Printplaten frezen en boren, productie PCB

Projectinformatie

WerkstukPCB printplaten
MateriaalPCB, PVC, GFK met koper-coating
Toepassing2D frezen, boren
MachineHigh-Z S400, inboorfrees 0,8mm
SoftwareTarget 3001

Zelf printplaten produceren

Boren en frezen van printplaten is een eenvoudige zaak met de CNC-machines uit ons assortiment. U ontwerpt in bijvoorbeeld Gerber uw printplaat en bewaart de data als een .plt-bestand (HPGL). Daarna voert u het programma uit in de KinetiC-NC besturingssoftware.

Zeker voor prototypen of kleine oplages is een CNC machine bijna onmisbaar. Want het is eenvoudiger om PCB’s gemaakt van GRP en koper te frezen dan om printplaten te etsen.

PCB frezen in plaats van etsen

U weet waarschijnlijk uit ervaring welke omstandigheden en apparatuur nodig zijn om zelf printplaten te etsen. De procedure is ingewikkeld, gecompliceerd en vereist veel oefening. De aanschaf van een 3D-printer en etsvloeistof zoals ijzerchloride is vereist.

In plaats van de sporen te etsen, kunnen onze precieze machines het werk doen en de sporen frezen. Bij deze methode worden niet de geleidende delen geprint, maar juist delen van elkaar geïsoleerd door de koper-coating weg te frezen.

Het enige dat u hiervoor nodig hebt, is een CNC freesmachine en de Target 3001-software om de layout te ontwerpen. Deze apparatuur maakt de productie van printplaten eenvoudig, zelfs bij massaproductie.

Onze machines frezen probleemloos PCB isolatiepaden met afstanden tot ca. 0,1 – 0,15 mm. Ook snijden en boren zijn gestandaardiseerde toepassingen van CNC-machines uit de High-Z T-serie. Deze veelzijdige portaalfreesmachines bewerken probleemloos bijna alle materialen.

Het resultaat van de bewerking hangt grotendeels af van de materiaalkeuze en de snijgeometrie van de gebruikte frees.

PCB productie met een CNC portaalfrees

Printplaten frezen en boren in één bewerking

Een PCB maken met een freesmachine werkt het best wanneer boren en frezen in één keer kan worden gedaan, zonder dat u het gereedschap handmatig hoeft te wijzigen. Hiervoor is een gereedschapswisselaar ideaal, omdat hiermee het frezen, boren en andere bewerkingen in één programma gedaan kunnen worden. Afhankelijk van uw voorkeur, freest u eerst de printplaat en boort u vervolgens de gaten, of u boort eerst en freest als tweede.

Welke optie u ook kiest, de Target 3001-software helpt bij het opstellen van de freespaden. De bestanden voor printplaten kunnen direct vanuit Target 3001 worden geëxporteerd. Er zijn twee opties bij het exporteren:

 1. Gebruik het pure boorprogramma en laat het verwerken door de machine via de besturingssoftware.
 2. Gebruik het isolatiefreesbestand inclusief het boorbestand als PLT. In deze variant moet u bepalen of de machine eerst moet boren en vervolgens moet frezen, of omgekeerd.

Bij het exporteren met Target 3001, worden de volgende waarden gevraagd:

 • Boordiepte
 • Snelheid bij het laten invallen van de boor in het materiaal
 • Diameter
 • Freesdiepte voor de isolatiepaden
 • Export kan worden uitgevoerd in HPGL; Isel / proMa NCP; XGerber (voor controle); CNC ISO 6983 / DIN 66025; Charly Robot P.C.B.

In onze test frezen we de isolatiebanen en boren we tegelijkertijd de gaten voor de montage. Het resultaat is indrukwekkend: in een handomdraai een printplaat, gefreesd met een diepte van 0,2 mm, en een minimale ruimte tussen de freesbanen van eveneens 0,2 mm.

Printplaten boren en frezen

Ten slotte nog een paar tips

Printplaten zijn vaak kleine, fragiele werkstukken die zeer nauwkeurig bewerkt moeten worden. Daarom hierbij een aantal tips van ons:

 1. U kunt de printplaten opspannen op de grondplaat hoe u wilt. Bijvoorbeeld zoals in één van de foto’s in de galerij hierboven, met een kleine bankschroef. Maar de beste resultaten haalt u in onze ervaring met een vacuümtafel of losse vacuümplaat. Die kunt u professioneel aanschaffen, maar ook gewoon zelf maken.
 2. Gebruik géén spiraalfrees met positieve snijhoek! Deze frees zou de coating kunnen rafelen, of zelfs het hele werkstuk kunnen optillen door de opwaartse snijdruk.
  Gebruik in plaats daarvan een spiraalfrees met negatief snijdende sneden of een schrobfrees met diamantvormige vertanding voor volkern en kunststoffen. Op deze website vindt u een kleine greep uit ons aanbod frezen.