Houten kindermeubels maken


Projectinformatie

  • Werkstukken
  • Materialen
  • Toepassing
  • Machine
  • Software
  • Kindermeubels en babyspeelgoed
  • Multiplex en massief hout
  • 2D frezen
  • High-Z S-720/T met verschillende frezen Z=1 / Z=2 voor hout
  • ConstruCAM 3D

Kindermeubels van gelaagd en massief hout

De missie van Christian Kruska-Kranich

De oprichter van Christians-Holzladen uit Gelsenkirchen, de heer Kruska-Kranich, had een idee voor een nieuw ontwerp kindermeubilair. Zonder verder oponthoud besloot hij om zelf een aantal kindermeubels van hout te ontwerpen en produceren en zo een nieuwe, duurzame weg in te slaan. Daarin is hij volgens ons met vlag en wimpel geslaagd!

Professioneel en doe-het-zelf combineren

Kruska-Kranich ontwierp zijn kindermeubels met behulp van de CAD-software ConstruCAM 3D en freesde de onderdelen met een High-Z S-720/T portaalfreesmachine. Dat ging niet zonder slag of stoot: hij moest veel inventiviteit, creativiteit en gewoon ouderwets vakmanschap inzetten om de ontwerpen niet alleen kindvriendelijk te maken, maar ook veilig en tegen een stootje bestand. Want een hoge kwaliteit is vereist bij houten meubels voor kinderen en baby’s, het is niet voor niets hier in Europa met strenge wetten omgeven.

Van ontwerp naar winstgevend bedrijfsidee

Het maken van kindermeubels is dus op z’n zachtst gezegd een ambitieus doel. Maar Christian’s tevreden klanten kunnen getuigen dat het is gelukt. Daarom is het nu heel normaal om speciaal ontworpen en ontwikkelde houten kindermeubels en babymeubels van Christians-Holzladen tegen te komen op de diverse portalen waar kindermeubilair wordt aangeboden. Ze zijn onder andere te vinden op het platform Etsy.

Massief berkenmultiplex: ideaal materiaal voor de bouw van kindermeubels

Stabiel maar toch een beetje flexibel: berkenmultiplex

Na verschillende freesproeven en de bouw van prototypen, werd al snel duidelijk dat het meest ideale materiaal voor de uitvoering van babymeubilair waarschijnlijk multiplex is. Dankzij het veelvuldig lijmen, is het materiaal zeer stevig en stabiel, maar ook taai genoeg om zijwaartse krachten te weerstaan. En door de nabehandeling met olie is het materiaal zelfs wasbaar!

De beste frezen voor de verwerking van panelen met kunststofcoating

Ook gebruikt Christian met kunststof bekleed gelaagd hout, ook wel tweezijdig met HPL beplakt multiplex genoemd. Hiervoor gebruikt hij speciale positief + negatief snijdende spiraalfrezen, die voorkomen dat de kunststoflagen gaan rafelen of splinteren. Dit zorgt voor strakke, naadvrije overgangen van het ene paneel naar het andere.

2-zijdig beplakt berkenmultiplex

Meer voorbeelden van duurzame Christians-Holzladen kindermeubels

Mobile voor baby’s van massief berkenhout en aluminium

De mobile-houder is niet alleen leuk om naar te kijken: het ontwerp maakt indruk met de eenvoudige lijnen en brengt, door de materiaalkeuze, warmte in de kinderkamer.

Hij is in hoogte verstelbaar en zeer stabiel! De klem is van kunststof, om het tafelblad niet te beschadigen.

Houten mobile voor baby's

Kindertafel met stoelen ‘BEN’

Tijd om af te stappen van al dat plastic gedoe en te kiezen voor mooi en duurzaam kindermeubilair! Dit is een functionele, echt houten kindertafel met bijpassende stoelen. Alle vlakke delen van ‘BEN’ zijn uit één stuk 18 mm berkenmultiplex gefreesd. Bovendien zijn de zitting, de rugleuning en de achterste dwarsbalk extra gelijmd met houtlijm D3. Hierdoor kan deze stoel kan veel weerstaan.

Het zitje is ongeveer 24 cm hoog. BEN is ideaal voor kinderen die ongeveer 80 cm tot 130 cm lang zijn.

Witte houten kindertafel met bijpassende stoelen

Houten loopwagen

Deze fraaie loopwagen is uitgevoerd in twee varianten: een knalrode brandweerwagen of een stoere blauwe pickup. Maar waar deze loopwagen echt onderscheidend is, is met de opschriften: de loopwagen kan door Christian al voorzien worden van een naam of gelukswens, die dan in het hout gegraveerd wordt. Daarmee is het dus een uniek kindercadeau.

Deze loopwagen is stabiel en kantelt niet wanneer je kind zich vasthoudt aan de achterste balk om te rennen. De positie van de leuning is zodanig gekozen dat deze altijd tussen de voor- en achterwielen ligt. Het per ongeluk optillen van de voorwielen is dus bijna onmogelijk. Dat gezegd hebbende: laat een jong kind natuurlijk nooit onbeheerd alleen.

Kruk of kindertrapje

Deze trap is verkrijgbaar met twee of drie treden, en is gemaakt van berkenmultiplex. Dit materiaal is vervolgens zorgvuldig geschuurd en in de was gezet; hierdoor is het trapje waterafstotend en makkelijk schoon te houden. Bovendien komt met deze behandeling de nerf van het hout mooi naar voren.

Kindertrapje met twee treden van hout

Houten speelboog – zelfs beschikbaar voor tweelingen

Verschillende van deze fraaie en praktische speelbogen zijn verkrijgbaar in Christian’s winkel. Al deze speelboogjes zijn zeer stabiel en natuurlijk gemaakt van massief hout of berkenmultiplex. Ze zijn heel gemakkelijk te monteren en te demonteren, en de meeste zijn in hoogte en breedte te verstellen.

De Quatro XL in de foto heeft een extra grote overspanning (ongeveer 75 cm!), en is hierdoor zelfs geschikt voor tweelingen. In de 8 gaten in de poten kun je zelf speeltjes en knuffeltjes hangen voor de baby’s om mee te spelen.

Speelboog van berkenhout voor baby's

We danken Christian Kruska-Kranich voor de mooie foto’s en uitleg

En we wensen hem veel werkplezier en commercieel succes toe met deze CNC-gefreesde kindermeubels!