Kunststof frezen / kunststofverwerking


Video

Projectkenmerken

WerkstukDiverse
MateriaalKunststof, PVC, Plexiglas
Toepassing-type2D frezen, 3D frezen
Gebruikte machineHigh-Z/T met kunststoffrezen
Gebruikte softwareConstruCAM-3D

Kunststof frezen: plexiglas, PVC, POM en meer


Kunststof frezen met CNC-STEP CNC machines

In principe zijn alle kunststoffen met onze machines te bewerken. De High-Z, T-Rex en RaptorX-SL hebben voldoende stabiliteit om alle soorten kunststof op de markt te kunnen frezen en graveren in 2D en 3D. Voorbeelden van 3D-bewerkingen ziet u hieronder.

Frezen in plexiglas, polycarbonaat of Makrolon


De specificaties van onze machines en de bijbehorende software zijn ruim voldoende voor alle denkbare CNC freesbewerkingen, zolang deze binnen de fysieke werk-afmetingen van de machine vallen. Alle types plexiglas en polycarbonaat tot 30 mm dik zijn probleemloos te bewerken. We bieden ook speciale bovenfrezen voor plexiglas-bewerking, voor een strak en glad gepolijst resultaat.

Onze klanten gebruiken onze machines onder andere voor modelbouw en maquettebouw, in de reclame-branche, voor het modificeren/tunen van auto’s, unieke armaturen en schakel-eenheden voor lichtbakken/lichtreclames en dergelijke.

Omdat plexiglas een laag smeltpunt heeft (ongeveer 80 °C) moet u altijd zorgen voor permanente afzuiging bij de frees, om in elk geval permanente luchtkoeling te hebben. De beste resultaten behaalt u met een spraykoeling. Meer tips leest u hieronder.

Kunststofverwerking: belangrijke aandachtspunten

Bij de verwerking van kunststoffen is het belangrijk een aantal factoren in de gaten te houden die in grote mate bepalend zijn voor de kwaliteit van het werkstuk.

  1. Het opspannen moet zoveel mogelijk spanningsvrij gebeuren. Dit om vervorming van het werkstuk tegen te gaan. Zo wordt een beter eindresultaat behaald.
  2. Het allerbelangrijkste is de frees: deze moet scherp en van hoge kwaliteit zijn! Zachtere kunststofsoorten zijn moeilijker te verspanen vanwege de taaiheid van het materiaal. Daarnaast helpen gepolijste spaanruimtes om de hete spanen netjes en betrouwbaar af te voeren en zo het verstoppen en vastlopen van de frees te voorkomen.
  3. Voor de meeste kunststoffen is koeling bij de frees benodigd. Meestal is een water-spray voldoende. Zo wordt de temperatuur van de spanen lager, waardoor deze minder snel aan de frees zullen blijven kleven.
  4. Het toerental! De draaisnelheid van de freesspil moet zo laag zijn als praktisch mogelijk. Ook dit is bedoeld om de temperatuur bij de frees zo laag mogelijk te houden.
  5. Na het frezen kunt u eventuele bramen verwijderen met een ontbramer of een mes.

Voorbeelden van kunststofbewerking

In de foto’s bovenaan deze pagina ziet u toepassingen van frezen in kunststoffen zoals POM, plexiglas, polycarbonaat, PCB, Depron, Trespa, HPL laminaat, PVC, PTFE, PE, PS, PA en PEEK. Dit zijn voornamelijk thermoplasten en thermohardende kunststoffen.

Conclusie

Met onze CNC machines, in combinatie met een goede frees en voldoende koeling, kunt u alle kunststoffen op eenvoudige wijze precies en nauwkeurig bewerken. Of het nu gaat om het nabewerken van kunststof werkstukken of het maken van compleet nieuw ontworpen onderdelen – met de machines van CNC-STEP heeft u de juiste keuze gemaakt voor de lange termijn!

We adviseren u graag!

Mail ons, vraag een vrijblijvende offerte aan of laat u terugbellen.

Contact