Graveren op ronde oppervlakken

Het oppervlak van een werkstuk hoeft niet per se vlak te zijn. In de software zitten mogelijkheden voor het bewerken van bijzonder gevormde werkstukken. Daarom kunt u ook graveren op ronde oppervlakken!
Onze klanten gebruiken deze techniek op onder andere:
  • glas
  • marmer
  • graniet
  • messing
  • RVS
  • kunststoffen
  • goud

Video

Projectinformatie

WerkstukkenBowlingbal
MateriaalPolyurethane.
Toepassing3D graveren
MachineHigh-Z S720, engraving bit
SoftwareConstruCAM 3D

360 graden op cilinder rond graveren

Graveren op ronde glazen voorwerpen zoals bierglazen, drinkglazen en wijnflessen, biedt twee uitdagingen:

  • De behandeling mag het werkstuk niet breken of beschadigen;
  • Een 3-assige CNC machine kan niet 360° rondom het object frezen.

Glas is een stijf materiaal dat snel breekt wanneer er op wordt gewerkt. Het kan niet worden bewerkt zoals metaal en plastic met een frees of een graveerstift. Integendeel, lettertypen, patronen en afbeeldingen moeten met een diamantgereedschap op het glas worden geschuurd. Voor deze slijpgravure hebben we de GranitoGrav-module ontwikkeld, die altijd wordt gebruikt wanneer er glas op onze High-Z graveermachines wordt verwerkt.

Terwijl de GranitoGrav de glasgravure in het materiaal graveert, moeten het werkstuk op z’n plaats worden gehouden en nauwkeurig worden gedraaid voor de 360 ​​graden verwerking op het juiste moment. Hiervoor is onze rotatieas bedoeld: deze is als 4e as-module te installeren op de CNC frees, en kan nauw samenwerken met de GenitoGrav-module.

Zie ook de foto’s hiernaast!

Balpennen en kurkentrekkers graveren

Met specifieke diamant graveerstiftenkunt u heel fijne graveringen maken. In het voorbeeld in de foto’s hiernaast graveren we een inscriptie op een balpen en een logo op een kurkentrekker.

De mogelijkheden voor graveren op ronde objecten zijn met een 3-assige machine beperkt. Op een gegeven moment komt het werkstuk in contact met de schuin gerichte punt van het diamantgereedschap. Maar de reikwijdte is groot genoeg om zelfs een sterk gekromd voorwerp zoals een balpen nauwkeurig en netjes te kunnen graveren.

Het beste graveerwerk in sieraden, metalen aanstekers, geschenken en grondstoffen is dus haalbaar. Op dezelfde manier kan de machine worden gebruikt voor het graveren op andere gebogen objecten.

Bowlingbal graveren

Dit is een van de lastigste bewerkingen, maar levert een hoop op: het graveren van een bowlingbal. Maar dankzij de open frameconstructie en de twee motoren die de X-as aandrijven over trapezium schroefspindels, is dit voor de High-Z CNC graveermachine geen probleem.

Tijdens het graveren mag het object niet bewegen. Maar voor een bowlingbal werkt een sleuvenplaat of vacuümtafel niet! Daarom hebben we een eigen fixeer-inrichting gemaakt, zodat de bowlingbal niet kan draaien of verschuiven.

Voor de gepersonaliseerde belettering op de bowlingbal hebben we een HWM graveerstift gebruikt. Na het graveren wordt de gravure opgevuld met een speciaal materiaal en de bal wordt vervolgens gepolijst en nabehandeld.

U ziet het: logo’s, namen, lettertypen en slogans zijn geen probleem bij het graveren op ronde oppervlakken!