Hout frezen – houtbewerking


Video

Projectkenmerken

WerkstukHouten onderdelen, borden/schilden, notenschalen, fietsen en meer
MateriaalHardhout
Toepassing2D frezen, 3D frezen
Gebruikte machineHigh-Z S400 met 3D-frezen
Gebruikte softwareConstruCAM 3D

Hout frezen op de High-Z


Met onze CNC freesmachines kunt u frezen in de meest uiteenlopende materialen. Een populaire toepassing is frezen in (hard)hout. Op deze pagina treft u geïllustreerde voorbeelden van CNC-houtbewerking: zowel praktische als creatieve toepassingen.

Dankzij de krachtige, zeer precies aangestuurde werkassen van de High-Z CNC-machines, kunt u per freesbaan veel materiaal afnemen zonder kwalitietsverlies. De houtbewerking hoeft dus niet lang te duren.

3D-kunstwerken door Escher & Co.


3D CNC houtbewerking: Escher driehoek en trappenhuis, balpennen, kaarsenhouder en inlegwerk

Professor Elber uit Israël maakt geweldige freeswerkstukken met zijn High-Z S-720 CNC portaalfreesmachine. Van houten theepotten, via inscripties in balpennen, tot 3D-uitvoeringen van de wereldberoemde werken van Escher.

Hiermee laat Elber goed zien wat er zoal mogelijk is bij CNC houtbewerking. Ingewikkelde 3D vormen worden op een snelle en nauwkeurige manier precies uitgefreesd, zonder dat hiervoor programmeerwerk nodig is. Laat u inspireren!

Meer voorbeelden van 3D-frezen in hout: 3D houtbewerking door Gershon Elber

Hout frezen in 2D


Alle houtsoorten kunnen worden verwerkt met onze CNC machines. In zacht hout kunt u per freesbaan tot 25 mm diep frezen, in hardhout tot ongeveer 10-16 mm. Of het nu populier, berk, esdoorn, beuken of eiken is, de High-Z geeft u de beste resultaten.

De resultaten zijn uiteraard afhankelijk van de voeding en het freestoerental. Daarnaast is het gebruikte gereedschap belangrijk: zoals alle materialen zijn er houtsoorten met korte en lange vezels, en een meest geschikte frees voor elk. Kijk op de pagina Accessoires voor een deel van ons aanbod.

Houten schaal voor noten en snacks


In het voorbeeld hiernaast freest een klant een houten notenschaal. Hierbij gebruikt hij ook een afrondfrees, om de mooi afgeronde bovenrand te maken. Voor dit soort werk in hardhout, is een machine met een stevige constructie en krachtige borstelloze motoren een basisvereiste.

In de afbeeldingen ziet u het complete proces, van de gelijmde houtblokken naar de uiteindelijke notenschaal. Bekijk de video van deze toepassing!

2.5D CNC frezen in hout


(Naam)borden, speelgoed en speciale oplossingen frezen uit hard beukenhout

Hout kan worden gefreesd in alle denkbare vormen. Houten borden, houten speelgoed, houten kits en frames van vliegtuigen, kunnen snel en eenvoudig worden uitgevoerd zonder enige programmeerkennis. Ook leent CNC frezen zich uitstekend voor het in delen frezen van symmetrische werkstukken zoals brillen en lampen, of voor unieke modelbouw-projecten. En het maakt houtbewerken leuker!

3D houtbewerking


Gelijmd beukenhout frezen in 3D

Hout frezen in 3D is een van de vele mogelijkheden van een High-Z CNC freesmachine. In hard, gelijmd beukenhout wordt hier een prototype voor een handgreep gefreesd, voor latere serieproductie. Dit soort prototypen worden vaak uit een hard materiaal gefreesd. Met name beukenhout is zeer geschikt, omdat het mooi egaal en glad te frezen is. Nabewerken met schuurpapier is niet nodig!

Het ontwerp en de NC-programmering van dit werkstuk werden uitgevoerd met software van Schott Systeme. De totale bewerktijd met een D=8mm frees was ongeveer een uur.

Hardhout frezen


Eiken, wengé, ebbenhout en meer

Onze kleinste freesmachine verwerkt hier zeer hard hout in 2D. De opdracht voor de freesmachine was hier maximaal gebruik te maken van een 2mm frees in 10-11 mm dik hardhout. De gehele diepte van ongeveer 11 mm moest in één gang gefreesd worden. Een aantal van deze houtsoorten heeft een sterkte van meer dan 145N/mm²!

Met een D=4 of D=6 frees kunt u tot 30mm per seconde (bijna 2 meter per minuut) frezen. De 2mm-frees in dit voorbeeld bleef ook bij 10mm freesdiepte gewoon zijn werk doen en leverde zelfs een mooie, schone groef op. Onze klanten gebruiken onze machines met succes voor onder andere:

  • Beukenhout;
  • Eikenhout;
  • Wengé;
  • Sapeli;
  • Plataanhout;
  • Ebbenhout;
  • Jutoba;
  • Guaiacum;
  • Slangenhout.

We adviseren u graag!

Mail ons, vraag een vrijblijvende offerte aan of laat u terugbellen.

Contact