Machinehekwerk: veiligheids­schermen rond uw CNC-STEP machine


Machinehekwerk als afscherming voor een CNC-STEP RaptorX-SL portaalfreesmachine

Veiligheidshekken en beschermende omheiningen voor CNC-STEP T-Rex, AceroDURO en RaptorX-SL

Deze veiligheidsomheiningen / beschermhekken zijn bedoeld om mensen (zowel de operator als eventuele bezoekers) te beschermen tegen de bewegende onderdelen van de CNC machine.
Daarom zijn de beschermende behuizingen ook uit te breiden met veiligheidsschakelaars, automatische sloten, tijdsloten etc.

Machinehekwerk – veiligheidssystemen voor machines

Machine afscherming voor de grotere CNC-STEP machines

Wij bieden ons modulaire machinehekwerk in de vorm van gaaswandsystemen en beschermende cabines voor de grotere CNC-machines in ons assortiment, met name voor de T-Rex, AreroDURO en de RaptorX-SL. Bestelt u een van deze machines, dan kunt u dit veiligheidshekwerk meebestellen.

Machinehekwerk met gepatenteerd snelmontagesysteem

Het gepatenteerde verbindingssysteem tussen het beschermelement en de standaard biedt u:

 • Een snelle installatie;
 • Eenvoudig in gebruik;
 • De hekelementen zijn individueel in hoogte verstelbaar;
 • Eenvoudige af- en opbouw als het hek moet worden gedemonteerd voor onderhoud aan de machine;
 • Modulaire opbouw met ruimte voor veiligheids-accessoires.

We leveren een basissysteem dat is afgestemd op uw nieuwe CNC-STEP machine en voldoet aan alle veiligheidseisen waar u in uw werkzaamheden mee te maken heeft. Dit basissysteem heeft een stevig frame, gemaakt van 40x40mm vierkante profielen.

Specificaties voor de roosters
Frame 20 x 20 mm
Raster 22 x 100 x 3 mm
Coating Epoxy-polyesterpoeder
(voor gebruik binnen)
Afmetingen
(bouwkasten­principe)
400 (200 + 200)
500 (200 + 300)
600 (300 + 300)
900 (700 + 200)
1100 (800 + 300)
1300 (1000 + 300)
1400 (1200 + 200)
2000 (1000 + 1000)
2400 (1200 + 1200)
3000 (1500 + 1500)

Specificaties voor de staanders
Frame 40 x 40 x 2 mm
Basisplaten Met 3 of 4 bouten gefixeerd
Opties bevestiging
 • Snelmontage-systeem
 • Bouten (in hoogte verstelbaar)
 • Coating Epoxy-polyesterpoeder
  (voor gebruik binnen)
  Hoogte 1120
  1420
  1660
  2060
  2640

  Basispaneel

  Dit basispaneel bestaat uit twee staanders 40x40mm en een rasterframe-paneel. Voor dit systeem zijn verschillende accessoires en uitbreidingen beschikbaar:

  • Roldeuren / schuifdeuren / vleugeldeuren / hangende deuren;
  • Beveiligingssloten (met akoestisch alarm en/of signaallampen);
  • Veiligheidsvergrendelingen voor nooduitgang;
  • Automatische vergrendelingen / tijdsloten;
  • Snelloopdeuren.

  Om er maar een paar te noemen…

  Rasterpanelen
  Staanders in verschillende lengten
  Basispaneel machinehekwerk

  Wij leveren deze hekwerken alleen in combinatie met CNC-STEP machines

  Ideaal veiligheidsaccessoire voor de grotere CNC-STEP machines

  CNC-Step machines kunnen geleverd worden met zowel een veiligheidsbehuizing (voor de kleinere machines) als een afrastering (voor de grotere). We raden aan om zo’n hekwerk uit te breiden met op z’n minst een alarmslot, zeker als de mogelijkheid bestaat dat onervaren werknemers of gasten in de buurt van de machine kunnen komen.

  Alarmslot

  Als de omrasterde veiligheidszone rondom de machine door iemand wordt binnengedrongen, gaat dit alarm af, om duidelijk te maken dat er een noodgeval is. Dit wordt ook herkenbaar gemaakt door het knipperende waarschuwingslampje op de slotbehuizing.

  Deze functie kan met een schakelaar of toetsfunctie aan het slot worden in- of uitgeschakeld.

  Vooral in gebieden met hoge geluidsoverlast is dit aanvullende type akoestische veiligheid verplicht; een commissie van de brancheorganisatie ziet hierop toe.

  Andere accessoires

  We bieden verschillende uitbreidingen voor het hele systeem. Van foto-elektrische sensoren tot pneumatisch bediende deuren of poorten, veiligheidssloten in verschillende uitvoeringen en talrijke uitbreidingen volgens de wensen en eisen van de klant.

  Algemene informatie over machinehekwerk

  De beschermende afrastering als een barrière tegen ongeoorloofde toegang

  Een veiligheidsbehuizing in de vorm van een veiligheidshek is in veel gevallen een belangrijk onderdeel van het werken met een machine. Het voorkomt namelijk dat mensen met hun blote handen ingrijpen in de mechanische processen van de machine. Ook beschermt het hek tegen onbevoegde toegang terwijl het apparaat in werking is. Hierdoor worden veel onnodige ongelukken voorkomen.

  Bij grote machines en hoge risico’s zijn veiligheidshekken verplicht

  Wanneer CNC machines commercieel of industrieel worden gebruikt, is het verplicht een risico-analyse te maken. Hierbij kan een uitkomst zijn dat het plaatsen van een machine-veiligheidshek nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de machine autonoom bewegende onderdelen heeft die buiten het profiel van de basismachine vallen, zoals de systemen die u ziet op de foto’s bovenaan deze pagina.

  Een andere reden om hekken te plaatsen kan zijn dat er mensen in de buurt van de machine komen die (nog) geen bevoegdheid hebben ermee te werken, bijvoorbeeld in scholen en opleidingscentra. Of als er klanten in de werkplaats kunnen komen.

  Onze veiligheidshekken worden vaak ook uitgerust met een automatische schakelaar die de machine stopzet zodra een deel van het hek wordt geopend; dit is ook een maatregel die op basis van uw risicoanalyse verplicht kan worden gesteld door de wetgever.

  Risicobeoordeling volgens de machinerichtlijnen

  Het is bij wet voorgeschreven dat een risicobeoordeling (voorheen gevarenanalyse) al een integraal onderdeel is van de CE-verklaring. Deze analyse kan alleen worden gemaakt door speciaal opgeleid personeel met specialistische kennis.

  Meer informatie over de machinerichtlijnen kunt u downloaden op deze site.

  Problemen en fouten bij het plaatsen van machinehekwerk

  Hierboven staat omschreven waarom u een veiligheidshek om een machine zou moeten plaatsen. Maar hoe dat moet is niet altijd even vanzelfsprekend. Wat er fout kan gaan, leggen we uit hieronder.

  Hek te laag

  In DIN EN ISO 13857 (paragraaf 4.2.2) staat het volgende: de gebruiker moet altijd genereus denken en nooit de veiligheidsafrastering te klein in hoogte dimensioneren. In elk geval moet de machineveiligheid ook worden gewaarborgd, ook als de bediener bijvoorbeeld over de afrastering heen de ontsnappingsbeveiliging kan activeren om toegang te krijgen.

  Als de bediener dat doet, moeten de veiligheidssystemen en automatische schakelaars de machine stoppen. Maar dan nog steeds zouden alle processen (bijvoorbeeld de freesspillen) nog enkele seconden blijven lopen, en daarmee een potentieel gevaar voor de indringer vormen.

  Te weinig veiligheidsmarge tussen hek en machine

  We zien regelmatig voorbeelden waarbij de veiligheidsafstand tussen het machinehekwerk en de machine te klein is. De richtlijnen hiervoor worden ook vermeld in DIN EN ISO 13857 (paragraaf 4.2.4.1). Ook volgt hier een link naar kort samengevatte Arbo-informatie over veiligheidsafstanden ten opzichte van machines met gevaarlijke zones.

  Hek makkelijk te passeren

  De bedoeling van het hek is uiteraard dat mensen niet zomaar in het afgerasterde gebied kunnen komen. En als ze dan toch binnen moeten zijn, dat ze daarvoor de deur of poort gebruiken. Want die biedt op de meeste veilige manier toegang en is meestal ook uitgerust met veiligheidssystemen.

  Dit betekent ook dat het niet mogelijk mag zijn dat mensen zich een weg naar binnen forceren, of er simpelweg overheen klimmen of onderdoor kruipen. Dus het hek moet solide zijn, geen grote openingen hebben waar iemand doorheen/onder kan kruipen en te hoog zijn om overheen te klimmen. Waarbij het ook belangrijk is dat het hek geen horizontale verstevigingen heeft die als klim-hulpmiddel gebruikt kunnen worden.

  Meer informatie staat in de nieuwe richtlijnen EN ISO 14120 (paragraaf 5.18).

  Gevaar voor letsel door de beschermende afrastering zelf

  De ironie zou natuurlijk zijn als de beschermende afrastering zelf voor letsel bij de gebruiker zou kunnen worden. Ook het hek zelf is een object wat voor risico’s kan zorgen, bijvoorbeeld bij verkeerd verwerkte staven, ontbrekende beschermende doppen op palen, roestvorming, onzorgvuldige montage of andere risico’s van verwonding zoals scherpe randen.

  Daarom mogen alleen beschermingsmiddelen worden gebruikt die aan de normen voldoen. Alleen deze zijn ook geschikt voor industrieel gebruik.

  De veiligheidshekken die wij aanbieden zijn conform al deze normen.