Enkellijns lettertypes voor graveren


Enkellijns lettertypes voor graveren

Graveerlettertypen ‘Single-line’ voor CNC graveren

Een collectie van 17 graveerlettertypen voor professionele gravures of pregen.

Enkellijns graveerlettertypen

17 hoogwaardige enkellijns lettertypen voor professionele gravures

Diamantgravure in aluminium

2mm diamantgravure in aluminium

Deze hoogwaardige graveerlettertypen (enkellijns) zijn zuiver geprogrammeerd en op vectoren gebaseerd. Ze zijn ontworpen voor graveren en plotten op NC- of CNC-gestuurde graveermachines.

Deze graveerfonts bestaan puur uit ‘single line’ vectoren en hebben geen vulling. Hierdoor worden ze zeer snel en netjes gegraveerd, zonder dubbele omtrek.

Markeren met graveerlettertypen

Ook bij het markeren, diamantgraveren en lasergraveren zorgen enkellijns lettertypen voor een enorme tijdsbesparing. Bovendien blijft de leesbaarheid ook veel beter behouden, ook bij zeer kleine tekstgroottes.

De gravure-lettertypen hebben het formaat Type 1 (PostScript) of OpenType en kunnen dus worden gebruikt op Windows-, Apple- en Unix-besturingssystemen. Ze worden uitgevoerd zonder gereedschapsradiuscorrectie: de vectoren geven steeds het midden van de vorm aan (enkellijns lettertypen). Hierdoor worden zowel de rekentijd als de bijbehorende verwerkingstijd aanzienlijk verkort. Daarover leest u hieronder meer.

Waarom enkellijns lettertypen gebruiken?

Graveerlettertypen versus outline-lettertypen

Graveerlettertypen (rechts) versus outline-lettertypen

Een CNC-machine ontvangt instructies via de besturing, die G-code gegevens afleidt van de tekening die u hebt ontworpen. Deze tekeningen bestaan ​​in feite uit lijnen: individuele coördinaten en vectoren (lijnen) daartussen die het gereedschap uiteindelijk moet volgen. Alle sporen voor letters en contouren bestaan ​​dus uit niets anders dan gebogen en rechte lijnen. Rechter foto: het verschil tussen de vectoren van een ‘normaal’ lettertype (voor drukwerk en beeldschermen) en die van een lettertype met één lijn (voor graveren).

Helaas heeft Windows standaard alleen de gebruikelijke TrueType lettertypen (ttf-bestanden), letters die bijna altijd bestaan uit een omtrek en een binnenvulling bestaan. Dit is voor een gravure vaak onpraktisch, zeker op kleine groottes, omdat de CNC-machine de parallelle lijnen veel te dicht naast elkaar moet frezen. Hierdoor wordt het resultaat moeilijker leesbaar en rommeliger.

Bovendien bespaart het gebruik van speciale graveerlettertypen veel tijd in de gravering van tekens, want de machine hoeft per vorm maar één lijn te graveren in plaats van drie of vier lijnen. De dikte van de graveerstiften bepaalt, samen met de graveerdiepte, de uiteindelijk zichtbare lijndikte.

Dit geldt uiteraard niet voor grotere letters: daarbij is het vaak juist gewenst dat de letter uit meer bestaat dan één lijn. Hoe groter de letters, hoe aantrekkelijker het ook wordt om de vulling van de letters te arceren of vlak te frezen.

Hoge kwaliteit

Voor professionele gravures zijn er lettertypen met één lijn. Ze bestaan niet uit een omtrek, maar slechts uit een enkele lijn. Let hierop als u op zoek bent naar graveerlettertypen!

Onze lettertypen zijn absoluut zuiver. Elke letter is zonder uitzondering individueel ontworpen voor graveer-toepassingen en is niet gedupliceerd of gekopieerd als een vector van een ander lettertype.