Metaal frezen

Projectkenmerken

MateriaalMetalen: RVS, staal, messing, aluminium, titanium en meer.
Toepassing2D frezen
MachineHigh-Z S720 met HW RVS-frezen 3mm & 4mm, staalfrezen 3mm
Gebruikte softwareConstruCAM 3D

Metaal frezen met een CNC portaalfreesmachine

Zo bereikt u de beste resultaten

Deze punten zijn belangrijk bij het CNC-bewerken van harde metalen en metaallegeringen:

 • De gebruikte CNC-freesmachine moet in alle assen stabiel zijn.
 • Er moet de mogelijkheid zijn om met een lage voeding (doorvoersnelheid) te frezen.
 • De gebruikte frees moet worden aangepast, afhankelijk van het metaal en de bewerkingsmethode.
 • Bij het nabewerken (fijn bewerken) van hardmetaal, gietijzer en staal, moet altijd worden gekoeld op het contactpunt van de frees.

We behandelen deze punten in meer detail hieronder.

Metaal frezen: stabiele freesmachine en lage doorvoersnelheid

Bij CNC metaalbewerking moet de freesmachine grote krachten weerstaan, vooral bij het frezen van aluminium, staal of roestvrij staal. Bepalend voor de stabiliteit tijdens het frezen is een hoge stijfheid en de laagst mogelijke toleranties in de afwijking van de gegeven freesbanen.

De meeste CNC zelfbouw-kits bieden daarom niet de nodige stabiliteit voor metaal frezen. Want een hoge kwaliteit van de componenten zijn onmisbaar voor deze zware taak, net zoals een montage, tolerantiemeting en afstelling van de freesmachine uitgevoerd door de specialist.

Onze portaalfreesmachines verwerken alle non-ferrometalen en de meeste soorten staal met een buitengewone precisie. De freesmachines werken met metalen zoals aluminium, messing of roestvrij staal voedingssnelheden van maximaal 2 of 3 mm / sec. Dankzij de stabiele constructie en de beperkte speling tussen alle mechanische componenten kunt u metalen bewerken met alle CNC-machines in ons assortiment.

Verdeling van de freesgereedschappen

De meeste freesgereedschappen kunnen in deze categorieën worden onderverdeeld:

 1. Naar type gereedschapshouder
  Schachtfrees (bevestiging met spantang) of freesdoorn (fixatie op freesas tussen kragen met borgmoer).
 2. Naar het type bewerking
  Voorbewerkingsfrezen (ruwe bewerking) of nabewerkingsfrezen (fijne bewerking).
 3. Op aantal snijkanten
  Het aantal tanden/snijkanten (aangeduid met de letter Z) zit in de meeste gevallen tussen 1 en 4. De vuistregel is: hoe harder het materiaal, hoe hoger het aantal snijkanten.
 4. Naar toepassing
  Groeffrezen, vlakfrezen, afschuinfrezen, radiusfrezen (afrondfrezen), schrobfrezen, profielfrezen, slotkastfrezen, T-groeffrezen en meer.
 5. Naar coating
  Frezen van verschillende producenten zijn afgewerkt met verschillende soorten coatings, die de hitte- en spaanafvoer van de frees verbeteren en zo de levensduur verlengen. Voorbeelden hiervan zijn chroom en PTFE.

Koelsmering is belangrijk bij CNC metaalbewerking

Bij metaalbewerking op de CNC machine, is de belangrijkste functie van minimaalsmering het laag houden van de temperatuur op de plaats waar de frees het materiaal raakt. Dit zorgt voor schone en braamvrije randen in het materiaal. Daarnaast zorgt de koelsmering ervoor dat de spanen beter uit het werkgebied worden verwijderd.

Zonder koeling bestaat het gevaar dat de metaalspaanders bij zo heet worden, dat ze vastschroeien aan het gereedschap, waardoor dat verstopt raakt. Hierdoor kan het mes abrupt blokkeren, waardoor de frees vaak breekt, soms het werkstuk beschadigt en hoe dan ook het freeswerk stopt.

Bovendien verlengt de koelsmering de standtijd (levensduur) van de frees. Met minder gereedschapsslijtage werkt u veel zuiniger.

Nevelkoeling / minimaalsmering bij het frezen van RVS
Sieraden gefreesd uit aluminium
RVS frezen met een CNC-STEP machine

CNC metaalbewerking met de High-Z

Metaal frezen in het dagelijks leven met de High-Z freesmachine

Met de CNC-STEP portaalfreesmachines koopt u altijd voordelig geprijsde machines voor nauwkeurig metaal frezen. Maatvaste, schone en braamvrije contouren zijn het eindresultaat, zowel in serieproductie als in individuele productie. Zelfs stalen fittingen en scharnierende delen worden gefreesd met freesmachines uit de High-Z serie.

Veel klanten en wijzelf gebruiken een freesmachine van het type High-Z met een open bodem, om uitsparingen en openingen te maken in schakelkasten en elektronica-behuizingen. Dus in ons geval worden onze machines gedeeltelijk door onze eigen machines gemaakt!

CNC portaalfrezen veel goedkoper dan CNC freescentra

Veel metaalbewerkingsopdrachten die anders worden uitgevoerd door een freescentrum van 100.000 euro of meer, kunnen ook met onze compacte freesmachines worden uitgevoerd, maar tegen een veel lagere aanschafprijs.

De bewerking van aluminium en roestvast staal is bij ons al mogelijk met een High-Z/T freesmachine vanaf ongeveer 5.000 euro. Hierbij merken we op dat onze CNC-freesmachine op dit prijsniveau al is uitgerust met kogelomloopspindels en een extra versterkte Z-as voor maximale stabiliteit in de metaalbewerking. Maar zachte materialen zoals hout, schuim of kunststof kunt u al frezen met het nóg goedkopere model High-Z.

Elektrakast voor RaptorX
Bijna klaar; alleen nog even het koelmiddel weghalen
Schakelkast gemonteerd op de machine

Aluminium bewerken

Van aluminium maken onze klanten een veelvoud aan verschillende werkstukken met hun CNC-machines. De aluminiumbewerking varieert van dashboard-afwerking in auto’s, via frontplaten en spuitgiet-matrijzen, tot sieraden. Zie voor meer voorbeelden de pagina Aluminium frezen.

Naast frezen worden ook andere bewerkingsmethoden zoals graveren, lasersnijden of embossing gebruikt, waarvoor onze portaalmachines ook kunnen worden gebruikt met de beschikbare CNC accessoires.

Deze Audi is voorzien van een hoogwaardige aluminium afwerking
Frontplaten voor elektronica frezen
Spuitgietvorm voor een USB-stick

Metaalbewerking: messing

Messing platen ‘snijden’ en cirkelvormig frezen

Messing frezen is op onze machines even makkelijk als het bewerken van zachtere materialen. Maar natuurlijk zijn de freesdiepte en de voedingssnelheden hier lager dan bij zachtere materialen.

In de serie foto’s hieronder ziet u hoe messingplaat wordt bewerkt met een CNC freesmachine. Deze 1 mm dikke, zeer harde messingplaten werden gefreesd met een 1,2 mm spiraalfrees. De invoer was tijdens deze verwerking 3 mm / sec. bij een toerental van 10.000 o.p.m.

Het gebruik van een koelsmering was hier niet nodig, omdat messing zeer fijn verspaant.

Messing frezen

De High-Z freesmachine heeft geen moeite met 1,2mm dik messingplaat
In een mum van tijd zijn de messing onderdelen klaar