MDF platen snijden en frezen –
HDF en MDF bewerken


Video

Projectkenmerken

Werkstuk3D-toepassingen, letters
MateriaalMDF en HDF platen
Assen-verplaatsing720 x 420 x 110 mm
Toepassing-type2D frezen, 3D frezen
MachineHigh-Z S-720 met een Z=2 frees, RaptorX-SL
SoftwareConstruCAM 3D

Toepassingen van MDF

Naamborden en belettering: toepassingen voor reclamebureaus

Voor borden en branding in binnenruimtes is MDF een prima materiaal, omdat het zich makkelijk laat bewerken. In ons voorbeeld ziet u een RaptorX-SL freesmachine MDF frezen voor 3D-letters en kleine Arabische logoborden voor een warenhuis in Dubai.

MDF voorzien van grondverf en lakken

Bij reclame-toepassingen worden vaak grote borden of letters gemaakt uit MDF. Een nadeel van MDF is dat het niet goed tegen vocht kan, en het hiertegen beschermen kan kostbaar zijn. Gelukkig is MDF goed te bewerken met grondverf en daarna rondom te lakken.

Speciaal weerbestendig Tricoya MDF

De zeer duurzame Tricoya MDF-platen zijn niet alleen schimmel-resistent, maar ook extreem waterafstotend. Ze zijn daarom geschikt voor gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld voor gevels, ramen, deuren, meubels of onderdelen voor speeltuinen. Bij baden en spa-faciliteiten, zijn ze ideaal voor gebruik binnenshuis. Duurzaamheid wordt opgegeven als 50 jaar buiten, of 25 jaar buiten in direct contact met de grond. Tricoya is te krijgen in diktes tot 18 mm.

MDF voor 3D en 2D mallen


Sommige van onze klanten gebruiken MDF voor de productie van mallen en matrijzen voor thermovormen of vacuümvormen. Het materiaal is hiervoor ideaal, omdat het licht luchtdoorlatend is.
In het voorbeeld aan de rechterkant ziet u enkele eenvoudige vormen voor vacuüm- en hogedruk-vormen van 3D werkstukken. De individuele gefreesde MDF delen zijn in lagen op elkaar gelijmd. Daarna zijn ze nog eenmaal nagefreesd en geschuurd. Het eindresultaat is een functionerende 3D dieptrekvorm.

Case study: luidsprekerconstructie


MDF van OBI en Hornbach

De heer Collier uit België is een producent van professionele high-end speakers. Hij gebruikt MDF omdat het materiaal hem creatieve vrijheid geeft en omdat MDF dankzij de hoge dichtheid goed tegen trillingen kan.

De MDF-platen haalt hij voornamelijk bij bouwmarkten zoals Obi of Hornbach. Omdat hij unieke en individuele producten maakt, heeft hij geen grote hoeveelheden MDF nodig.

CNC frezen van MDF-platen

In de fotoserie hiernaast ziet u voorbeelden van componenten die de heer Colier ontworpen heeft en – met inachtneming van de passende voeding en toerentallen – heeft gefreesd met zijn High-Z CNC machine. De constructie is in lagen: zo kan hij uitsparingen maken voor de (eveneens gefreesde) isolatiedelen, de elektronica en de luidspreker-units zelf.
De componenten in de fotoserie zijn bedoeld voor een luidspreker van 1,3 meter hoog van het type ‘pö apö’.

De speakers van Collier zijn gewild vanwege hun hoge kwaliteit en unieke designs.

Handbovenfrees of CNC freesmachine?

Voor de heer Collier was het een uitgemaakte zaak: de vormen van de behuizing-componenten kon hij onmogelijk maken met een bovenfreesmachine alleen. Daarom kocht hij een High-Z portaalfreesmachine, die al jarenlang voor hem op betrouwbare wijze het MDF-productiewerk doet.