VCarve Pro: Nederlandstalige 2D/2.5D freessoftware

VCarve Pro

vcarve-pro-3d-software

VCarve Pro van Vectric:

2D en 2,5D software voor freesbaan-creatie. Verkrijgbaar in diverse talen, waaronder Nederlands!

Productbeschrijving

VCarve is door Vectric in Engeland ontwikkelde CNC software voor het creëren van 2D en 2,5D freesbanen. Het programma bevat alle layout- en machinefuncties voor commercieel gebruik, is zeer eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken, is vertaald naar diverse talen (waaronder Nederlands) en bovendien zeer redelijk geprijsd.

Naast de eersteklas VCarving routines, biedt VCarvePro alle functies voor 2D CNC metaalbewerking. Het programma zorgt voor een efficiënte en snelle werking door middel van de ingebouwde functies, waaronder berekening van nauwkeurig berekende paden, insteekhoeken, in- en uitgangen, automatische hulpmiddelen voor het bepalen van open en dubbele vectoren en een geavanceerde simulatie van gereedschapsbanen.

VCarve Pro werd ontwikkeld om makkelijk bruikbaar te zijn. Er werd speciale aandacht besteed aan het makkelijk ordenen en logischer maken van alle reguliere workflows.

Kenmerken

 • Gereedschappen voor 2D-ontwerp en lay-out, cirkels, rechthoeken, vectoren, lijnen, professionele CAD-functies;
 • Texteditor incl. lettertypen voor gravures;
 • Importeren en exporteren in DXF, EPS, AI, PDF-formaten;
 • Vlakfrezen;
 • Tangentiële of boogvormige benadering en terugtrekking;
 • Invallen: helix, schuin, spiraal, verticaal;
 • Freesbaansimulatie / 3D-weergave met materiaalkeuze;
 • 3D-functies;
 • 2D-frezen met interactief beheersbaar webs;
 • Pocketfrezen en uitsparingen frezen (bijvoorbeeld voor stempels of verhoogde letters);
 • Boorcyclus-creatie;
 • Nesting met automatische creatie van lagen;
 • Sublieme V-groeven met de nieuwe 3D-prismafunctie;
 • Boortoepassingen voor strass op kleding etc.;
 • Bone functie voor eenvoudige koppeling van bewerkte onderdelen;
 • Automatisch opschonen van de ankerpunten in vector-tekeningen;
 • Automatische inlay-functie voor de het vervaardigen van nauwkeurig in elkaar passende delen, met gereedschapsradiuscorrectie;
 • Auto-diepte-strategieën;
 • Tegenlopend frezen, meelopend frezen, binnen de contour, buiten de contour, enzovoort;
 • Freestijdberekening;
 • Professionele graveerfuncties / onder individuele hoeken diamantgraveerstroken instellen / gebruik van diepteregelaars;
 • Opeenvolgende nummers of teksten graveren;
 • Volledige compatibiliteit met creatiesoftware, zoals CorelDraw, Adobe Illustrator etc.;
 • Talen: Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans. U kiest de taal tijdens het installatieproces.

VCarvePro in detail

Freesbaan-simulatie

Een van de belangrijkste instrumenten van VCarvePro is de realistische 3D toolpath preview. De resultaten van alle gereedschap-banen worden gevisualiseerd in een 3D-model. Voor de gebruiker betekent dit een compleet inzicht van wat er staat te gebeuren op de machine, onafhankelijk van welke (en hoeveel) gereedschappen die gebruikt.
Daarnaast kunt u de simulatie ook gebruiken om het idee te presenteren aan uw klant. De simulatie biedt mogelijkheden voor weergave van diverse materiaalsoorten en -kleuren, en is op hoge kwaliteit te renderen.

V-Carving

Door te frezen met een V-groeffrees onder een vaste hoek maar met een variable freesdiepte , creëert u een prachtig 3D-graveereffect, zoals een beeldhouwer zou doen.
Met de snelle en robuuste VCarving Engine in VCarvePro, zijn zelfs complexe ontwerpen gemakkelijk gemaakt — tekeningen waar andere CAM-software zomaar 15 minuten op moet rekenen of die opgesplitst moet worden, is in VCarve Pro een kwestie van seconden.
Naast deze tijdsbesparing, melden onze gebruikers ook dat de gegenereerde paden gelijkmatiger en rustiger worden uitgefreesd dan bij de paden die door andere software zijn gegenereerd.

VCarve Pro ondersteunt extra nabewerkingen, zoals het vlak nafrezen van delen van het werkstuk met een tweede frees. Met behulp van meerdere doorgangen kan de software de machine extra diep laten frezen.

Import van 3D ontwerpen uit Vector Art 3D-Machinist

3D-elementen uit de Vector Art 3D Clip Art collectie kunnen worden geplakt in uw ontwerpen om de resultaten op een snelle manier aan te kleden. De 3D-clip art modellen van vectorart3D.com worden gegenereerd in de freeware VA3D-Machinist.

VCarvePro importeert de freesbanen en een grijstint-voorbeeld van de bestanden. Deze preview kunt in interactief positioneren, schalen en spiegelen in het 2D-aanzicht. De daardoor beïnvloedde 3D-freesbanen worden ook in het 3D-overzicht bijgewerkt.

Ontwerpen uit Photo VCarve

Ontwerpen uit Foto VCarve kunnen worden gekoppeld aan VCarvePro-projecten om producten interessanter te maken. Zo voegt u eenvoudig en snel decoratieve gesneden frames en teksten toe aan uw projecten.

Deze functie is met name geschikt voor Lithophanes, 3D-grijstintenreliëfs en PhotoVCarve gravure-ontwerpen. U kunt meerdere Photo VCarve-projecten tegelijk toepassen op uw VCarve-project. Daarna kunt u nog aanvullende elementen toevoegen en bewerken.
De complete gereedschap-paden kunnen apart worden opgeslagen door VCarvePro. Houdt u er rekening mee dat Photo VCarve niet inbegrepen is bij VCarvePro; u kunt het programma los bestellen bij ons.

Tekst

In VCarve Pro kunt u losse regels of complete blokken tekst plaatsen op uw ontwerp. U kunt daarbij gebruikmaken van alle lettertypes die op uw PC geïnstalleerd zijn. Met de functie Auto Layout kunt u een blok tekst passen binnen een rechthoekig gebied op uw ontwerp: het bespaart veel tijd als u niet zelf hoeft te bepalen hoe groot de tekst moet zijn om nog op het ontwerp te passen.
Zo kunt u in een paar seconden het ontwerp aanpassen van Restaurant Paul naar Hotel & Restaurant Paul. De Auto Layout-functie zorgt er in real-time voor dat de langere tekst binnen het ontwerp past. Praktisch!

Met een simpele klik tussen tekens vermindert u de afstand, Shift + klik vergroot de afstand juist. Als u een tekstregel koppelt aan een eerder getrokken boogvormig pad, zal de tekst die boog volgen.

2D-frezen

Door het gebruik van de profiel-freesbanen-functie kunnen objecten snel en efficiënt worden gefreesd. U kiest eenvoudig de vorm die moet worden gemaakt en selecteert het juiste gereedschap uit de gereedschap-bibliotheek. VCarvePro doet de rest. VCarvePro compenseert automatisch de gereedschapsradius en sorteert geneste vormen, zodat de interne vormen eerder worden gefreesd dan de buitenomtrek.

Voor elke vorm is volledige controle van de freesrichting mogelijk, in combinatie met automatische of handmatige definitie van het invalpunt. Voor individuele secties kunt u instellen dat ze in meerdere stappen worden gefreesd, afhankelijk van de snijlengte van de frees. Positieve of negatieve toleranties kunnen worden gecompenseerd door iets verder of minder diep te frezen.

Een zeer handige functie is de creatie van scherpe hoeken met een V-groeffrees. De machine freest in de hoeken steeds minder diep totdat alleen de tip van de frees het werkstuk raakt, met een perfect strak uitgefreesde hoek als gevolg.
Met dezelfde functie kunt u ook schuine kanten frezen, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.

Vrij definieerbare bruggetjes

Voor de stabiliteit, nauwkeurigheid en veiligheid tijdens contourfrezen of omfrezen, kan het verstandig zijn het werkstuk niet helemaal los te frezen. VCarve Pro heeft een ‘Bars’-functie, waarmee u bruggetjes (verbindingen) rondom de contouren laat zitten. Die verbindingen kunt u dan na het frezen zelf doorsnijden of breken om het werkstuk los te maken uit het materiaal.

Het programma kan deze verbindingen automatisch inbouwen op het werkstuk, gebaseerd op een door u ingevoerd minimaal en maximaal aantal of afstand. U kunt ze ook met muisklikken op een plek naar keuze toevoegen aan de werktekening.
De gemaakte bruggetjes kunnen met een klik verplaatst, uitgeschakeld of weer ingeschakeld worden in de werktekening.

Bij het frezen van ‘normale’ bruggetjes zal de machine aan het begin en einde ervan de XY-beweging stoppen, langs de Z-as bewegen, en daarna horizontaal verder frezen. Nog geavanceerder is de functie voor 3D-bruggetjes. Hierbij wordt de frees tijdens het frezen omhoog bewogen en daarna weer naar de gewone freesdiepte, en freest zo een bruggetje met een omgekeerde V-vorm uit. Doordat de X/Y-beweging niet onderbroken wordt en de Z-beweging vloeiender is, levert dit een netter freesresultaat op. Bovendien zijn de bruggetjes makkelijker los te snijden achteraf.

Pockets frezen

VCarvePro realiseert de generatie van pocket-gereedschapsbanen snel en eenvoudig. De vectoren voor de uit te frezen onderdelen levert u aan, de software detecteert automatisch de ‘eilanden’ en zal die sorteren, zodat eerst de kleine uitsparingen worden gefreesd en daarna pas de grote contouren. Ook houdt de software bij het plannen van de freesbanen rekening met de diameter en maximale snijlengte van het gereedschap.

Boren

Het programma bevat een aantal eenvoudig te genereren boorroutines voor CNC machines. Of het nu om één gat gaat of honderden, u hoeft alleen maar de plaatsing en diepte van de gaten uit te tekenen en de software regelt de rest. De boorbewerkingen worden in een logische volgorde uitgevoerd, gegroepeerd op de vectorpaden die bij elkaar horen.
Als u in hardere materialen wilt boren, of dieper dan de snijlengte van de boor, kunt u aangeven dat dit in meerdere stappen moet gebeuren. Zo kan de boor goed de spanen afvoeren.
De borendatabase bevat geschikte typen boorgereedschappen, om de echte geometrie in de 3D-voorvertoning zichtbaar te maken.

Verhoogde letters

Dit is een ingebouwde mogelijkheid die werd toegevoegd als reactie op een recente klantenwens. Deze functie maakt het mogelijk met een V-groeffrees hoge letters creëren, met scherpe hoeken aan de binnenranden. De buitenranden van de letters kunnen zowel rond als hoekig gegenereerd worden.

VCarve Pro berekent automatisch de 3D-bewegingen. De hoge letters worden vaak freigelegt na het frezen. Het programma houdt hiervoor rekening met de offset voor de frees. Omdat de verhoogde letter tijdens het frezen los kan raken van het materiaal en beschadigd kan raken door de frees, is het zinvol om ook hier de verbindingsstroken-functie te gebruiken.

Oppervlakte-ontwerp

Een unieke functie voor het efficiënt genereren van 3D-structuren met behulp van de geometrie van de frees.
Normaal gesproken heeft u voor het frezen van texturen dure extra software nodig, om het oppervlak in een extra ronde te laten afwerken met een bolkopfrees.

De oplossing van VCarve Pro is uniek: de textuur wordt gegenereerd door gebruik te maken van de frees die al in de machine zit. In de freesbanen worden simpelweg willekeurige diepte-parameters toegevoegd, om ‘handgesneden’ oppervlakken te produceren. Deze bewegingen worden direct meegenomen in de uitvoering van het hoofd-freeswerk, het freesproces blijft dus uiterst efficiënt.

Importeren en exporteren van bestanden

VCarve Pro kan de bestanden van vele andere design-programma’s importeren, via de standaard-bestandsformaten zoals DXF, EPS, AI of PDF. Na het importeren biedt het programma diverse opties, zoals het groeperen, spiegelen of splitsen van vectoren.

Een belangrijk voordeel is dat de editor dubbele en open vectoren kan detecteren en repareren. Veel bekende problemen bij het uitwisselen van vector-bestanden worden op die manier op een vlotte manier verholpen.

Uiteraard kunt u de VCarve Pro-gegevens ook weer exporteren in DXF, EPS, AI en PDF-formaten.

Auto-nesting

Met de Auto-nesting functie kunt u de verschillende te frezen delen zo efficiënt mogelijk laten indelen. De delen worden geplaatst naar uw voordeel, om zo zuinig mogelijk om te gaan met het materiaal. Zo bespaart u afval en kosten! Deze functie is ook onontbeerlijk bij plasmasnijden.

Systeemvereisten

Windows PC met minimaal:

 • 2 Ghz multi-core CPU;
 • 2Gb RAM;
 • Windows XP(SP3), Vista, 7, 8, 10 of hoger;
 • Vrije schijfruimte: 300MB (applicatie) + 7,7GB (tutorials & clipart);
 • DVD drive;
 • Beeldscherm 1024 x 768 pixels;