Wat is frezen?
Frezen is een manier om met een snijdend gereedschap materialen te bewerken. Het roterende frezende gereedschap gebruikt daarbij een of meerdere tanden om zijwaarts door het materiaal te bewegen en materiaal af te schaven (vergelijkbaar met een cirkelzaag). Zoals zoveel termen is de term frezen vastgelegd in een DIN-norm:
DIN 8589
De definitie volgens de Duitse DIN-norm DIN 8589:
Frezen is het snijden met een roterend cilindrisch, meestal meertandig instrument dat ten opzichte van het te bewerken materiaal een beweging maakt haaks op de rotatieas, of onder een hoek.
Wat van belang is, is hoe de voeding (richting waarin het materiaal beweegt ten opzichte van de frees) zich verhoudt tot de rotatierichting van de frees. Hieronder een korte uitleg:
Meelopend frezen
Bij meelopend frezen is de rotatierichting en de richting waarin het werkstuk beweegt dezelfde. Dat betekent dat de voeding gelijk is aan de draairichting van de frees. De spaan is dan op zijn dikst aan het begin van de snede. Hoewel deze methode voor handmatig frezen ongeschikt is, is het eindresultaat mooi glad. Daarom wordt het bij CNC frezen wel toegepast, met name voor de afwerking.
Tegenlopend frezen
Bij tegenlopend frezen is de rotatierichting en de richting waarin het werkstuk beweegt tegengesteld. Dat betekent dat de voeding tegengesteld is aan de draairichting van de frees. De spaan is het dikst op het eind van de snede. Als het werkstuk niet stevig kan worden bevestigd, is dit de enige veilige werkmethode. Omdat de tanden van de frees even tegen het materiaal wrijven voordat ze beginnen met snijden, is de kwaliteit van het freeswerk lager: deze methode wordt op CNC-machines dus vrijwel alleen toegepast voor grof voorfrezen.
Verschillende frezen nodig voor verschillende materialen
De freesspindel van een CNC freesmachine drijft een (boven)frees aan. Van welk materiaal dit gereedschap gemaakt is en welke geometrie het heeft, is afhankelijk van welk materiaal ermee gefreesd moet worden en wat voor afwerking er nodig is. Bovendien moet het gereedschap het materiaal verwijderen met hoge precisie en niet al na enkele toepassingen bot zijn.
Daarom is het slim voor uzelf vooraf al de volgende vragen te beantwoorden:
- Welk materiaal (bijvoorbeeld metaal, hout, steen of plastic) gaat u bewerken?
- Binnen de gekozen groep, welke andere eigenschappen heeft dit materiaal (is het hard hout of zacht hout of MDF of spaanplaat, is het hard aluminium of taai aluminium)?
- Wat voor freesbewerking gaat u doen? Voor schuine kanten en V-groeven heeft u een andere frees nodig dan voor omfrezen of nesten;
- Gaat u alleen frezen aan de oppervlakte van het materiaal, of gaat u helemaal door het materiaal heen?
Een 3D-reliëf bijvoorbeeld is een bewerking op de oppervlakte, voor contourfrezen gaat u door het materiaal heen. Kortom, er zijn veel verschillende materialen en freesmethodes, en voor elke toepassing kunt u het beste werken met een freesbit dat op die toepassing is afgestemd.
Als u specifieke vragen heeft over frezen, neem dan direct contact met ons op. We zijn hier om u te helpen en informeren u in detail. Alle soorten freesbewerkingen die hierboven worden vermeld, kunnen worden gerealiseerd met onze CNC-machines.