Openingen frezen en boren in elektronicakasten

Video

Projectinformatie

WerkstukElektronicakast
MateriaalStaal
Werkbereik720 x 420 x 110 mm
Toepassing2D frezen
MachineHigh-Z S720, VHM groeffrezen 3mm & 4mm
SoftwareConstruCAM-3D

Schakelkasten en andere hoge werkstukken

CNC-freesmachine met open frame voor hoge werkstukken

De gebruikers van onze High-Z CNC frees waarderen de machine onder andere vanwege zijn flexibiliteit. Een belangrijk onderdeel hiervan is het ruime, naar beneden toe open frame.

Dankzij dit frame is het werken in hoge werkstukken, zoals deze elektronicakast, net zo gemakkelijk als in platte materialen. Plaats de CNC-machine eenvoudig boven de het werkstuk, roep het bestand met freesbanen of boorpatronen op in ConstruCAM-3D en begin te werken.

Zorg er daarbij uiteraard wel voor dat het werkstuk goed ingeklemd staat en niet kan bewegen ten opzichte van het machineframe. Hiervoor kunt u eventuele hulpstukken ook zelf maken natuurlijk.

Openingen frezen en gaten boren

In de foto’s hierboven tonen we een D-Sub-schakelkast. Hierin frezen we een rechthoekige uitsparing voor het bedieningspaneel van de elektronica die erin komt te zitten. Verder boren we schroefgaten voor montage, openingen voor kabels en schroefgaten voor een machineplaat.

En dit alles met een uitstekende positionele nauwkeurigheid, die veel verder gaat dan elke handmatige verwerking. Met de High-Z freesmachine kunt u een schoon freesresultaat behalen in minder dan 3 minuten. Wijzelf verwerken onze schakelkasten ook met de High-Z en gebruiken het open frame van de portaalfreesmachine.

De machine High-Z S720/T wordt getoond optioneel onderstel. De schakelkast is gemaakt van gepoedercoat plaatstaal. Hoewel dit staal niet zo heel dik is, gebruiken we nog steeds een gecoate hardmetalen staalfrees om een ​​braamvrije afwerking te krijgen.

Ook gebruiken we in de foto’s een sproeinevel koelsysteem om de frees te beschermen tegen de wrijvingswarmte die het gereedschap onbruikbaar zou kunnen maken. We raden eigenlijk altijd aan om minimaalsmering of spraykoeling te gebruiken in de staalverwerking. Want een beetje water of boorvloeistof is altijd goedkoper dan hoge gereedschapsslijtage.

Frontplaten als aanvullende toepassing

Voor CNC-gebruikers die hun eigen schakelkasten verwerken, is de productie van frontpanelen op de High-Z portaalfreesmachine interessant in deze context. Voorpanelen zijn panelen die vaak zijn gemaakt van aluminium of plaatstaal en die uitsparingen bevatten voor schakelaars en verlichting.

Het frezen van deze uitsparingen werkt uiterst nauwkeurig met de multifunctionele portaalfreesmachine en de meegeleverde CNC-software. Bovendien kunnen de frontplaten in dezelfde bewerking op de CNC-machine worden gegraveerd.

Verdere freeswerkzaamheden met open frame-constructie

Electronica kasten zijn natuurlijk niet de enige hoge werkstukken die worden uitgevoerd met de High-Z freesmachine en de open frame constructie. Sommige van onze klanten plaatsen hun machines bijvoorbeeld boven gitaren en frezen zo ornamenten. Op die manier ontstaan de unieke instrumenten waar veel muzikanten naar op zoek zijn.