Houten designlampen – Supercone

Video

Projectkenmerken

WerkstukDesignlampen
MateriaalHout (berkenmultiplex en modelbouw-multiplex)
Toepassing-type2D frezen
MachineHigh-Z S-1000/T
SoftwareConstruCAM 3D

De totstandkoming van een design-lamp van hout

handcrafted lamps made of wood

handgemaakte lampen van hout

De oprichters van het bedrijf Supercone uit Denemarken hadden een visie. Ze wilden een design lamp gemaakt van hout creëren die uniek in stijl en design zou moeten zijn. Daarbij stelden ze zich ook tot doel het vaak lelijke licht van spaarlampen te transformeren in een warmer licht, met behulp van de lampvorm en de houtsoort.

Houten designlamp zonder lijm

De volgende grote uitdaging was om de montage van de gehele houten lamp te realiseren zonder lijm of andere bevestigingsmiddelen. Zoals veel andere goede ideeën van deze tijd, heeft dit idee de basis in het down-to-earth-principe.

Berkenmultiplex – het ideale materiaal voor houten lampen


Na diverse schetsfases, talrijke experimenten en prototypes, koos het team van Supercone voor berkenmultiplex. Dit materiaal heeft de juiste eigenschappen voor de ontwerpen van Supercone. Tegelijkertijd is het, dankzij de korte vezels en hoge stijfheid, ook ideaal te verwerken met een CNC freesmachine. Het team ontwierp met dat in gedachten constructiemethoden voor de bevestiging van de losse delen tot een compleet nieuwe lamp.

Assembling with wooden hammer

Montage met een houten hamer

Flexibel

De flexibiliteit van het gebruikte berkenmultiplex maakt het mogelijk een zelf-vergrendelende en dubbel gekromde driedimensionale geometrie te maken, gebaseerd op vlakke houten delen. Zonder die flexibiliteit van het hout, en een maximale tolerantie van 0,1 mm voor de maten van geproduceerde onderdelen, zou een dergelijke constructie van hout niet haalbaar zijn. Daarom werd er voor hoogwaardig berkenmultiplex gekozen.

Duurzaam

Modelbouw-berkenmultiplex is speciaal ontwikkeld voor de constructie van modelvliegtuigen. Hiervoor moet het egaal en bijna 100% foutloos zijn. Dit type multiplex bestaat uit ultradunne lagen die het materiaal vormvast maken en een lange levensduur geven. Bovendien wordt het hout PEFC-gecertificeerd, wat duurzaam bosbeheer met de traceerbaarheid van het gebruikte hout waarborgt. Al met al is dit multiplex ideaal voor de bouw van Supercones lampen.

Design en de natuur in harmonie


Wooden design lamps

Houten designlampen

Als je de oprichters van Supercone vraagt naar hun bedrijf, is hun antwoord een schot in de roos: ‘Supercone is een design-bedrijf dat de vormen en materialen uit de natuur als belangrijkste inspiratiebron heeft. We richten ons op eenvoud en streven naar zachte reflecties van het lamplicht.’

Efficiënt werken

Voor het uitfrezen van de ontwerpen gebruikt Supercone een CNC-STEP High-Z S-1000/T CNC-freesmachine.

Wij wensen het Supercone veel succes bij het produceren van hun designlampen en een duurzaam winstgevend bedrijf. Daarnaast bedanken we ze voor het gebruik van de foto’s  en video.