Zelf een DIY vacuümtafel maken


Projectinformatie

WerkstukZelfbouw vacuümtafel
MateriaalJackodur-piepschuim
Toepassing2D frezen
MachineHigh-Z S/T freesmachine
SoftwareConstruCAM 3D

In een handomdraai een zelfbouw vacuümtafel

Een van de meest handige accessoires voor uw CNC freesmachine is een vacuümtafel of vacuümplaat, zeker als u regelmatig kleine werkstukken bewerkt die moeilijk op te spannen zijn. En dat hoeft niet duur te zijn! Want als u dan toch een CNC machine heeft, waarom sou u de vacuümplaat niet zelf maken?

Veelzijdige vacuümplaat van Jackodur piepschuim

Eén van onze klanten bewijst met zijn zelfbouw vacuümtafel dat CNC-accessoires niet duur hoeven te zijn. Als hij een serie kleine, platte werkstukken moet bewerken, maakt hij daar zelf een vacuümplaat voor!

Het frame van deze DIY vacuümtafel bestaat uit aluminium L-profielen. Daarbij kan de piepschuim plaat ook worden ondersteund met een MDF-plaat voor nog betere stabiliteit. Of u maakt gewoon een uitsparing in de MDF grondplaat waar de vacuümplaat precies in klemt.

Handleiding voor het maken van een zelfbouw vacuümtafel

Het frame

Koop een aluminium hoekprofiel van 30 mm x 20 mm x 3 mm in de ijzerhandel. Dat kost voor een stuk van 2 meter rond de €8.

Zag het profiel met de hand op 570mm (voor de machine Z-720).

Boor in het profiel twee gaten met een diameter van 6.2 mm op een middenafstand van 544 mm (Z-720-machine). Plaats nu vier glijmoeren in het machineframe (let op de richting, anders werken ze niet goed).

Gebruik schroeven M6 x 8 om de L-profielen met de glijblokken aan het frame te schroeven. M6 x 10 kan ook, maar dan moet u sluitringen gebruiken, want er is onder de glijblokken niet zoveel ruimte. Om de nodige haaksheid voor de vacuümtafel te verkrijgen, plaatsen we de profielen precies parallel aan het frame van de machine.

De plaat

Koop een hardschuimbord voor de vacuümtafel bij de bouwmarkt. Een mooi formaat is 1000 x 500 x 20 mm, zoiets kost ongeveer €4 voor één stuk (als u hele pakken koopt, kan het nog veel goedkoper).

De soort Jackodur is eigenlijk bedoeld voor isolatie van gebouwen. Maar het oppervlak is glad, en dat is perfect voor een zelfbouw vacuümtafel! Er zijn ook platen met een gegolfd of onregelmatig oppervlak, die kunnen we niet gebruiken.

Snij de plaat kan met de hand tot het gewenste formaat. Als u al een grotere vacuümplaat heeft, kunt u de CNC machine gebruiken om deze plaat precies haaks te frezen. Snijd anders gewoon zo nauwkeurig als lukt.

Luchtgroeven

Klem de plaat tussen de twee aluminium profielen. In feite kunt u dan direct beginnen met frezen! Let wel op het nulpunt, zodat u niet het aluminium mee-freest.

Wat voor patroon u wilt gebruiken voor de vacuümplaat, is aan u. Als u al weet welke grootte en vorm uw werkstuk meestal gaat zijn, kunt u de groeven zo positioneren dat er bijna geen lucht lekt, en de zuigkracht dus maximaal is.

Maar in ons geval, schreven we een programma in ACAD dat in de basis ruitjespapier met een afstand van 10mm tekent. En de buitencontour kreeg van ons een hoekradius van 5 mm. We werkten met een 2 mm groeffrees en de freesdiepte was 1,5 mm.

Vervolgens boorden we een gat (2 mm) in de kopse kant, en een ondiep gat dwars daarop op de locatie waar twee groeven elkaar kruisten. Dit luchtkanaal voorzagen we aan de kopse kant van O-ringen, en we sloten de vacuümpomp daarop aan.

Na wat bijsnijden en experimenteren, werkte de zelfbouw vacuümtafel helemaal naar behoren!

Conclusie

Succes met uw zelfbouw vacuümtafel

U kunt eenvoudig (vanuit bijvoorbeeld ACAD of EAGLE) NC-ISO of HP-GL bestanden genereren en deze vervolgens uit een hardschuimbord frezen met de CNC freesmachine. Ook zijn veel freesprogramma’s voor dit soort projecten gratis op het internet te vinden.

Dus: als een professionele vacuümtafel niet nodig is, bouw er zelf een voor weinig geld!