V-groefgraveringen in graniet

Video

Projectinformatie

WerkstukGrafstenen en naamborden
Materiaal‘Nero Assoluto’ zwart graniet
Werkbereik3200 x 2010 x 300 mm
ToepassingGraveren, V-Carving
MachineRaptorX-SL3200/S20, HWM 90° V-groeffrees
SoftwareConstruCAM 3D

3D graveren in ‘Nero Assoluto’

Het verwerken van graniet is een van de meest veeleisende taken voor een CNC-freesmachine. Dat komt doordat dit materiaal een uitzonderlijk hoge hardheid en veerkracht heeft. Maar dat is tegelijkertijd de reden waarom graniet, en vooral luxe soorten zoals het ‘Nero Assoluto’ in de foto’s, heel populair blijft als basis voor bijvoorbeeld grafstenen en naamborden.

De belettering en decoratie is een van de meest voorkomende toepassingen van granietverwerking. Motieven, afbeeldingen of foto’s worden op het oppervlak van het graniet gegraveerd. Dit gaat in de meeste gevallen als een normale gravering (VCarving), of, in het geval van fotograveren, heel oppervlakkig als halftonen geslepen.

Grafstenen graveren: vereisten voor de CNC-freesmachine

Als u graniet wilt frezen met CNC-gecontroleerde precisie, is het niet genoeg om alleen de z-as van de portaalfreesmachine te versterken. Want bij de verwerking van graniet, werken hoge tegenkrachten op de hele machine.

We ontwierpen de RaptorX-freesmachine uit ons machinepark met dit soort zwaar werk in het achterhoofd. De CNC-portaalfreesmachine is uitgerust met een Z-as met maximale stabiliteit, versterkte geleiders en solide brug- en frame-elementen. Hierdoor worden de freesbanen uitgevoerd met zo min mogelijk afwijking in harde materialen, en hebben grafsteeninscripties een uitstekende visuele kwaliteit.

Inscripties frezen als 3D-gravering in graniet (V-Carving)

V-carving is niets anders dan 3D V-groeffrezen. Deze methode is ideaal voor het graveren van een lettertype of een motief met hoekreliëf voor grafstenen. Bij het frezen in de diepte van het graniet ontstaat een mooi 3D-effect.

In vergelijking met lasergraveren ziet graveren met V-carving eruit als echt traditioneel vakmanschap. Dit komt doordat de CNC-freesmachine het graniet in een V-vormige geul verwijdert. De juiste CNC-machine kan professionele lettertypen voor graveringen echter veel sneller en nauwkeuriger frezen dan de vakman. Daarom is V-carving de oplossing voor meer productiviteit, met name voor steenhouwers en steenverwerkende bedrijven.

Freesgereedschap en -software voor grafsteenbelettering

Als freesgereedschap gebruiken we een speciaal HWM 90° groeffrees. De freesbanen worden gegenereerd door de software ConstruCAM-3D met een diepte van ca. 3 mm.

Of koeling moet worden gebruikt of niet, hangt af van het gebruikte gereedschap. We bieden speciale frezen voor het verwerken van harde steensoorten. Deze hebben een bijzonder lange levensduur en laten een breukvrij freespatroon achter in het graniet.

Close-up van een letter gemaakt met VCarve

Foto’s graveren op steen

Een fotogravering kan op een grafsteen worden gelaserd of oppervlakkig worden geschuurd. Het gepolijste beeld suggereert het artistieke handwerk van de steenhouwer, terwijl het met een laser gegraveerde beeld op het graniet lijkt geverfd.

Beide fotogravures hebben hun charme en zijn uiteindelijk een kwestie van smaak. Hier concentreren we ons op de “gepolijste” fotogravure, aangezien onze fotograveer-module met deze graveertechniek werkt en uitstekende resultaten levert op graniet.

Werkprincipe van foto-graveren met de GranitoGrav

De GranitoGrav ruwt het oppervlak van de grafsteen op met een diamant graveerfrees en houdt rekening met alle grijswaarden van de originele foto. Op die manier wordt de gegraveerde foto samengesteld uit lichte en donkere gebieden in verschillende gradaties.

Grafsteeninscriptie én fotograveren

Fotograveren kan met de GranitoGrav-module al in combinatie met een CNC-machine uit de High-Z T-serie, omdat met deze methode de grafsteen slechts oppervlakkig geslepen wordt. Maar als u zowel inscripties in het graniet als foto-graveringen wilt frezen, hebt u de maximale stabiliteit van de machineserie RaptorX nodig, waarop de GranitoGrav-module ook kan worden gebruikt.

CNC fotograveermachine in actie