Frezen voor diverse mate­rialen


Negatief snijdende spiraalfrees Z=1

CNC spiraalfrezen voor diverse materialen en toepassingen

Freesbits met Z1, Z2 of een speciale schrobvertanding, positieve of negatieve snijhoek, linksdraaiend of rechtsdraaiend. Geschikt voor kunststoffen, hout en aluminium.

Een greep uit het assortiment

Spiraalfrezen hebben als voordeel ten opzichte van ‘rechte’ frezen, dat ze continu contact houden met het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de frees meer snijdt dan slaat. En dat zorgt weer voor een gladder freesresultaat!


Vingerfrezen / spiraalfrezen voor aluminium en kunststof

HS spiraalfrezen voor aluminium

CMT eensnijder (vingerfrees Z=1) gemaakt van HS staal, rechtsdraaiend. Geschikt voor het frezen van zachtere kunststoffen zoals PVC, polyethyleen, Teflon, Forex etc, maar ook voor aluminium, bijvoorbeeld voor de bewerking van frontplaten of naamplaatjes.

Eén grote spaanruimte zorgt voor een uitstekende afvoer van de spanen. Dit is heel belangrijk, vooral bij het frezen in zachte of thermoplastische materialen! Bij frezen met meer snijkanten, kan het vuil makkelijker vastplakken aan de frees en voor een blokkade zorgen, waardoor de frees breekt en/of het werkstuk beschadigd raakt.

Om dezelfde reden is het altijd verstandig minimaalsmering of mistkoeling te gebruiken op de plek waar de frees het werkstuk raakt. Klik op de volgende links voor meer informatie en tips over het frezen van aluminium en het frezen van kunststoffen.

Ga ook voorzichtig te werk bij dunne plaatmaterialen; de positieve snijhoek kan ervoor zorgen dat het werkstuk opgetild wordt tijdens het frezen. Zorg ervoor dat het werkstuk stevig vlak opgespannen is (bijvoorbeeld met behulp van een vacuümtafel) of gebruik een bovenfrees met een haakse of negatieve snijhoek (ook bij ons te verkrijgen).

Kenmerken van de spiraalfrees voor aluminium:

 • Enkele tand (Z=1);
 • High-Speed Steel met 5% kobalt;
 • Rechtsdraaiend;
 • Upcut: positieve snijhoek (spaanafvoer naar boven).

Positief snijdende spiraalfrees Z=1

HWM spiraalfrezen voor kunststof en hout

CMT massief hardmetalen vingerfrezen met één snijkant, voor het bewerken van diverse soorten kunststoffen, zoals PVC, POM en plexiglas. Daarnaast zijn de frezen ook zeer geschikt voor hout en beplakte plaat.

De frees is rechtsdraaiend en verkrijgbaar met een positieve snijkant (spaanafvoer naar boven) en negatieve snijkant (spaanafvoer naar beneden).

Let op: deze frezen hebben, zoals veel gereedschappen met één snijkant, een zwaartepunt dat niet precies in het midden ligt. Dit kan bij de grotere freesdiameters leiden tot trillingen. Daarom moet u bij de grotere diameters ook controleren of de freesspil de resulterende krachten kan absorberen.

Kenmerken van de spiraalfrees voor kunststof en hout:

 • Enkele tand (Z=1);
 • HWM (volhardmetaal);
 • Rechtsdraaiend;
 • Upcut: positieve snijhoek (spaanafvoer naar boven), of
 • Downcut: negatieve snijhoek (spaanafvoer naar beneden).

HWM schrobfrezen met diamantvormige vertanding

HWM schrobfrezen met diamant-vertanding voor hout, glasvezelversterkt polyester en volkern

CMT vol hardmetalen bovenfrezen voor CNC machines met een speciale diamantvormige schrobvertanding. Deze zijn geschikt voor massief (hard en zacht) hout en op hout gebaseerde materialen zoals MDF en HDF. Daarnaast kunt u met de frees ook zachte kunststoffen en CFK/CFRP (koolstofvezelversterkte en glasvezelversterkte kunststoffen) bewerken.

Kenmerken van de schrobfrees voor glasvezel-polyester en volkern:

 • HWM (volhardmetaal);
 • Speciale diamantvormige schrobvertanding;
 • Ook verkrijgbaar met 135° tophoek voor invallend frezen;
 • Rechtsdraaiend.


HWM spiraalfrezen met diamantvormige vertanding

Gespiraliseerde schrobfrezen voor composieten, CFRB, GRP, PCBs en zelfs steen en marmer

Schrobfrezen met gespiraliseerde spaanruimten voor schoon contourfrezen. De frees is verkrijgbaar met een diameter van 0,5 tot 3,18 mm en geschikt voor de volgende toepassingen:


HWM Frezenset: Frezen voor hout, aluminium en kunststof

Een set van 10 volhardmetalen frezen voor hardhout, zacht hout, aluminium, koolstofvezel / vezelcomposieten en kunststoffen zoals PVC, plexiglas, printplaat (PCB) en polycarbonaat. De set bevat spiraal- en schrobfrezen van industriële kwaliteit. Geschikt voor contourfrezen, omfrezen, groeven frezen en nesting op alle CNC portaalfreesmachines.

Freesset perfect geschikt voor CNC modelbouw

Bij het maken van schaalmodellen worden vaak hout en kunststoffen van verschillende soorten en met verschillende hardheden aangetroffen, bijvoorbeeld bij het maken van houten modellen, het maken van maquettes en het maken van vliegtuigmodellen.

Met het assortiment diamantfrezen in deze set kunt u precieze contouren en randen van de meest voorkomende kunststoffen frezen en moeiteloos hardhout en aluminium verwerken.

Kenmerken:

 • HWM: massief hardmetaal;
 • Verschillende vertandingen voor verschillende materialen;
 • Sommige van de frezen zijn uitgerust met ‘visbek’ voor gemakkelijk invallen in het materiaal.

Inhoud set:

Type Diameter Aantal
Hout 1 mm 2
Hout 2 mm 2
Hout 3 mm 1
Aluminium/kunststof 1 mm 2
Aluminium/kunststof 2 mm 2
Aluminium/kunststof 3 mm 1