Waterstraalsnijden


Video

Videodemonstratie CNC waterstraalsnijden

Geld besparen door zelf te snijden


Waterstraalsnijden met de waterstraalsnijmachine van CNC-STEP biedt u een goed alternatief bij het snijden van speciale materialen in vergelijking met andere bewerkingsmethoden. Het is een koud snij-proces, waarbij water onder hoge druk diverse materialen snijdt. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen zuiver watersnijden en abrasief-watersnijden (zie hieronder).

Laten snijden was gisteren – zelf doen is de toekomst

Snij voortaan zelf, zonder afhankelijk te zijn van een externe studio. Geen wachttijden, flexibel kunnen inspelen op wijzigingen of prototypevorming. Geen veel te hoge snij- en loonkosten! Zo heeft u het heft weer in eigen handen.

Dankzij de dunne waterstraal kunnen zelf keramische tegels heel nauwkeurig gesneden worden.

Kermaiek waterstraalsnijden

Deze kammen zijn gesneden uit 2mm dik staal.

Stlen kammen, gemaakt met een waterstraalmachine

CNC-snijden met zuiver water


Bij het zuiver waterstraalsnijden bewerkt de machine het werkstuk met een straal van zuiver water zonder toevoegingen. Voor dunnere en zachtere materialen is de spuitkop met een diameter van ongeveer 0,1-0,2 mm volledig voldoende. Zo kunnen naast dun hout, rubber en kunststof ook producten uit de voedingsmiddelenindustrie snel en vooral schoon gesneden worden zonder kleverige messen.

Voedingsmiddelen snijden

Hierbij kunnen verse producten zoals deegwaren, taarten, koekjes, pralines en cakes (deegproducten en banket), pizza’s, groenten, fruit, vlees of diepgevroren voedingsmiddelen in speciale vormen gesneden of uitgesneden worden. Waterstraalsnijden is juist voor voedingsmiddelenindustrie zeer aantrekkelijk, aangezien alleen zuiver hygiënisch water voor het snijden wordt gebruikt, dat speciaal voorgefilterd en steriel wordt gemaakt. Het moet echter worden vermeld dat de machines voor de verwerking van voedingsmiddelen aan zeer hoge hygiëne-eisen moeten voldoen. Onze standaardmachines voldoen hier niet aan.

Abrasief snijden met granaatzand, olivijnzand of korund


Bij het abrasief snijden wordt via een extra kanaal in de snijkop een abrasief middel (meestal granaatzand of korund) aan de zuivere waterstraal toegevoegd. Tijdens het waterstraalsnijden ontstaat er een onderdruk in de snijkop die het abrasieve materiaal in de mengkamer zuigt, om het vervolgens met het water te mengen. Door de vorm van het mondstuk, wordt de gemengde waterstraal geconcentreerd en versneld. Het abrasief waterstraalsnijden wordt daarom vooral gebruikt bij sterkere of hardere materialen.

Glad snijresultaat op staal

Glad snijresultaat op staal

Glas met leistenen inlays

Leisteen en glas op creatieve wijze combineren

Welke voordelen biedt een waterstraalsnijmachine?


Naast de reeds genoemde voordelen, is de uitstekende bijna braamloze bewerking van het werkstuk te benadrukken, die schone snijkanten en perfecte resultaten levert. Hierdoor is nabewerking meestal overbodig.

Verder komt erbij dat het werkstuk nauwelijks thermische invloeden ondergaat, waardoor vervorming of beschadiging van de snijkanten niet te verwachten is. Bovendien is een zeer kleine snede met een diameter van slechts 0,1 mm mogelijk, waardoor ook zeer precieze bewerking van delicate onderdelen uitvoerbaar is.

Waterstraalsnijden versus frezen, lasersnijden en plasmasnijden

Een voordeel van waterstraalsnijden ten opzichte van frezen is dat de gereedschapswissel wegvalt. Dit betekent dat de snijparameters bij waterstraalsnijden eenvoudig kunnen worden aangepast via de toevoer van zand en de voortloopsnelheid tijdens het bewerkingsproces.

Een groot verschil, vergeleken met bewerken met een CNC-frees, een laser of een CNC-plasmasnijder, is de warmteontwikkeling. Hitte kan bij warmtegevoelige materialen lelijke en beschadigde snijkanten achterlaten en bij sommige materialen ook scheurvorming veroorzaken. Bij waterstraalsnijden wordt dit volledig vermeden, omdat het een koud snijdproces is. Zo kunnen ook gevoeligere materialen zoals thermoplasten zonder vervorming bewerkt worden.

Voordelig waterstraalsnijden bij grote materiaaldiversiteit

Ook de diversiteit van materialen die met een waterstraalsnijmachine bewerkt kunnen worden, is enorm. Bijvoorbeeld aluminium, staal, roestvrij staal, non-ferro metalen, kunststoffen, leisteen en glas kunnen eenvoudig en nauwkeurig bewerkt worden. Anderzijds is een waterstraalsnijder de ideale en veilige oplossing voor het bewerken van brandbare of warmtegevoelige materialen, zoals hout, magnesium en thermoplastische kunststoffen.

Flexibiliteit door waterstraalsnijden

Afhankelijk van het basismateriaal en de specificaties voor het eindwerkstuk, is waterstraalsnijden zeer efficiënt. Niet alleen qua eindresultaat, maar vooral ook in het werkproces zelf. Door deze bewerkingsmethode wordt zo min mogelijk afval geproduceerd en wordt het materiaal optimaal benut. Bovendien bent u zeer flexibel, ook bij de productie van verschillende series uit diverse materialen, omdat gereedschapswissel wegvalt.

Kostenfactor waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden is geschikt voor zowel serieproductie als enkelstuksproductie. Vooral bij de productie van enkele werkstukken is dit rendabel. Dit komt door de bewerking zelf, omdat het eindresultaat nauwelijks nabewerking behoeft om een afwerking te verkrijgen.

Ook een complexere geometrie van het werkstuk vormt geen uitdaging bij bewerken met een waterstraalsnijmachine. De sneden worden nauwkeurig en foutloos gezet door de CNC-machine. Hierdoor kunnen de bedrijfskosten efficiënt worden gehouden en kan met de hoogste kwaliteit geproduceerd worden.

Andere toepassingen


Hogedruk-waterstralen wordt ook in andere gebieden ingezet. Bijvoorbeeld voor het reinigen van gietstukken, ontbramen of het reinigen en ontlakken van grote oppervlakken zoals bij schepen. Waterstraalsnijden wordt voornamelijk gebruikt wanneer temperatuursinvoer in het werkstuk volledig ongewenst is, omdat het werkstuk eventueel temperatuurgevoelig is.

Lichtreflecterende oppervlakken of steen snijden

Steen snijden – Geen probleem. Deze snijmethode wordt ook toegepast wanneer de laser niet meer kan worden ingezet of het materiaal niet door een gebundelde lichtstraal kan worden gesneden (bijvoorbeeld steen). Zo kan door waterstraal ook een sterk reflecterend materiaal worden gesneden, waarbij de laser zijn grenzen bereikt.

Glasvezel – GVK en andere composietmaterialen

Met glasvezel versterkte composietmaterialen kunnen ook uitstekend met waterstraalsnijden gesneden worden. De waterstraal snijdt continu en kan niet verkleven of verslijten, en is dus altijd scherp! Dure gereedschapskosten vervallen daarmee. Ook de voortdurende monitoring van de slijtage aan het gereedschap. Deze methode is perfect geschikt voor het snijden van GVK, CFK etc.

Veiligheid


Gevaren bij waterstraalsnijden

De gevaren bij waterstraalsnijden zijn vrij gering. Sterker nog, ze worden deels zelfs door positieve eigenschappen van het water op het snijproces geminimaliseerd.

Door de lage temperaturen ontstaan er geen of weinig giftige dampen of stof tijdens het snijproces, wat de operator en de exploitant op lange termijn ten goede komt. Stofdeeltjes worden direct in het waterbad gebonden en kunnen daardoor niet in grote hoeveelheden ontstaan. Een gering gevaar door spatwater is echter aanwezig. Daarom dient de operator altijd een veiligheidsbril te dragen en tijdens het snijproces niet te dicht bij het werkstuk te staan.

We adviseren u graag!

Mail ons, vraag een vrijblijvende offerte aan of laat u terugbellen.

Contact