Hobby CNC frees – bouwpakket of merk freesmachine kopen?


Waarom zou u een CNC frees bouwpakket kopen, terwijl u al voor een zacht prijsje een hoogwaardige, kant en klare CNC frees heeft? Bespaar uzelf een hoop ellende, verloren tijd en weggegooid geld.

Hier kunt u ons complete machine assortiment bekijken


Hoe herken ik een serieuze producent van CNC freesmachines?

Overdaad aan goedkope machines

Wie van plan is geld te investeren in een CNC freesmachine, moet weten dat er veel CNC bouwpakketten van lage kwaliteit te koop worden aangeboden. De aangeboden freesmachines worden gepromoot met termen als DIY, zelfbouw, hobby of kit in de productbeschrijving.

Dit betekent dat de koper een goedkope machine krijgt die hij zelf moet monteren om te beginnen met frezen. Mensen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een CNC-router kunnen deze machines voor een paar honderd euro kopen.

Goedkoop lijkt aantrekkelijk

Deze CNC freesmachines zijn populair onder hobbyisten die gemakkelijker unieke werkstukken willen creëren. Anderen kopen een hobby CNC frees in de hoop hier meer werk mee binnen te halen en een eigen bedrijf te beginnen.

Op het eerste gezicht lijken deze CNC-frezen vaak koopjes, mooi glimmende machines met alles erop en eraan. Maar helaas geldt over het algemeen dat u er zelf nog veel werk en kosten aan heeft om ze werkelijk gebruiksklaar te maken, laat staan langdurig storingvrij in te zetten!

Machines uit China

Daarbij wordt de markt ook overspoeld door goedkope machines uit China. Net zoals de kit-machines zijn deze vaak van lage kwaliteit en allesbehalve gebruiksklaar. Ook voldoen deze machines bijna nooit aan de hier geldende veiligheids- en kwaliteitsregels. Op de Chinese machines zit soms een ‘CE‘ sticker die er vreemd uitziet. U raadde het misschien al: dit staat niet voor Conformité Européenne, maar voor China Export.

Kopers van een CNC kit vaak geïrriteerd

Wij ontvangen steeds meer e-mails van mensen die gedupeerd werden door verkopers van zelfbouw-machines. Hun ‘CNC Machine XXL’ komt van eBay of een andere veilingssite. Maar ze hebben nu veel geld uitgegeven aan een nutteloze freesmachine.

Gedupeerden staan machteloos

Het is in bijna alle gevallen onmogelijk om een claim te doen op een garantie of retour sturen. Want dat kunnen handelaren van kit machines zich niet veroorloven. Zo’n deal is bijna altijd definitief.

Daarom lichten we hieronder voor u uit waar u op moet letten bij de aanschaf van een CNC frees.

Bekijk ook onze vergelijkende test

CNC-Step heeft speciaal voor u een goedkope zelfbouwmachine gekocht, om deze eens van dichtbij te bekijken. Zo kunnen we u precies laten zien wat de verschillen zijn tussen die machines en professioneel geproduceerde machines.

Wat zijn veel voorkomende problemen met DIY CNC frees bouwpakketten?

Geen precieze aluminiumverwerking

Aanbieders van CNC-frees kits vermelden vaak aluminium in de lijst met materialen die de machine precies kan frezen. Bij het lezen van de lijst gaat de onervaren gebruiker ervan uit dat de machine nauwkeurig is in het verwerken van aluminium. Jammer genoeg, krast de kitmachine alleen op het oppervlak van het aluminium werkstuk zonder bruikbare freesresultaten te produceren.

Machineontwerp met gebrek aan stabiliteit

De reden voor slechte resultaten bij het verwerken van metaal is een gebrek aan stabiliteit bij het ontwerpen van zelfgemaakte protaalfrezen. Door goedkope componenten kan de doe-het-zelf hobbyfrees de tegenkrachten die zich voordoen tijdens het verspanen van metaal niet weerstaan. Een goedkope CNC kit kan metaal niet precies frezen.

Je kunt beter een kwaliteitsmachine kopen voor het frezen van metaal

Bij het frezen van metaal heeft u een stabiele CNC freesmachine met hoge stijfheid nodig. Alleen freesmachines met professioneel gemonteerde componenten blijven stabiel tijdens het werken op metaal.

We raden af ​​om een ​​machine zonder technische kennis te assembleren als u nauwkeurige resultaten verwacht. In dit geval kunt u beter iets meer geld uitgeven voor een professioneel gebouwde CNC frees.

Wat te doen als u krap bij kas zit

De dealers promoten hun zelfgemaakte CNC frees kits als hoogwaardige machines die elk materiaal kunnen frezen. Maar de ervaren CNC gebruiker weet dat de machine zeer stabiel moet zijn voor het frezen van metaal. Daarnaast is een koelsysteem vaak ook nodig. Maar de dealers vermelden dit niet in de productbeschrijving omdat in deze prijsklasse een machine niet kan voldoen aan de vereisten voor het frezen van metaal.

Kenmerken van dubieuze zelfbouw freesmachines

Dergelijke doe-het-zelf-hobby CNC-machinekits en aanverwante accessoires worden verkocht van meestal privé-operatoren, altijd onder dezelfde voorwaarden:

  • Geen vermelding van certificering (CE, EMC of van de producent);
  • Een uitgebreide handleiding ontbreekt volledig, is hooguit zeer summier of slecht vertaald, en er staan weinig tot geen veiligheidsinstructies in;
  • Er is geen vast contactpersoon voor eventuele vragen na de koop;
  • Er is geen after-sales support afdeling;
  • Meestal is de aanbieder een privépersoon;
  • Op machines geldt meestal een brutoprijs op E-Bay of andere online veilingplaatsen;
  • Geen garantie of retourmogelijkheid;
  • Als een machine er splinternieuw uitziet, maar als ‘gebruikt’, ‘enkele keren gebruikt’ of ‘zo goed als nieuw’ wordt aangeboden.

Verkooptrucs bij hobby / zelfbouw CNC freesmachines

Helaas grijpen zelfs schijnbaar gerenommeerde aanbieders op gevaarlijke trucs terug

Voor uw eigen veiligheid is een EMC test tegenwoordig verplicht. Hierin wordt de elektromagnetische degelijkheid van de CNC frees gemeten, inclusief hoe bestendig de freesmachine is tegen storingen.
Sommige aanbieders van freesmachines hebben weliswaar hun eerste CNC besturing getest volgens EMC, maar niet de opvolgende modellen. Zelfs als de CNC-controller sindsdien is aangepast of geoptimaliseerd, houden deze aanbieders dezelfde type-aanduiding. Zo lijkt het alsof het EMC-certificaat nog steeds geldig is.

Maar dan is de besturing niet meer CE-conform en vervalt het recht om het CE keurmerk te vermelden! Volgens de richtlijnen is namelijk voor elke aanpassing, hoe klein ook, een nieuwe EMC-test nodig. Kortom: geen up-to-date EMC-certificaat betekent geen geldig CE keurmerk, en dat betekent dat u er in Europa niet mee mag werken!

Veilingen voor hobby CNC machines

Het verkopen van zelfbouw CNC freesmachines op een online veiling is uitsluitend een privé-service. Dat betekent dat artikel per definitie zonder garantie en retourneer-opties wordt aangeboden. Geeft een particuliere aanbieder toch een garantie, dan is deze niet juridisch bindend en dus in principe ongeldig.

Grote hobby CNC machines of zelfbouwpakketten worden vaak verkocht voor meer dan €2.000,-, maar uit de beschrijving blijkt meestal niet of de machine voldoet aan verkoop of gebruik volgens de EU-regels, omdat de overeenkomstige CE-certificering ontbreekt.

Het is aan de koper om te eisen dat de machine geldige CE-certificering heeft. Als de machine dat niet heeft, mag u er in de EER-landen (waaronder Europa) niet mee werken. In het ergste geval betekent dit, dat eventuele schade veroorzaakt door deze machine (bijvoorbeeld brand) niet vergoed wordt door de verzekering. Daarom zeggen wij: geen geldige certificering = niet kopen!

Originele advertentie voor een zelfbouw CNC machine op een online veilingsite

Hieronder een voorbeeld van een advertentie voor een zelfbouw CNC machine, vertaald uit het Duits. Let goed op wat er allemaal niet in staat!

“Nieuwe, direct gebruiksklare 3-assige CNC machine met een extreem groot freesbereik: X 1800 mm, Y 1000 mm, Z 115 mm. Voor graveren en frezen in hout, kunststof en non-ferrometalen zoals aluminium of messing. Ideaal voor modelbouwers, meubelontwerpers, signmakers, etc. CNC besturing en alle benodigde aansluitkabels zijn geïntegreerd in het machineframe.

Freesspindel 1100 Watt, 6000-29.000 omw / min en frezenset (8 stuks) voor houtbewerking. Afzuigstuk kan worden aangesloten op elke stofzuiger. Met de software PC-NC 3.1 (niet inbegrepen, maar beschikbaar voor 149 euro) is de machine gemakkelijk te bedienen. Zo kan men zeer precieze contouren graveren en frezen, bijvoorbeeld, uit Corel Draw. Er is slechts een computer nodig (PC als extra beschikbaar) en u kunt direct aan de slag.

De mechanische resolutie van deze doe-het-zelf CNC machine is 0,012 mm per stap. In hout kan men tot 10 mm diep frezen, maar dankzij de hoge herhalings-nauwkeurigheid is bijna elke freesdiepte haalbaar. Met extra bijpassende software (bijvoorbeeld Visual Mill) kan men ook 3D-vormen frezen.

De lengte van het werkstuk is onbeperkt. De doe-het-zelf CNC machine is snel te monteren en demonteren, zodat de machine ook in een kleine personenauto vervoerd kan worden. Desondanks is de machine zeer stabiel en precies.

Pakket 210 x 125 cm. Ik bied gratis levering binnen Duitsland. Zelf monteren in uw werkplaats. Persoonlijke gebruikshandleiding. 1 jaar garantie. Levering direct na ontvangst van het geld, graag ophalen. Bij navraag over de levering aan andere Europese landen, kunt u bellen met Ort. De btw is niet aftrekbaar, omdat dit privé-verkoop is. Veel plezier bij het bieden.”

Verzamelde foto’s van hobby DIY CNC zelfbouw freesmachines

Zelfs bij nieuwe gebruikers van een CNC machine zou dit op moeten vallen:

  • DIY CNC Fräse abzocke

    Zelfbouw CNC freesmachine

    M8 draadeind

    In plaats van echte schroefspindels, heeft de DIY machine in de foto hiernaast eenvoudige M8 draadeinden. Zulke draadeinden zijn alleen geschikt voor schroef-en-moerverbindingen, niet voor assenverplaatsing op een CNC machine! Ze slijten al in korte tijd en hebben relatief veel speling. De schroefdraad zelf is te steil en te klein om een effectieve krachtoverbrenging van de motor op de brug te krijgen.
    De assen zijn bij deze machine ‘gelagerd’ in simpele 8,5mm gaten in de aluminium beplating van de machine. De brug en het machineframe wrijven zelfs tegen elkaar.

  • Onstabiele montage van de freesmotor

    Met een messing hoekstuk uit een bouwmarkt en twee schroeven is de freesmotor bevestigd aan de brug. Maar als je echt 10mm diep wilt frezen, kun je krachten van meer dan 150 Nm verwachten. Deze machine gaat bij dat soort werk dus waarschijnlijk vasthappen of compleet uit elkaar trillen. Ook de montage van de eindschakelaar – die bepaalt op welke locatie de machine niet verder mag frezen – is amateuristisch uitgevoerd.

  • De ‘CNC controller’ – of wat het ook moet voorstellen

    Waarschuwing, gevaarlijk! De CNC besturing van de kit freesmachine is gemonteerd in een houten kist. De kabeluiteinden zijn niet gezekerd, gesoldeerd of voorzien van adereindhulzen. Waar wel is gesoldeerd, is dit amateuristisch gedaan. De unit is plat, zonder spacers, tegen de bodem van de kist geschroefd. Hier zou elke EMC auditor vroegtijdig grijs van worden…

  • EMC testen van deze CNC machine? Vergeet het maar

    Gelukkig voor de EMC auditor, zal hij snel klaar zijn met deze machine: de EMC test die nodig is voor CE-certificering, mag niet eens worden gestart! De 12V en 230V circuits zijn niet van elkaar gescheiden. Er is geen trekontlasting. De gouden kabel voedt 230 volt spanning, zonder trekontlasting, rechtstreeks aan de freesspindel.

  • De belangrijkste mechanische componenten

    Bij deze machine worden voor de kritische mechanische onderdelen het verkeerde materiaal gebruikt: aluminium glijdt over aluminium! De speling is op sommige plaatsen bijna 0,5 mm. Bovendien is aluminium een relatief buigzaam materiaal: het frame verbuigt waarschijnlijk al als de machine opgetild of verplaatst wordt.

  • De echte waarde van een zelfbouw CNC machine

    De verkoopprijs van een zelfbouw ‘kit’ machine is vaak niet gerechtvaardigd. In het geval van deze machine zou de waarde van de materiële componenten grofweg €250,- zijn, tegen een verkoopprijs van ongeveer €2.000,-. Hiermee moedigen we hopelijk iedereen aan om zelf goed na te denken voor de aanschaf van een CNC machine!