Minimaalsmering


Minimaalsmering voor de CNC machine

Koel- en smeersysteem

Minimaalsmering en koelnevel voor CNC freesmachines, boren en andere machines. Ideaal voor het koelen van snijkanten bij het bewerken van metalen zoals staal, aluminium of koper.

Systeem voor minimaalsmering

Koelsmering voor alle High-Z CNC machines en vele andere freesmachines

De minimaalsmering, die eenvoudig met slechts één bevestigingsschroef wordt geïnstalleerd, kan op alle CNC-freesmachines worden gebruikt. Dit koelsmeersysteem wordt bediend met een minicompressor, waarbij een minimale druk van slechts 2 bar vereist is. Deze stuwt het koelmiddel door een naar wens buigbare slang.

Het mondstuk is dusdanig gevormd dat het koelmiddel over een kleine regio vernevelt. Deze koelnevel voorkomt oververhitting en zorgt voor een schone verspaning op de plaats waar de frees door het materiaal snijdt.

Als reservoir voor het koelmiddel volstaat een eenvoudige bidon van aluminium. De dosering van het koelmiddel en de lucht kan zowel bij het mondstuk als met een regelaar op de compressor worden uitgevoerd.

De slangen zijn gemaakt van RVS (roestvast staal). De inlaatzijde is uitgerust met een fijn filter, om vervuiling te voorkomen. Verlenging van de toevoerleidingen kan eenvoudig worden gerealiseerd met daarvoor geschikte slangen.

Het belang van koeling

Wat gebeurt er als het gereedschap niet wordt gekoeld tijdens metaalbewerking?

Minimaalsmering wordt vaak gebruikt in de metaalbewerking, bijvoorbeeld bij de bewerking van aluminium, staal of koper. Deze metalen moeten altijd gekoeld worden op de plaats waar de frees in contact komt met het materiaal, anders kunnen de spanen vast schroeien of -smelten aan de frees!

Als de spaanruimten van de frees daardoor verstopt raken en er geen spanen meer uit het freesproces kunnen worden afgevoerd, leidt dit onvermijdelijk tot het breken van het gereedschap. Daarom wordt tijdens het frezen een vloeistof (meestal gewoon water) over de frees en het werkstuk geneveld. Deze nevel houdt de frees én het te frezen werkstuk koel.