Lasergraveren

Projectinformatie

WerkstukDiverse, mode-accessoires
MateriaalKurk, leer, Laserply
Toepassing2D lasergraveren
MachineHigh-Z freesmachine, Lasergraveer-module
SoftwareConstruCAM 3D

Foto’s graveren met een CNC-machine en een laser


U graveert foto’s, geschriften, logo’s en meer op diverse materialen met een lasermodule in combinatie met een CNC machine. Deze methode is perfect voor heel zachte / plooibare materialen, omdat die bij andere vormen van graveren zouden kunnen vervormen. Dat heeft te maken met het fysieke contact: een laser is slechts een zeer geconcentreerde lichtbundel, die het materiaal wel verhit maar niet wegduwt.

Op kurk

Kurk is een prima materiaal voor lasergraveren. Ook teksten en afbeeldingen zijn geen probleem!

Maar stel de laser niet te hoog in, anders maakt u alleen maar zwarte lijnen. De sterkte van de lasermodule stelt u per werkstuk in via de speciale laserinstellingen in de ConstruCAM 3D-software.

Lasergraveren op kurk

Afbeelding graveren op leer

In de foto hiernaast ziet u een fotogravure  op leer. Ook hier speelt de gekozen dikte van de laser en de bijbehorende snelheid van de CNC-machine een beslissende rol in het resultaat van de gravure, omdat leer verbrandt als het te heet wordt.
We hebben niet alle leders getest, maar merken wel dat sommige soorten leer beter geschikt zijn voor lasergraveren dan andere. Nog een interessant detail: op donkere leersoorten zijn de lasergravures lichter dan de achtergrond; hierbij moet u dus de afbeelding ‘inverten’ voor het beste resultaat.

Voorbeelden van toepassingen zijn leren broeken, portemonnees, tassen, riemen en andere lederwaren.

Lasergraveren op leder

Speciaal voor laserbewerking: Laserply

Alle vectorbestanden kunnen ook met een laser worden gegraveerd. Dat doet u met gratis sjablonen van internet kunnen worden gebruikt, met uw eigen afbeeldingen van Corel Draw of ConstruCAM-3D of andere Vector graphics. De sneeuwvlok in de foto laat zien hoe fijn de lasergraveermodule voor onze CNC-machines werkt.

Toepassingen zijn bijvoorbeeld sleutelhangers, naamborden, labels en bedieningspanelen met kleine knoppen.

Laserply is een hard kunststof dat speciaal bedoeld is voor alle soorten graveerwerk. De toplaag (optioneel aan beide zijden) heeft een andere kleur dan het materiaal van de kern. Hierdoor vallen de gegraveerde lijnen extra op.

Decoraties lasergraveren met CNC machine