Handbogen van hout

Houten sportbogen frezen op de CNC machine

3D-frezen met een CNC-machine is een heel efficiënte manier om houten recurvebogen te maken. En om nieuwe ontwerpen voor een sportboog te ontwikkelen.

3D-frezen is nog steeds het hoogtepunt als het gaat om frezen. Met een 4-assige freesmachine kunt u het werkstuk 3-assig bewerken en draaien tegelijkertijd. Daarom is het een van de meest interessante onderwerpen als het gaat om frezen met een CNC-machine.

Laten wij hier in dit specifieke geval een recurveboog maken. Zoals met zoveel producten, werden bogen vroeger met de hand vervaardigd. Het proces was tijdrovend en extra gecompliceerd als verschillende houtsoorten aan elkaar moesten worden gelijmd. De CNC-machine met extra draai-as is hierhoor een uitkomst.

Het maken van sportbogen heeft het bedrijf Falkenholz gemaakt tot hun specialiteit.

Recurveboog 3D frezen

De Firma Falkenholz produceert individuele recurve bogen of sportbogen voor een breed sportief georiënteerd wereldwijd publiek, met groot succes.

Talloze verschillende houtsoorten voor de productie van een recurveboog

De materiaalkeuze is cruciaal bij het maken van een sportboog. Daarom produceert het bedrijf niet alleen bogen uit Makassar, Zirikote, birdseye esdoorn en Limba kernhout of Vavona. Zelfs inheemse soorten, zoals populier, plataan en taxus, zijn bij uitstek geschikt voor het maken van een sportboog.

De software genereert het bestand voor 3D-frezen

De onbewerkte gegevens voor de sportbogen werden gemaakt in 3D CAD-software. Vervolgens worden de STL-bestanden geconverteerd naar een verwerkbaar DIN ISO-bestand met behulp van de software DeskProto (die een vierde as ondersteunt). Daarna worden de gegevens door de CAM-software omgezet als G-code freesbestand en naar de CNC-machine gestuurd, die vervolgens het werkstuk uitvoert.

Sportboog: hoe unieker, hoe beter

De reclameslogan van Falkenholz luidt: Een boog, zo individueel als jij! Elke boog van Falkenholz is gemaakt van hoogwaardige houtsoorten. De natuurlijke houtnerf en de verschillende combinaties van hout maken elke boog individueel en uniek. De luxueuze materialen, het tijdloze en sportieve ontwerp, evenals de absolute vakmanschap, vormen de basis voor een sportboog die bijna te mooi is om alleen in competitie te worden gebruikt.

Falkenholz biedt met zijn veelzijdige assortiment een verscheidenheid aan verschillende grijpstukken aan als de RH- en LH-variant van de volgende boogcategorieën:

  • Take Down Recurve
  • Longbow
  • One Piece Recurve

Extra categorieën zijn momenteel in ontwikkeling! Ook kunt u natuurlijk bij Falkenholz een perfect gevormde handgreep op maat bestellen.

Video: een recurve sportboog 3D frezen