WinPC-NC: CAM software

WinPC-NC logo

CNC besturingssoftware Lewetz WinPC-NC voor CNC freesmachines.

Verkrijgbaar in 4 verschillende versies. Ook beschikbaar als WinPC-NC USB variant

For using WINPC NC your computer should have at least following specifications:

 • Windows Operating System
  • WinPC-NC Light and Economy: Windows 2000/XP/Vista/7 32 Bit
  • WinPC-NC Professional & USB: Windows 2000/XP/Vista/7/8/10 32/64 Bit
 • CPU: Minimum 1GHz (2Ghz recommended)
 • RAM: Minimum 512 MB
 • Graphics: standard graphic card
 • Connections: LPT (printer port) and/or USB
 • Hard drive with enough space
 • Keyboard
 • Mouse
 • Display

Productbeschrijving

Het programma WinPC-NC is dankzij het gebruiksgemak en de duidelijke structuur waarschijnlijk de meest populaire CNC besturing software op de markt.

Met het programma kunt u uw Windows-PC samen met de universele NC-stappenmotorcontroller gebruiken om uw CNC machine aan te sturen. Of u nu wilt frezen, plotten, graveren, boren, slijpen, snijden, CNC lijmen of iets anders, u regelt het met uw eigen computer.
De assencontroller blijft noodzakelijk bij de besturing van de machine, omdat er via MS Windows beperkte mogelijkheden zijn voor real-time werken. Deze taak neemt onze as-controller daarom op een uitstekende manier over.

WinPC-NC bewijst al vele jaren in de praktijk dat het software is van een uitstekende kwaliteit, met heel veel mogelijkheden en een hoge nauwkeurigheid.

Prestaties

In onderstaande video ziet u een presentatie van de besturing van de drie assen via WinPC-NC. De motoren draaien hier net iets onder hun maximale snelheid, voordat ze nauwkeurigheid beginnen te verliezen. De aanbevolen maximum transportsnelheden (en zeker de voeding-snelheden) zijn uiteraard een stuk lager, om de stappen te kunnen blijven meten en om het hoge koppel van de motoren te waarborgen.

De video is vooral bedoeld om de stabiliteit van WinPC-NC illustreren op hoge frequenties.

En zo simpel is het

Het is gemakkelijk om te werken met onze machines! Ontwerp uw tekening of CAD-data in programma’s zoals ConstruCAM-3D of CorelDraw en laat deze omzetten in G-codes. WinPC-NC zorgt voor de besturing van de CNC machine.

Overzicht van versies

WinPC-NC Light

De goedkoopste versie van WinPC-NC biedt alle functies voor graveren, frezen en boren van printplaten of voor gebruik in CNC modelbouw. De machine wordt gecontroleerd in real-time via de LPT printerpoort van de PC.

WinPC-NC Economy

Dit CNC besturingsprogramma voor Windows heeft een veel breder scala aan functies, is volledig 3D capabel en stuurt tot 4 assen aan. Verder ondersteunt de software onder andere tangentieelsnijden en het gebruik van andere mechanische componenten. WinPC-NC Economy heeft ook veel meer importfilters dan de Light-versie. De machine wordt gecontroleerd via één of twee LPT printerpoorten.

WinPC-NC USB

WinPC-NC USB is qua functionaliteit vergelijkbaar met de Economy-versie, maar met een USB module. Op de behuizing van de USB-module zijn als backup nog steeds twee LPT-poortaansluitingen beschikbaar.

WinPC-NC Professional

De professionele versie van WinPC-NC werkt in combinatie met onze externe assencontroller-CPU en is daardoor zeer geschikt voor alle realtime taken en zwaarder industrieel werk. Het systeem is grotendeels onafhankelijk van de snelheid van de Windows-computer en levert naast optimale stabiliteit en betrouwbaarheid extra professionele eigenschappen waaronder ondersteuning voor vlam- en plasmasnijden, voor lijmen/doseren en voor extra controlefuncties.

De CNC besturing is leverbaar in verschillende kant-en-klare behuizingen. Optioneel kan de besturing uitgerust worden met extra optocoupler-aansluitingen, waardoor 24V-signalen verwerkt worden, bijvoorbeeld voor een magneetventiel of een contactloze naderings-sensor.

Kenmerken

Eenvoudige inbedrijfstelling

De NC-controller WinPC-NC en de CNC besturing (assencontroller) zijn in de fabriek al geconfigureerd en kunnen zonder grote problemen in gebruik worden genomen. De verbinding tussen de twee legt u met de meegeleverde nulmodemkabel. Op de CNC besturing sluit u de motoren van de assen en van de bewerkingsunit aan, samen met de kabels van eventuele sensors en schakelaars. Naast de standaard TTL-aansluitingen zijn optioneel 24V= inputs/outputs mogelijk. De toewijzing van de interfaces gaat precies zoals in onze andere besturing-programma’s; aanpassen en instellen van bestaande besturingen is mogelijk zonder grote inspanning.

Importfilters voor meerdere NC-formaten

WinPC-NC is uitgerust met importfilters voor de meestgebruikte NC-formaten. Naast de breed gedragen HPGL-taal, verwerkt het systeem ook diverse boorformaten zoals Sieb&Meier of Excellon, Multicam-bestanden in 2D en 3D en de DIN/ISO-taal die wordt gebruikt voor professionele werktuigmachines. Bovendien kan WinPC-NC ook werken met ISEL-NCP-programma’s en de vector-informatie van EPS of AI-bestanden. Nieuwe CNC programma’s kunt u zowel zelf maken met behulp van de geïntegreerde editor, of met een Windows tekenprogramma (bijvoorbeeld CorelDraw).

24V= aansluitingen

De CNC controller kan tot 48 optisch geïsoleerde ingangen en tot 24 optisch geïsoleerde uitgangen of relaisuitgangen aansturen. Dit maakt industrieel gebruik mogelijk.

Soft-PLC

De as controller CNCCON bevat een complete programmable logic controller (PLC-software). U kunt met de besturingssoftware Step 5 voorprogrammeren met meer dan 50 instructies (bijvoorbeeld triggers, tellers of timers). Zo kunt u met deze controller alle randapparatuur van de machine aansturen, diverse veiligheidsmaatregelen opzetten, en vanaf de computer het toezicht op alle CNC taken houden.

Analoge signaaluitgang 0-10V voor controle spindeltoerental

Het toerental van de frequentie-omvormer is te controleren met een analoge 0-10V uitgang. Hierbij worden boodschappen als ‘Bedoelde toerental bereikt’, ‘Spil stop’ of ‘Spil error’ doorgegeven aan de controller .

Override-functie voor snelheid en toerental

De werk-/transportsnelheid van de assen en het toerental van de spindel kunnen in de interface van WinPC-NC naar 10% tot 200% van de normale snelheid worden gewijzigd.

Z-clipping

Bij het definiëren van de maximale freesdiepte, kan WinPC-NC deze bewaken en alle volgende freesbewegingen langs de Z-as bij dat punt stoppen. Zo beschermt het systeem uw opspantafel en freesgereedschap tegen schade.

Monitoring van foutboodschappen

Het systeem houdt toezicht op de verschillende meldingen en waarschuwingen, zoals geblokkeerde lichtsensor, beschermkap, laag niveau koelingmiddel, onvoldoende perslucht, aandrijving klaar en meer. Dit alles kan gemakkelijk in de gaten worden gehouden: de resultaten staan op het scherm als duidelijke, door de gebruiker aan te passen berichten.

Aanpassing motor-start

De motor-start zoals die automatisch wordt berekend door CNCCON, heeft een licht sinusvormig profiel en is daarmee geschikt voor de meeste toepassingen. Bij het gebruik van ongebruikelijke kinematica of ongunstige belasting van de assen, kunt u een ander opstartprofiel uploaden voor een betere acceleratie. De startprofielen zijn opgeslagen als tekst-tabellen en worden geselecteerd met parameters.

Synchronisatie met diverse ingangssignalen

De verwerking van een CNC programma kan WinPC-NC combineren met diverse ingangssignalen. Denk aan bijvoorbeeld een externe startknop, een signaal ‘werkstuk opgespannen’ of ‘Z boven / Z beneden’ (bij het gebruik van een niet-gemotoriseerde Z-as).

Afzonderlijke macro’s

Een van de sterkste pluspunten van de software WinPC-NC is de vrije programmeerbaarheid van macro’s. Diverse functies, zoals bewegingen, wachten, wachten bij ingangen, uitgangen instellen/resetten et cetera, kunnen samengevoegd worden en gekoppeld worden aan bepaalde programmasituaties. Met macro’s kunnen bijvoorbeeld handelingen worden uitgevoerd bij het begin en einde van een opdracht, vóór en na een Z-beweging (PU en PD-commando’s), als er gereedschap (al dan niet automatisch) gewisseld moet worden, of het bijvullen van de brandstof van een snijbrander als die bijna op is.

Oppervlak instellen

Hoe ver het oppervlak van uw werkstuk zich boven de tafel bevindt, hangt natuurlijk af van de dikte van uw werkstuk, maar ook van eventuele platen die u als freesondergrond gebruikt. U kunt deze hoogte handmatig invoeren of de machine automatisch laten aftasten; WinPC-NC zal de waarde gebruiken voor het berekenen van de freesbanen. Voor fijn graveerwerk en/of variabele hoogtes kunt u eventueel een diepteregelaar >> gebruiken.

Automatische gereedschapswissel

Met de software WinPC-NC is professionele activering van de automatische gereedschapwisselaars een eitje. De acties die de machine moet nemen om gereedschap uit een magazijn op te pikken of erin terug te zetten, kunnen eenvoudig worden gecontroleerd met macro’s. De synchronisatie wordt uitgevoerd met gebruik van digitale signalen zoals stop spindel, spantang open/dicht, gereedschap stevig vast. Ook de positie van de instrumenten in het magazijn kunnen automatisch digitaal worden gecontroleerd, zodat de machine geen vergissingen maakt.