Damast messen

De heer C. David gebruikt een CNC-freesmachine om handvatten en accessoires te maken voor damast-zakmessen van hoogwaardig Damascus-staal. De handgrepen voor de messen worden gefreesd van Amboina Maser, een kostbare houtsoort.

De freesmachine is een High-Z S1000/T. De grip wordt eerst ruwweg gefreesd met een 3 mm spiraalfrees. Vervolgens worden de gaten geboord met een houtfrees van 1 mm.

Productieproces van damast-staal

Damast of Damascus-staal is de term die wordt gebruikt om een samengesteld staal te beschrijven dat al duizenden jaren op deze manier wordt geproduceerd.

Bij dit productieproces worden twee verschillende staalsoorten in het vuur gelast en tot één vorm gesmeed. Door verschillende vouwtechnieken beïnvloedt de smid het patroon dat aan het einde van het proces ontstaat.

Het smeedproces wordt herhaald tot na het etsen van het werkstuk een filigrainestructuur uit de verschillende lagen van het metaal herkenbaar is. De extreem hoge productiekosten van deze productie verklaren de hoge prijs van Damascus-messen.

Duurzaam en flexibel

Naast hoogwaardige zakmessen produceert onze klant ook veel meer onderdelen, zoals emblemen en andere decoraties.

Over de machine schreef de heer David ons het volgende (vertaald uit het Duits):

Ik ben eigenaar van een High-Z S-1000 sinds 2004 en ben nog steeds zeer tevreden. Zelfs na al het drukke productiewerk en een overbelasting hier en daar, werkt de machine nog steeds perfect. Bedankt voor deze geweldige machine.

Projectinformatie

WerkstukGrip voor luxe zakmessen
MateriaalAmboina hout / hoorn
Werkbereik1000 x 600 x 110 mm
Toepassing2D frezen
MachineHigh-Z S1000, diverse frezen
SoftwareConstruCAM 3D