Vergelijkende CNC test

Test met een door een concurrent gekloonde High-Z CNC machine

Dit is geen kwestie van het bepalen van een winnaar, maar een vergelijking tussen op de markt verkrijgbare replica’s en goedkope constructies, tegenover onze High-Z CNC-freesmachine.


In 2004 kwamen we erachter dat er geen leverancier was op de markt van CNC-machines portaalfreesmachines met een goede prijs-prestatieverhouding. Daarom hebben we besloten om dit feit te veranderen, en dat hebben we klaarblijkelijk ook gedaan.

Na een ontwikkelingstraject van 10 maanden, hebben we onze High-Z op de markt geïntroduceerd in januari 2005. De High-Z frees was een instant success: tussen 2005 en 2018 werden er meer dan 7300 verkocht aan een diverse groep klanten wereldwijd.

Dit succes is gebaseerd op een rusteloos en kritisch “executive team”, dat altijd probeert de mechanische en elektronische onderdelen van de High-Z zo nauwkeurig mogelijk aan te passen aan elkaar. Daarmee optimaliseert CNC-STEP de machines nog verder om de kwaliteit op lange termijn te garanderen. Tegelijkertijd blijft het uitgangspunt dat deze uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs aangeboden moet worden – alleen de beste prijs-kwaliteitsverhouding is goed genoeg.

Kopie

Helaas werd onze machine al enkele maanden na de lancering 1:1 gekopieerd door een ander bedrijf, en die kopie-machine wordt sindsdien op hun website aangeboden als een door hen ontwikkeld product. Het bedrijf dat hierachter zat, lijkt een normaal productiebedrijf te zijn, zonder aantoonbare ervaring en onderzoeken die aantonen dat ze hun eigen serie machines zelf hebben ontwikkeld.

Vijf andere aanbieders hebben dit voorbeeld gevolgd en maken tegenwoordig High-Z kopieën. Sommigen van hen zijn niet meer dan een spreekwoordelijke schuur in de achtertuin, maar dankzij een geavanceerde website ziet het er van buiten toch professioneel uit.

De Duitse Stiftung Warentest heeft helaas tot op heden geen uitspraak gedaan over CNC machines in dit prijssegment. Als reactie daarop hebben wij besloten in elk geval alle CNC-STEP machines en bijbehorende CNC controllers door TÜV te laten EMC testen en CE certificeren.

Voor ons was deze plotselinge overvloed aan goedkope CNC freesmachines, aanleiding om anoniem één van die machines te kopen en uitvoerig te laten testen.