Naamborden en inscripties graveren

Video

Projectinformatie

WerkstukkenInformatieve en decoratieve borden
MaterialenMessing, plexiglas, kunststof, hout, RVS en meer
Toepassingen2D graveren, 3D graveren, 2D frezen
MachineCNC graveermachine uit de High-Z S-serie, diverse frezen
SoftwareConstruCAM 3D

Inscripties CNC-graveren op borden


Deurborden, naamborden, machineplaten en meer

Commerciële leveranciers van graveringen staan vaak voor de uitdaging elke dag unieke borden te graveren. Ook moet er naast individuele productie, ook serieproductie gedraaid worden.

In beide gevallen kan de High-Z CNC-graveermachine optimaal worden gebruikt om te voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Deze machine graveert snel en nauwkeurig op vrijwel alle metalen, kunststoffen en hout, ongeacht of u naamplaten, deurborden of machineplaatjes wilt graveren.

Graveren van individuele tekens

Om aan de wensen van de klant te voldoen, moeten natuurlijk de opschriften en inscripties uniek en op maat te selecteren zijn. Maar ook de vorm en het eindformaat van het bord zijn natuurlijk belangrijk. Niet iedereen wil een rechthoekig bord met een standaardformaat.

Dus waarom zou u zich beperken tot borden die al standaard op de markt verkrijgbaar zijn? Onze tip: gebruik de CNC machine om in één adem ook de contouren van het bord te frezen en eventuele schroefgaten aan te brengen. Dat is sneller en voordeliger!

Plasmasnijden van naamborden

Zeker als u veel met individuele metalen borden werkt, is een plasmasnijder een goed alternatief. Hiermee produceert u nog sneller, nog grotere borden uit aluminium, koper, messing of RVS. Zo kunnen uw klanten beter opvallen tussen hun concurrenten.

CNC portaalfreesmachine voor unieke borden

Maar ook met een standaard CNC portaalmachine uit de High-Z serie kunt u al unieke opschriften en motieven op houten, kunststof en metalen borden graveren of zelfs uitfrezen. Daarvoor kunt u ook een collectie graveerlettertypen bij ons bestellen.

Serieproductie van borden

Bij serieproductie wordt meestal één vorm en formaat bord gemaakt, maar met verschillende opschriften. Om deze taken zo snel mogelijk te kunnen verwerken, hoeven alleen de letters op de pc van de High-Z-graveermachine te worden gewijzigd.

Zo produceert u bijvoorbeeld een groot aantal van dezelfde deurbordjes met verschillende namen. Vóór elke gravure wijzigt u het opschrift op de pc, bevestigt u het blanco bord in het werkgebied van de machine en start u het productieproces starten. Zo maakt u naamplaten, deurbellen of deurplaten in meerdere ontwerpen met een constante kwaliteit.

Ook is het natuurlijk mogelijk om zelf een groot vel in te richten met alle verschillende opschriften er al in verwerkt. In dat geval kan de CNC machine ook de contouren van de borden mee-frezen.

Opschriften graveren op messing

Het graveren van inscripties op messing platen is een van de meest voorkomende CNC toepassingen voor naamborden. Dat komt doordat deze deurborden en naamplaten een chique en solide uitstraling hebben, en bovendien weerbestendig zijn.

Deze messing platen kunnen kunnen niet alleen worden gegraveerd, maar ook in verschillende maten en vormen worden gefreesd. Koperen borden worden vaak gepolijst na het graveren, en de letters worden meestal gevuld met verf voor een betere leesbaarheid.

Voor het graveren van messing platen, is het het beste om een graveerstift of graveerfrees te gebruiken.

Grote inscriptie op een messing plaat

Groot messing bord met Latijnse inscriptie

Deurbelborden graveren uit aluminium, RVS en plexiglas

Deurbelborden worden aangeboden en vervaardigd uit verschillende materialen, maar aluminium, RVS en plexiglas zijn nu populairder dan ooit. Al uw ontwerpen hiervoor maakt u eenvoudig met onze gratis* ConstruCAM-3D-software. Deze converteert uw vectoren en inscripties ook naar een kant-en-klaar graveerprogramma.

Roestvast stalen (RVS V2A of V4A) naamborden kunnen alleen worden gegraveerd en gefreesd op hoogwaardige CNC portaalfreesmachines, omdat de taaiheid van het materiaal een zeer hoge freesdruk creëert. Alleen de beste CNC machines, met krachtige freesmotoren, behouden hun nauwkeurigheid en snelheid onder deze omstandigheden.

Gebruik ook altijd een speciale frees of graveerstift voor RVS, en zorg altijd voor goede (spray)koeling waar de frees het materiaal bewerkt, om harde slijtage en brandplekken te voorkomen.

Dit geldt ook bij het frezen van plexiglas. U moet ervoor zorgen dat het plexiglas niet te heet wordt, anders versmelt het materiaal met de frees, waardoor deze breekt. Dus ook hier is koeling noodzakelijk, al is in dit geval koeling met lucht meestal voldoende.

Veel afgewerkte Plexiglas naamborden hebben achtergrondverlichting en zijn hierdoor een hoogtepunt op elke voordeur of wand.

*) Dit aanbod geldt voor alle CNC-STEP machines behalve de allerkleinste High-Z S-400.

Aanbellen graag

Deurborden of deurplaten worden vaak direct voorzien van huisnummers of zelfs met een gat voor de bel. De voorkeursmaterialen voor het graveren van tekens zijn ook hier roestvast staal en plexiglas. Maar ook zie je weleens een mooi ontworpen voordeurbord met een 2D of 3D gravering in hout. Er zijn geen limieten op uw creativiteit.

Een ander ideaal materiaal voor deurborden is Transply, een speciaal type graveerkunststof. Dit materiaal is verkrijgbaar met gekleurde of metalen oppervlakken en is gemakkelijk te bewerken met de CNC machine.

Daarom moet u niet noodzakelijkerwijs stoppen na uw eigen deurbord. Vaak zijn het de kleine dienstverleners die hoogwaardige, creatieve borden graveren en tegelijkertijd niet al te prijsintensief zijn.

RVS deurbel-plaatje met gravering

Deurbordje van RVS CNC graveren en frezen

Plexiglas huisnummer-bord met verlichting

Huis-naambord uit plexiglas

Machineplaatjes maken van aluminium en roestvrij staal

De meeste naamplaten van aluminium of roestvrij staal ziet u in industriële of commerciële toepassingen. Hier identificeren deze borden machines of apparatuur met de juiste informatie, zoals de productiedatum, het merk en type apparaat en serienummers.

Ook hier is het materiaal doorslaggevend. Als de machineplaat bijvoorbeeld moet worden gemonteerd op een machine die buitenshuis of in een vochtige omgeving wordt gebruikt, raden we aan roestvrij staal of aluminium te gebruiken.

Exacte positionering

Met de speciale naamplaatmodule van onze ConstruCAM-3D software, kunt u zelfs een foto of scan maken van al eerder gemaakte naamplaten en vervolgens, met behulp van de foto in de software, uw inscripties in het gewenste lettertype plaatsen. De machine graveert vervolgens de inscriptie precies op deze posities.

Machineplaten graveren

Machineplaten graveren

Houten naamborden graveren met V-Carving

Gegraveerde houten naamborden zijn wat zeldzamer. Vanwege de lange vezels van het materiaal, is het lastig hele fijne graveringen te maken. Dus zijn houten borden vaak gewoon groot, of van heel massief hardhout. Voor zulke kleine houten borden hebt u een spiraal-graveerfrees nodig.

Een veelgebruikte techniek voor houten naamborden is VCarving. Dit is een 3D-graveertechniek die meestal wordt gerealiseerd met een V-groeffrees met een hoek van 60° – 90°. Door met de Z-diepte te variëren, freest de machine dieper (en dus breder), of juist net op het oppervlak (voor heel dunne lijnen). Zo kunnen letters ontstaan zoals in de foto hiernaast.

Dit is een ideale methode om, in korte tijd, heel fraaie borden te produceren. Doordat ze van hout zijn, worden ze vaak toegepast bij bedrijven en winkels met een ecologische insteek. Ook vervangen ze ouderwets handsnijwerk bij bijvoorbeeld bewegwijzering langs wandelroutes en tref je zulke borden vaak aan de muur van cafés en restaurants.

Als de met het V-Carving proces gefreesde letters wat te gewoontjes zijn, maakt u het werkstuk simpelweg andersom: met letters die hoger liggen dan de achtergrond.

Alle hierboven beschreven technieken zijn eenvoudig te implementeren met onze 3D-freesfunctie in de software ConstruCAM-3D.

Een houten naambord maken met VCarving

3D graveren: VCarving

Deurborden en signing van kunststof

Kunststof deurborden hebben als voordeel dat ze meestal weerbestendig zijn, en dat er een heel breed aanbod is van verschillende meerlagige kunststoffen, met tot 3 lagen kleur om uit te kiezen. Hierbij zijn de meestgebruikte kunststoffen Transply, plexiglas en PVC.

Plexiglas wordt meestal in spiegelbeeld gegraveerd op de achterzijde. Ook zijn er varianten met een gekleurde achterlaag; u graveert deze weg om delen van het bord transparant te maken.

Transply is een plastic dat speciaal bedoeld is voor het graveren van inscripties, en daarom verkrijgbaar in veel kleurvariaties. Daarbij is het ook meerlaags, dus de graveringen hebben in het eindresultaat automatisch een eigen kleur. Er zijn ook variaties met een chromatisch glanzend oppervlak of aluminium geborsteld, gesatineerd oppervlak.

Naambord gemaakt van graveerkunststof (Transply)

Naambord VCarving in kunststof

Bewegwijzering, verbodsborden en waarschuwingsborden

Tenslotte is er altijd behoefte aan waarschuwingssignalen en verbodsbordjes. Bijvoorbeeld: pas op voor de hond, glad wegdek, roken verboden, parkeren verboden, lawinegevaar.

Daarnaast zijn gegraveerde wegwijzers ook een uitstekend idee, zeker als ze lang leesbaar moeten blijven of buiten worden gebruikt. Bijvoorbeeld: Secretariaat 1e verdieping, Parkeren evenement, Vrachtwagens melden bij expeditie.

Omdat deze borden vooral duidelijk leesbaar moeten zijn en verder geen esthetische waarde hebben, worden ze meestal  gemaakt van goedkope materialen. Zoals graveerkunststoffen zoals Transply, Ply of Trotec. Deze kunststoffen zijn meerlagige, gekleurde laminaten die speciaal zijn ontworpen om inscripties te graveren.

Waarschuwingsborden en andere aanwijzingen graveren in kunststof met een CNC machine

Waarschuwingsborden graveren: pas op voor de hond