Plasmasnijden

Projectinformatie

WerkstukDiverse
MaterialenElektriciteit-geleidende metalen
Werkbereik1350 x 1050 mm
ToepassingPlasmasnijden en lassen
MachinePlasma cuter PlasCUT-1350
SoftwareConstruCAM 3D

Hoe werkt plasmasnijden?


Plasmasnijden of plasmabranden is het snijden van metalen door middel van plasma, dat wordt gegenereerd door een elektrische boog. Deze ‘vlamboog’ ontstaat door een hoge elektrische spanning tussen de elektrode en het werkstuk. Een plasmatoorts is te monteren op een CNC-machine, om computergestuurd plaatmaterialen te snijden.

CNC-STEP heeft in het assortiment ook een speciaal hierop voorbereide machine, de PlasCUT 1350. Deze heeft al een goede plasmatoorts, een speciale (lamellen) tafel en een opvangbak (die u met water vult) voor de vonken.

Doorboren plaatstaal tot 25 mm

De plasmastraal van de Hypertherm Powermax 1250 ‘doorboort’ een maximale dikte van 25 mm. In combinatie met een CNC machine, kan de toorts staalplaat snijden met een doorvoersnelheid van maar liefst 2,5 m per minuut.

Met de Powermax elimineert de SmartSense-technologie van Hypertherm de noodzaak om de luchtdruk aan te passen. In plaats daarvan regelt de SprigStart-technologie de constante start van de brander. Dit alles zorgt voor lage bedrijfskosten en een tot vier keer langere levensduur van alle verbruiksartikelen voor branders!

Plasma-units kunnen universeel op bijna alle CNC machines worden gebruikt

Zoals gezegd bieden we met de PlasCUT-1350 een totaalpakket voor ondernemers en hobbyisten die zelf willen plasmasnijden.

Maar de meeste plasmatoortsen (niet alleen die van Hypertherm) kunnen ook worden gemonteerd op onze kleinere High-Z CNC machine of op de grotere RaptorX-SL portaalfrezen. U kunt zelfs een hand-plasmatoorts plaatsen op onze CNC-machines. Alleen moet u er dan zelf voor zorgen dat het handvat stevig en nauwkeurig op de Z-as wordt gemonteerd.

Voordelen van plasmasnijden


Bijna alle metalen snijden

Met de plasmatoorts van Hypertherm Powermax verwerkt u alle geleidende metalen. Messing, gegalvaniseerd plaatstaal, roestvast staal, koperplaat, aluminiumplaten, enzovoort. In staal snijdt het apparaat een volledig zuivere snede tot een materiaaldikte vanaf ongeveer 16 mm.

Hoge snijkwaliteit

De toorts gebruikt een luchtplasma, waardoor de snede relatief schoon wordt. De Powermax maakt plasmasnijden heel precies. Afhankelijk van het soort staal dat u gebruikt, moeten er aan de achterzijde meestal wat bramen worden weggehaald. Maar dat doet u in enkele minuten met een lamellenschijf.

Vergeleken met lasersnijden

Beide methoden zijn populair in de metaalverwerking, waar het snijden vaak maar één van de stappen is: lassen is vaak de volgende stap. Daarom moet het gesneden materiaal mooi recht zijn, beide methoden doen dit.

Voordelen plasmasnijden:

  • Bij dikkere metalen veel sneller;
  • Kan metalen vanaf 25mm dik efficiënt snijden (dat kunnen concurrerende lasers niet);
  • Lage kosten.

Voordelen lasersnijden:

  • Dunnere sneden, die ook recht zijn (plasma levert iets schuine sneden op);
  • Kan dunnere metalen bewerken (heel dunne materialen ook sneller dan plasma);
  • Kan ook niet-geleidende materialen snijden.

Technische gegevens PowerMax 125


KrachtDikteSnij-snelheid
Aanbevolen38 mm457 mm/min
44 mm250 mm/min
Snijden (in handmatige modus)57 mm125 mm/min
Doorboren25 mm