Houtbewerking: schilderijlijsten met reliëf

De echte antieke schilderijlijsten van hout ziet u vaak zitten op de illustraties en schilderijen van de grote kunstenaars in kunstmusea. Vooral de antieke houten fotolijsten van de barokperiode bevatten rijke ornamenten, die toen nog geduldig en secuur met de hand in het hout waren gesneden. Vanwege het hoge niveau van vakmanschap en de leeftijd, zijn die antieke houten schilderijlijsten veel geld waard.

Maar in het computertijdperk, met 3D-scanners en CNC freesmachines, is het produceren en decoreren van houten lijsten op basis van antieke exemplaren voor uzelf aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper.

Ornamenten scannen en CNC frezen

De techniek die hier wordt gebruikt voor het frezen van de lijsten, is zeer eenvoudig te beschrijven. Met de CNC-machine en de 3D-tastscanner werden oude ornamenten eerst gescand. Vervolgens werd het 3D scanresultaat met software verwerkt. En ten slotte werd het model gefreesd uit hout met een geschikte frees.

Het scannen van 3D objecten kan tegenwoordig trouwens nauwkeuriger, sneller en gemakkelijker met een laserscanner.

Hierboven in de galerij staan foto’s van de productie van reliëfstroken en complete hoekversieringen. Onze klant, de heer Walter, freest fotolijsten en reliëfs voor frames met zijn High-Z S-1000 CNC-freesmachine. Hij verzamelt de benodigde gegevens met behulp van onze Touch Probe 3D-scanner. Hiermee combineert hij scannen en artistiek ontwerp in 3D.

We wensen de heer Walter veel succes met zijn unieke schilderijlijsten!

Video

Projectinformatie

WerkstukSchilderijlijsten
MaterialenVerschillende soorten hout
WerkbereikX=1000 mm; Y=600 mm; Z= 110 mm
Toepassing2D & 3D frezen
MachineHigh-Z S1000, bovenfrezen voor hout en een 3D tastscanner-module
SoftwareConstruCAM 3D