CNC modelbouwen

Gebruik van onze CNC-freesmachines bij het modelbouwen

Talloze modelbouwers over de hele wereld gebruiken onze freesmachines. Onder hen zijn vele hobbyisten die een CNC machine kopen om modellen van verschillende materialen te maken, evenals professionele modelbouwers die de nauwkeurigheid van onze freesmachines waarderen bij de vervaardiging van modelonderdelen.

Vooral populair bij mensen die professioneel modelbouwen is de CNC-freesmachine uit de High-Z serie met een maximaal freesbereik van 1400 x 1050 mm. De freesmachine past in elke hobbyruimte en kan worden ingezet op hogere werkstukken dankzij de open frameconstructie. Hierdoor kunnen onze klanten zelfs complete akoestische gitaren versieren.

Maar ook de kleinste onderdelen van kunststof, hout of aluminium kunnen met deze freesmachine snel worden geproduceerd, per stuk of in een oplage.

Onze klanten maken onder andere schaalmodellen van:

Video

Projectinformatie

WerkstukDiverse voorbeelden van CNC modelbouwen
MaterialenAluminium, messing, kunststoffen, hout
Toepassing2D frezen, 3D frezen, graveren
MachineHigh-Z freesmachine met spiraalfrezen
SoftwareConstruCAM 3D

Dit is wat modelbouwer Christian Leisch zegt over zijn High-Z CNC-freesmachine:

Met de freesmachine High-Z S-1000 kunnen zelfs complexe en nauwkeurig passende componenten worden geproduceerd zonder diepgaande programmeerkennis…

De CNC-freesmachine is een waardevolle aanvulling op mijn machines. Met name op het gebied van modelbouwen en graveren heeft de portaalfreesmachine zichzelf bewezen! De machine kan snel en eenvoudig uiterst nauwkeurige componenten produceren die nooit met de hand kunnen worden geproduceerd.

Steeds meer hobby-modelbouwers gebruiken een CNC-freesmachine

Modelbouwen is een zeer veelzijdig toepassingsgebied. In weinig andere gebieden zijn componenten gemaakt van zoveel verschillende materialen en in zoveel vormen en maten. De modellen zijn replica’s van ware grootte in een klein formaat, en bestaan ​​daarom uit vele kleine onderdelen die nauwkeurig worden gemaakt om de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen.

Precieze modelcomponenten frezen

Voor nauwkeurig frezen, snijden, markeren en graveren van de modelcomponenten is de CNC-freesmachine een populair hulpmiddel, niet alleen voor professionele modelbouwers maar ook meer en meer voor hobbyisten. In de loop der jaren wilden steeds meer mensen een computergestuurde freesmachine in de hobbykelder of de eigen garage, om daarmee mooiere en beter functionerende modellen zelf te bouwen.

Op internet zijn veel voorbeelden te vinden over CNC modelbouw. Uit de meeste verslagen komt steevast deze factor naar voren: het moet een freesmachine zijn die precies werkt en stabiel genoeg is om een verscheidenheid aan materialen te kunnen frezen, ook messing en aluminium.

Frames, ribben en spanten

Een terugkerende taak voor veel modelbouwers is het frezen van spanten en profielen, die met elkaar worden verbonden om de constructie te vormen voor vliegtuigen of scheepsrompen. Naast hout gebruiken modelbouwers vaak materialen zoals plexiglas of GFK plaatmateriaal.

Bij het uitfrezen van de componenten is hoge precisie vereist omdat vliegtuigmodellen, scheepsmodellen en andere schaalmodellen niet alleen mooi moeten zijn, maar vaak ook aan functionele eisen moeten voldoen. Veel van onze klanten maken echt vliegende vliegtuigmodellen of varende scheepsmodellen.

Messing, staal en aluminium frezen zonder problemen

Aerodynamica in de constructie van een modelvliegtuig en hydrodynamica in scheepsmodelbouw spelen een belangrijke rol. Om bij het maken van een model netjes en precies met een CNC freesmachine te kunnen werken, moet deze (zoals eerder vermeld) stabiel en solide zijn. Maar de machine moet ook extreem flexibel inzetbaar zijn, omdat er voortdurend andere materialen zoals messing, staal, roestvrij staal of kunststof worden verwerkt. Deze toepassingen zijn probleemloos te realiseren met onze machines.

CNC-modelbouw met hout

Hout is ook een populair materiaal bij het maken van CNC modellen. Van dit materiaal maken onze klanten bijvoorbeeld houten speelgoed, kerstmis-decoraties en gebouwen of zelfs hele steden.

Voor het frezen, boren en graveren van componenten gebruiken de meeste van onze klanten een CNC freesmachine uit de High-Z-serie. Met deze 3D freesmachine kunt u ronde onderdelen produceren met behulp van een optionele rotatieas. Bovendien heeft de machine standaard een open frame-constructie, waarmee u ook hoge werkstukken kunt bewerken, zoals gitaren.

Tandwielen van kunststof CNC-frezen
Hout draaien
Gitaren bouwen en restaureren met de CNC-machine
Houten modellen van auto's

Voorbeelden van professionele modelbouw

Niet alleen voor hobby-gebruikers! Massaproductie met een freesmachine

We hebben veel professionele voorbeelden voor u klaarstaan, omdat honderden gebruikers professioneel modelbouwen met onze freesmachine High-Z. Niet alleen particulier, maar ook voor commerciële massaproductie. Sommige van onze klanten zijn betrokken bij houtmodelbouw; anderen bouwen voertuigen, gebouwen en hele steden met veel aandacht voor detail voor hun klanten. De resultaten zijn echt indrukwekkend.

Architectonisch model (exterieur en interieur)
Gemotoriseerd model van een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog
Drone zelf bouwen op de CNC machine

De 3D-data werd gegenereerd met onze kosteloze CAD / CAM software ConstruCAM-3D.