondergrond bevestigt. Als u de sensor niet nodig heeft of vermoedt dat hij in de weg gaat zitten bij het frezen, haalt u de sensor eenvoudig van de basis. Zodra u weer met de sensor wilt werken, veegt u de basis schoon en klikt u de sensor weer op z’n plek.

Dankzij de nauwkeurigheid van ca. 0,02 mm is de sensor volledig betrouwbaar en nauwkeurig afgestemd op de applicaties van onze CNC machines. Al onze CNC machines hebben onder de noodschakelaar een aansluiting voor de stekker van deze sensor. De software WinPC-NC ondersteunt de gereedschapslengte-sensor op de gemakkelijkste manier.

Hoe werkt de sensor?

De machine moet na elke gereedschapswissel ‘weten’ hoe lang het ingespannen gereedschap is. De software heeft deze informatie nodig om te bepalen hoe hoog de Z-as moet bewegen om het gewenste frees- of snijresultaat (of andere bewerking) te bereiken.
U kunt de gereedschap-lengte handmatig instellen in de software, maar dit is veel werk als u vaak van gereedschap wisselt. Bovendien is handmatig opmeten en invoeren misschien niet nauwkeurig genoeg voor het werk dat u wilt doen. In beide gevallen bespaart automatiseren met deze sensor u veel tijd en gedoe.

U voert eenmalig in op welke X- en Y-coördinaten de sensor zich bevindt. Als de machine een instructie voor lengtemeting krijgt, zal die zelf naar die coördinaten gaan en de Z-as voorzichtig laten zakken totdat de sensor-knop geraakt wordt. Het verschil tussen de Z-positie van de gereedschapshouder en de knop op dat moment, slaat de software op als gereedschapslengte.

Het enige wat u zelf moet doen, is de diameter van het gereedschap invoeren (in geval van freeswerk) en de dikte van het werkstuk invoeren. De software verrekent zelf de Z-hoogte met behulp van de maat die de sensor doorgaf. Zo bent u in een paar klikken klaar voor de volgende opdracht. Een must voor iedereen die regelmatig van gereedschap wisselt!