Vervangende Roland sleepmessen voor meshouders en snijplotters


Roland sleepmes

Verwisselbare messen voor de CNC meshouder

Roland sleepmes voor het snijden van folies tot 0,5 mm dik. Het plottermes wordt vastgeklemd in een meshouder, die wordt geplaatst op de CNC-machine in plaats van de freesmotor. Dus het mes wordt door door de CNC-machine door de folie getrokken en snijdt zo elke gewenste 2D-vorm uit.

Snijgeometrie: 45 graden snijkant
Totale lengte: ongeveer 23 mm
Diameter op de schacht: 2,0 mm

Roland plottermessen – Sleepmessen

Roland sleepmessen om folie te snijden

Voor het snijden van de meest voorkomende folies tot een dikte van 500 μm (0,5 mm). De sleepmessen hebben een offset van 0,25 mm.

De messen zijn gemaakt van massief hardmetaal (HWM). Hierdoor bieden ze een hoge snijkwaliteit en een lange levensduur met minimale slijtage.

Sleepmes techniek

Bij snijplotters en CNC-gestuurde portaalfreesmachines worden meestal sleepmessen met HW- of HSSE-bladen gebruikt, waarbij de HW (hardmetalen) variant een aanzienlijk langere standtijd heeft.

De sleepmessen zijn voorzien van een offset: de punt van het mes bevindt zich dus niet precies in het midden van het draaipunt van het mes. Deze verschuiving zorgt ervoor dat het mes in de kogellagers van de meshouder altijd draait (sleept) achter de richting waarin de meshouder wordt getrokken.

Vanwege deze offset is het echter niet haalbaar om hele fijne letters met een grootte van minder dan 5-7 mm te snijden, omdat de bewegingen van het mes in de hoeken altijd voor een kleine radius zorgen. In het ergste geval zijn het start- en eindpunt van zo’n snede zelfs kleiner dan de offset, waardoor die hoek verkeerd afgesneden wordt.

Gebruik in zo’n geval een snijmodule waarbij het mes elektronisch gepositioneerd wordt (tangentieel snijden), zoals de TCM-4 of de EOT-3.