Gratis download van STL bestanden en 3D CAD software

U vindt met behulp van deze pagina: duizenden stl bestanden, 3D CAD-software en reparatie software voor stl bestanden. Gratis!

Gratis en legaal

Als u de instructies hieronder volgt, kunt u duizenden bestanden (stl-bestand), 3D-objecten en 3D-modellen daadwerkelijk gratis en legaal downloaden.

We laten u zien hoe u Google Sketchup kunt gebruiken om de gegevens van een 3D model om te zetten naar een gemeenschappelijk formaat voor CAD CAM-software voor verdere bewerking, het op te splitsen in losse onderdelen en het zelfs te repareren met gratis 3D-viewersoftware.

En het meest interessant voor ons: uiteindelijk kunt u ook de paden en freesbanen voor uw CNC freesmachine gratis maken.

Voorbeelden uit Sketchup

Hieronder staan voorbeelden van 3D-objecten die in de gratis software Google Sketchup zijn bewerkt, en daarna gratis zijn geconverteerd naar STL bestanden.

We laten u 3 objectvoorbeelden zien op basis van GIF-animaties: links als .skp-bestand, rechts als voltooid stl-bestand.

girl head free stl skp file sketchup
helicopter free skp stl file sketchup
lamborghini free stl file skp sketchup
girl head free stl file sketchup
helicopter free stl file sketchup
lamborghini stl file free sketchup

Wat u nodig hebt voor deze gratis service van CNC-STEP:

 1. Een beetje tijd, een beetje geduld en aandacht (lees alles volledig!)
 2. Een pc die voldoet aan de vereisten voor CAD-bewerking.
 3. De bereidheid om een beetje te leren over 3D-CAD-software. Video-tutorials zullen je helpen.

Gratis voorbeelden

Bekijk de onderstaande downloads voor inspiratie. Dit soort 3D-modellen zijn in overvloed op het internet te downloaden, voor allerlei verschillende gebieden: technologie, gebouwen, voertuigen, biologie, planten en nog veel meer.

Dit soort gratis downloads zijn een must voor alle modelbouwers, 3D-ontwerpers, specialisten voor rapid prototyping, architecten, matrijzenbouwers enz.

We hebben ons strikt gehouden aan de regels en bepalingen en voorwaarden van de bedrijven waarvan de downloads en links we u aanbieden. Wij verdienen geen geld met deze downloads; we willen alleen voorkomen dat u duizenden euro’s uitgeeft aan 3D-software en .stl-bestanden, die u ook gratis kunt krijgen!

 1. Lamborghini Gallardo Police car (.stl + .3ds)
 2. Girl Head (.stl + .3ds)
 3. Mi-24 helicopter (.stl + .3ds) 
 4. Tutankhamun death mask (.stl + .3ds)
 5. Sexy Girl Torso and head (.stl + .3ds)
 6. Bathroom Set with tub (.stl + .3ds)
 7. Landscape of Island (.stl + .3ds)
 8. Lord Darth Vader from Star Wars (.stl + .3ds)
 9. Milling Machine Complete (.stl + .3ds)
 10. Chess, Chess game with all figures (.stl + .3ds)
 11. Porcelain Angel (.stl)

Instructies voor gratis STL-bestanden en de 3D CAD-software Google Sketchup

 1. Download en installeer Google SketchUp Pro op uw computer (beschikbaar voor zowel Windows als MacOS).
 2. Leer de basisfuncties van de software kennen, via deze videotutorials en Google Sketchup Tutorials.
 3. De gratis versie van Google Sketchup heeft slechts beperkte exportmogelijkheden en veel CAM programma’s herkennen het Sketchup-formaat .skp niet. Hiervoor is de oplossing: de plug-in met exportfunctie voor STL en DXF voor Google Sketchup:
  • Download de plugin Sketchup to DXF/STL voor Sketchup V8.2 (2013) en hoger (rechter muisknop -> Link opslaan als…);
  • Of download diezelfde plugin voor oudere versies van Sketchup/Sketchup Make.
 4. Installeer de plugin vanuit SketchUp Pro (zie ook de Duitstalige screenshot links hieronder): Window -> Preferences -> Extensions. Klik op ‘Add Extension’, navigeer naar de gedownloade plugin (skp_to_dxf.rbz) en druk op Openen.
 5. U kunt nu alle bestanden met bestandsextensies .skp en .3ds importeren in SketchUp vanuit 3D modellen, of ze downloaden van de Google-galerij, en weer exporteren als .stl bestanden. Dit doet u via het menu: File -> Export to DXF or STL (zie screenshot rechts).

Bekijk vooral de video’s als u meer wilt leren over de bewerking en de conversie van SketchUp-gegevens naar stl. We zijn blij als u tevreden bent met deze gratis service van het bedrijf CNC-STEP!

Plugin installeren in Google SketchUp
Sketchup-bestand exporteren naar .stl bestanden met optionele plugin

Meer nuttige links

Links naar databases met gratis 3D modellen (.stl- en .3ds-bestanden)

De onderstaande links verwijzen naar gratis inhoud (u hoeft zich alleen maar te registreren):

 • Artist-3D.com: hier vindt u gratis .3ds -bestanden van architectuur, voertuigen, elektronica en nog veel meer.
 • 3D ContentCentral: super interessant, duizenden technische 3D-CAD stl bestanden. Het enige dat u hoeft te doen, is de viewer registreren en installeren.

Deze bestanden kunnen in de afzonderlijke componenten worden gesplitst met behulp van de Google SketchUp 3D-software. Van een voertuig kunt u bijvoorbeeld bijvoorbeeld slechts één wiel als een stl-bestand exporteren om het later naar een andere schaal te converteren. En om het bijvoorbeeld te reproduceren op een van onze CNC freesmachines.