Rubber snijden


Projectinformatie

WerkstukAfdichtingsrubber
MateriaalRubber (5mm, 70 Shore A)
Toepassing2D CNC snijden
MachineHigh-Z S-720/T,
Tangentiële snijmodule EOT-3
SoftwareConstruCAM 3D

Afdichtingen snijden uit rubber mat


De CNC-machine en het tangentiële mes als snijplotter

Met onze optionele tangentiële snij-module EOT-3 kunnen alle door ons aangeboden CNC-machines worden gebruikt als snijtafel. Deze tangentiële mesmodule verandert de CNC-machine in een volwaardige flatbed-tangentiële snijplotter. Hiermee snijdt u bijvoorbeeld gemakkelijk en precies hard rubber, kurk en andere materialen.

Rubber is te zacht om te frezen

Rubber kan niet worden gefreesd, vanwege de aard van het materiaal (te zacht). Tijdens het frezen zou het materiaal eenvoudigweg weggeduwd worden door de snijbladen. En de frees zou hierdoor oververhitten en breken.

Maar met behulp van de tangentiële snijmodule en onze CNC-freesmachines uit de High-Z / T-serie kunt u uw werkstukken snel en comfortabel zelf snijden. De CNC-machine en de snij-module zijn ontworpen voor productie van unieke werkstukken, maar ook voor serieproductie in ploegendienst.

Rubber snijden: het juiste gereedschap en wat knowhow zijn vereist

Vanwege de extreme taaiheid van rubber, resulteert snijden in extreem hoge wrijving tussen de gebruikte messen en het materiaal zelf. Dit leidt tot een grote hoeveelheid warmte die in het ergste geval het smelten van het rubber veroorzaakt. Daarom moet u ervoor zorgen dat de snijbeweging van het blad past bij het te snijden materiaal.

U doet ervaring op door verschillende diktes en soorten rubber te testen en het snijproces te observeren. Bij een te langzame doorvoersnelheid smelt het rubber, bij een te hoge snelheid ziet u waarschijnlijk snijgroeven aan de zijkant.

Onze snijtests in rubberen mat zijn allemaal goed verlopen

In ons experiment met de tangentiële oscillerende snij-module snijden we een 5 mm dikke rubberen afdichting uit hard rubber (70 Shore A, zie uitleg hieronder). In de foto’s en de video ziet u dat dit prima werkt; ook andere experimenten gingen goed.

Informatie over de hardheid van elastomeren

De Shore-index

De meest gebruikte eenheid voor de hardheid van rubber is de Shore-index. Deze wordt bepaald aan de hand van DIN ISO 7619-1.

Simpel gezegd betekent dit: de weerstand van een rubber tegen het binnendringen van een kegelvormig lichaam, met een vooraf bepaalde vorm en afmeting, onder een bepaalde drukkracht. Daarbij zijn er verschillende tests, voor Shore 00 (zeer zachte elastomeren), Shore A (zachte materialen) en Shore D (harde materialen). Het te testen materiaal is altijd 6 mm dik.

Voor rubberen gegoten technische onderdelen, is het hardheidsbereik 20 tot 90 Shore A. Dit is perfect voor de meeste afdichtingen en pakkingen, afhankelijk van de toepassing.

Shore-type en hardheidVoorbeeld van toepassing
10 Shore 00Gummibeer-snoepjes
20 Shore AElastiekjes
40 Shore AVlakgom
70 Shore ABuitenband van voertuig
50 shore DWinkelwagen-wielen
80 Shore DValhelm