CFK koolstofvezel frezen

Koolstofvezel is een stevig materiaal dat lichter is dan staal. Hierdoor is het heel geschikt voor de constructie van frames en onderdelen waar een licht gewicht belangrijk is, bijvoorbeeld voor vliegende objecten of in de tuning / auto-industrie.

Bovendien laat koolstofvezel zich relatief makkelijk frezen, zodat u een High-Z CNC freesmachine kunt gebruiken voor de productie van koolstofonderdelen. Geen vorm of toepassing is te gek hiervoor.

Koolstofvezel frezen en folie snijden

Het frezen van koolstofvezel doet u het beste met een HWM schrobfrees voor glasvezel-polyester en volkern. Zulke frezen kunt u bij ons bestellen.

Maar de CNC machine kan vervolgens ook gebruikt worden om folie te snijden voor de labels en afwerking van de koolstofonderdelen. Hiervoor gebruikt u onze instelbare meshouder: het is altijd een kwestie van het gebruikte gereedschap.

In de fotoserie hierboven ziet u beide toepassingen: koolstofvezel frezen en folie snijden. Ook is heel goed te zien hoe veelzijdig de toepassing van koolstofvezel kan zijn!

Meer materialen om te bewerken

Onze CNC machines worden wereldwijd toegepast om een veelvoud van materialen te bewerken voor nog meer verschillende toepassingen. Hiervan is een dwarsdoorsnede te zien op onze pagina Toepassingen.

Video

Projectinformatie

WerkstukKoolstofvezel onderdelen voor diverse toepassingen
MaterialCFK / Koolstofvezel
Werkbereik720 x 420 x 110 mm
Toepassing2D frezen en 2,5D frezen
MachineHigh-Z S720T met een schrobfrees voor volkern
SoftwareConstruCAM 3D

Meer voorbeelden van CFK en koolstofvezel frezen

Koolstofvezel frezen voor decoratieve doeleinden en modelbouw

In de galerij hiernaast ziet u meer voorbeelden van CNC-freeswerk op koolstofvezel. Dit werd gedaan op een High-Z S-720 en een High-Z S-1000 portaalfreesmachine, met een eigen grondplaat en opspansysteem. Op deze manier is grootschalige productie van koolstofonderdelen op maat mogelijk.

Hierbij is het verstandig de plaat zo efficiënt mogelijk in te delen, met zo min mogelijk afval. Daarmee spaart u niet alleen het milieu maar ook uw eigen portemonnee!

De foto’s tonen onder andere de productie van kleine frame-delen en een klep met ventilatiesleuven voor een espressomachine.

U ziet het, als u eenmaal een CNC-machine heeft, volgen de productie-ideeën vanzelf.

Nauwkeurige onderdelen

Tips voor het maken van functionele delen van koolstofvezel

Koolstofonderdelen die een belangrijke functie vervullen binnen een totale constructie, moeten nauwkeurig worden gesneden, gefreesd en geboord. Niet alleen omdat de constructie nauwsluitend en stevig moet zijn, maar ook omdat koolstofplaten behoren tot de dure materialen. Dit komt door de complexe productie van het materiaal. Dus als er wat fout gaat tijdens het frezen, doet dat echt pijn in de portefeuille.

Nauwkeurig passende carbononderdelen

Natuurlijk kunt u koolstofvezel ook met handgereedschap bewerken, zoals een decoupeerzaag. Maar vanwege de noodzaak om met precisie te produceren en om zo min mogelijk afval te produceren, is het zinvol om de koolstofplaten te CNC-frezen met op de computer getekende freesbanen. De freesmachine kan in één adem ook eventuele boorgaten en uitsparingen frezen, zonder dat u opnieuw hoeft te meten en aftekenen.

Zeker als de contouren van het werkstuk bogen en curven bevatten, is het veel materiaalvriendelijker om de vormen te frezen met een CNC freesmachine. Dit resulteert in veel schonere sneden dan die van een decoupeerzaag. Ook kan de CNC machine vooraf of achteraf graveringen maken in het materiaal.

De meeste van onze klanten gebruiken een portaalfreesmachine van de High-Z T-serie voor de productie van hun carbononderdelen.

Verzonken gaten

Een andere toepassing van de CNC freesmachine waar u misschien niet aan dacht, is het maken van verzonken boorgaten. Omdat de freesmachine dit in kleine stapjes doet, is het resultaat vrij van de bramen en splinters die zouden ontstaan bij het gebruik van een normale verzinkboor.

Maar als u dan toch recht verticaal moet boren, kan de freesmachine dit ook doen voor u. Als u verschillende gereedschappen nodig hebt voor het frezen en boren, raden we aan onze makkelijke gereedschapswisselaar met 6 posities te gebruiken.