Hout graveren

Hout graveren met een CNC machine

In de voorbeelden op deze pagina, worden afbeeldingen en decoratie-elementen gefreesd met een computergestuurde graveermachine in hout. Hierbij geldt meestal: hoe kunstzinniger de houtgravering eruit moet zien, hoe complexer de houtbewerking wordt. En hoe complexer de houtbewerking, hoe preciezer het freesgereedschap moet zijn.

Gelukkig zijn onze machines meer dan capabel voor deze taak!

Opschriften in hout graveren – hoe moeilijk kan het zijn?

Er zijn verschillende manieren om letters en inscripties in hout te graveren. U kunt bijvoorbeeld:

  1. alles gelijkmatig op dezelfde diepte graveren;
  2. verschillende lijndiktes maken door in diepte te variëren met een V-groeffrees (‘VCarving’);
  3. subliem frezen (alles wegfrezen behalve het opschrift).

Hoe unieker de gravering moet zijn, hoe moeilijker het graveren wordt met handgereedschap. Als het gaat om relatief grove letters volgens optie 1 is het nog niet zo’n probleem. Maar optie 2 en 3 zijn bijna ondoenlijk zonder de juiste hulpmiddelen en sjablonen. Bovendien neemt de hoeveelheid werk had toe naarmate er meer tekst is of als het lettertype ingewikkeld is.

Daarom laten we hier juist de CNC methode zien! De High-Z CNC graveermachine met de juiste software kan al deze taken met gemak aan.

Video

Project-informatie

WerkstukkenNaamborden en kunst
MateriaalHardhout, andere houtsoorten
Werkbereik1000 X 600 X 110 mm
Toepassing2D graveren, 3D graveren, VCarving
MachineHigh-Z S1000, bolkopfrezen, graveerfrezen en V-groeffrezen
SoftwareConstruCAM 3D

Houten naamborden

Persoonlijke naamborden, bedrijfsborden en signing

Bedrijfsborden en naamborden van hout bevatten vaak duidelijk leesbare lettertypen zonder extra effecten. Het lettertype moet gemakkelijk leesbaar zijn voor de kijker, zodat het gewenste reclame-effect kan worden bereikt. Want bedrijfsnamen en reclameberichten die moeilijk te ontcijferen zijn, zijn moeilijk te onthouden en schieten hun doel voorbij.

Voordeel van een CNC machine is dat ook het logo relatief eenvoudig mee-gegraveerd kan worden!

Houten borden als cadeau of kunstvoorwerpen

Voor houten plaques en schilden die als geschenken of kunstvoorwerpen dienen, reikt men vaak dieper in de zak met kunstjes. Deze werkstukken gebruiken vaak mooie lettertypen met speciale effecten. De bewerkingen zijn soms zo complex dat ze alleen kunnen worden uitgevoerd door een CNC-machine.