Waterstraal-snijmachine

Met hogedrukpomp (zonder drukversterker)


Neem het heft in eigen handen

Koop een voordelige waterstraal­snijmachine voor precieze, zuivere sneden in vrijwel alle denkbare materialen. Snij tot 150 mm dik staal of steen, zonder afhankelijk te zijn van andere productiebedrijven.

De machine snijdt met zuiver water, of met een abrasief watermengsel via een hoogwaardige 3800 bar plunjer-hogedruk­pomp van HAMMELMANN® – minimale vervolg­kosten en tot 36% meer efficiëntie vergeleken met drukversterker­pompen!


Vanaf € 69.950,00

Inclusief CNC-besturing en 15kW hogedrukpomp

(exclusief btw, af fabriek)

Waterstraalsnijder 3800 bar

Plesio-2015 / 2515 / 3015

Investeren in nieuwe productietechnologie. Met de technologie van morgen en de prijs van gisteren!

Met de waterstraalsnijder van het type Plesio blaast er een verfrissende wind door uw productie-installatie. De technologie van waterstraalsnijden biedt u volledig nieuwe productiemogelijkheden. Duitse kwaliteit van de merkfabrikant CNC-STEP. En dit alles tegen een ongelooflijk voordelig prijsniveau.

Geen vervorming door warmte

Met de waterstraalsnijder Plesio snijdt u roestvrijstalen platen en vele andere warmtegevoelige materialen zonder vervorming. Dit komt doordat snijden met een waterstraal geen warmte in de vorm van stralingsenergie (laser) of wrijving (tijdens het frezen) in het materiaal brengt dat u wilt bewerken.

Welke materialen kan de waterstraal-snijmachine verwerken?

Bij een druk tot 3800 bar en een debiet tot 4,0 liter per minuut (pompvariant van 30 kW) kunnen materialen van de meest uiteenlopende diktes worden gesneden. Tijdens onze interne tests sneden we bijvoorbeeld in ongeveer 10 minuten door een betonblok (doorsnede 15 x 15cm) met de abrasieve snijmethode. Het abrasiefverbruik stabiliseerde zich op ongeveer 260 gram per minuut bij gebruik van een mondstuk van 0,2 mm.

Plesio: ruimte voor uitgebreide bewerkingen

Dankzij zijn bewerkingsgebied tot ruim 1,5 x 3 meter vormt de Plesio een ideale werkruimte. Hierdoor kunnen vele verschillende materialen zoals beton, steen, tegels of staal waterstraalgesneden worden. Vooral bij het snijden van plaatmaterialen of metalen platen is het werkgebied ideaal. En dat tot een dikte van 150 mm!

Naar het exacte werkstuk – zonder wachten op leveranciers!

Met de waterstraalsnijder kunt u de productieprocessen voor uw te snijden materiaal in eigen handen nemen en bent u dus niet langer gebonden aan derde partijen om dit snijwerk voor u uit te voeren. Bovendien kunt u op de lange termijn veel kosteneffectiever werken. Natuurlijk bespaart u zich extra veel moeite en tijd als het bedrijf dat voor u werkt niet volgens uw kwaliteitseisen blijkt te werken.

Halfautomatische waterstandregeling met één druk op de knop

Het snijden met een Plesio waterstraalsnijmachine vindt onder water plaats. Dit is zo geregeld om het geluidsniveau en de mate van verontreiniging van de machine zo laag mogelijk te houden.

Onderwater snijden tot ongeveer 60 mm werkstukhoogte kan worden gerealiseerd met de machine. U kunt het waterpeil met één druk op de knop verhogen tot de overeenkomstige hoogte, aangestuurd door instelbare waterpeilsensoren. En het daalt ook binnen enkele seconden na het snijproces. U kunt uiteraard ook zonder de waterstandregeling werken. U zult echter dol zijn op deze intelligente speciale functie, die we gratis hebben geïntegreerd.

Video

RVS en aluminium

10mm keramiektegels

6mm staalplaat – 1.0570 S355J2+N (ST 52-3)

Natuursteen snijden – grauwacke

Merkkwaliteit uit Duitsland en Zwitserland

De hoogwaardige Duitse en Zwitserse componenten die in ons snijsysteem worden gebruikt, vormen ons concept. Het hele systeem is gebaseerd op de portaaleenheid “RaptorX-SL”, die we 12 jaar geleden hebben ontwikkeld. Deze eenheid heeft zich al vele malen bewezen in de industrie en is door ons meer dan 100 keer geproduceerd en internationaal verkocht.

Hogedrukpomp van HAMMELMANN® Duitsland / Schuurmiddelsysteem en snijkop van Allfi® Zwitserland

De hogedrukpomp die we gebruiken van het toonaangevende Duitse bedrijf voor hogedrukpompen, HAMMELMANN®, is niet alleen extreem krachtig, maar maakt ook indruk met zijn extreme onderhoudsgemak en zijn zeer hoge energie-efficiëntie: tot 96%!

Hydraulische drukversterkertechnologie of mechanische plunjerpomp?

Vanwege de hoge onderhoudsintensiteit en de lage efficiëntie van slechts ongeveer 60% van drukversterker-pompen, hebben we bewust gekozen voor de veel onderhoudsvriendelijkere en zeer efficiënte variant van plunjerpompen. De mechanische plunjer-hogedrukpomp heeft een maximale efficiëntie van 96%, waarvan de meest essentiële componenten functioneren als een systeem dat al honderden miljoenen keren bewezen is – een verbrandingsmotor met de krukas.

Goed voor uw energiebalans en uw portemonnee: want waar 15 kW aan vermogen wordt benut, komt ongeveer 14,4 kW aan bij de snijmond in plaats van slechts ongeveer 9 kW, zoals het geval is bij drukversterker-pompen.

3800 bar druk en stroomsnelheden tot 4,0 L/min

3800 bar druk is beschikbaar bij de snijmond! We bieden twee verschillende pompen aan, een met 15 kW en de krachtigere 30 kW, die debieten (doorstroom van het water) garanderen van 2,0 liter tot 4,0 liter per minuut bij een maximale druk van 3800 bar! Hierdoor bent u uitgerust voor snijden in bijna alle materialen.

24 maanden garantie voor de hogedrukpomp op nieuwe systemen

De fabrieksgarantie-periode voor de hogedrukpomp van HAMMELMANN® is maar liefst 24 maanden na inbedrijfstelling, of na maximaal 2000 bedrijfsuren of maximaal 18 maanden na verzending. Dit is uniek in de hogedrukpompsector. De meeste bedrijven bieden slechts een maximale “Inclusieve garantieperiode” van 12 maanden of 1000 bedrijfsuren aan. Vaak wordt alleen garantie gegeven op de pomp zelf.

Expres geen balgen over de driedubbel afgedichte HIWIN-lineaire geleiders

We hebben opzettelijk de balgen boven de lineaire geleiders weggelaten. Om belangrijke redenen: meten is weten. Als de operator van de machine niet kan zien of de lineaire geleiders onder de balgen langzaam maar zeker vuil worden, dan kunnen er tekenen van corrosie ontstaan als gevolg van de voortdurend stijgende “waterdamp”.

Grote objecten doormidden snijden

De plunjerpomp

Druk meten

Kwaliteit

Er kan geen vuil/schuurmiddel in de geleiders binnendringen

Het binnendringen van vuil is sowieso geen probleem, want wij gebruiken de hoogst mogelijke zware industrie-afdichting voor de loopwagens!

Omdat de machine normaal gesproken net onder het wateroppervlak werkt, is er vrijwel geen opspattend water en dus ook geen rondvliegend schuurmiddel. Mochten de geleidingen echter vuil worden, dan kan de operator het probleem altijd door visuele inspectie tegengaan. Na de dienst veegt u de geleidingen één keer af met een droge doek – een inspanning van 5 minuten – en u bent altijd aan de veilige kant dat er op de lange termijn geen problemen ontstaan ​​met uw lineaire geleidingen.

Druktest op het waterstraalsnijsysteem

Het doel van een druktest is om te controleren of de prestaties van de gebruikte pomp constant zijn. Deze test hebben wij ook uitgevoerd op ons Plesio waterstraalsnijsysteem.

Steek hiervoor een analoge tussen het snijmondstuk en de waterleiding en start vervolgens de hogedrukpomp. Noteer de meetwaarden bij start, stop en tijdens het continu-pompen. Bij deze test wordt alleen zuiver water gebruikt. De waarden in de tabel hiernaast zijn een goede richtlijn voor meten of de waterdruk van de pomp binnen de grenzen ligt voor het beoogde doel en voldoet aan de technische eisen.

Een waterstraalsnijsysteem kopen – een kwestie van vertrouwen

Om zo’n systeem te kopen, is onderzoek naar fabrikanten nodig. En niet alleen voor de machine zelf – ook is het belangrijk dat een goede beschikbaarheid van reserveonderdelen gegarandeerd is en dat er in de toekomst goede ondersteuning wordt geboden. Dankzij ons gebruik van hoogwaardige merkcomponenten en 30 jaar ervaring in machinebouw kunnen we aan al deze parameters voldoen en zeer tevreden klanten bedienen. Het kopen van een waterstraalsnijder is een kwestie van vertrouwen. Wij zijn de partner aan uw zijde. Van het advies tot jaren na de aankoop.

Live ondersteuning: gratis en (machine)levenslang

De aankoop van de waterstraalsnijder omvat onze machinelevenslange en gratis support op afstand. Dit onderscheidt ons van veel concurrenten, waar persoonlijke ondersteuning voor CNC-machines, accessoires en software volledig ontbreekt of u deze apart moet aanschaffen. Onze machines zijn bovendien in Duitse ontwikkeld en geproduceerd. Kwaliteit Made in Germany, evenals uitstekende klantenservice, hebben bij ons prioriteit.

Kenmerken

Technische gegevens – Plesio waterstraalsnijmachine 3800 bar

Positioneersnelheid X+Y / ZMaximaal 30.000 mm/min (aangestuurd door KinetiC-NC)
Snij-snelheidMaximaal 20.000 mm/min (afhankelijk van werkstukvorm en materiaaldikte)
Stapgrootte X0,0213 mm
Stapgrootte Y & Z0,0113 mm
TerugslagMaximaal ± 0,045 mm ( 45 µm )
Herhalingsnauwkeurigheidcirca 10 µm
Positioneer-afwijkingis te calibreren
Aandrijving X / Y / ZBorstelloze hybride stappenmotoren met 9,4 Ampere / 930 Ncm houdkoppel
Overbrenging X / Y / ZPrecisie-planetaire tandwielen met een uitgangskoppel van 11.000 Ncm
Lineairgeleiders X / Y / ZHiwin 20mm / voorgespannen, met 4 geleiders op elke as
Referentieschakelaar / eindschakelaarContactloze schakelaar op elke as (X+Y+Z)
Frame-constructieStaal, poedergecoat, lichtgrijs

Machineformaten

Plesio-2015Plesio-2515Plesio-3015
Opspanbereik X -2100 x Y-1550 mmX -2600 x Y-1550 mmX -3100 x Y-1550 mm
Bereik X-as2010 mm2510 mm3010 mm
Bereik Y-as1510 mm1510 mm1510 mm
Bereik Z-as300 mm300 mm300 mm
Gewicht (inclusief 3-assige controller-unit)± 1360 kg± 1560 kg± 1760 kg

Standaard-uitvoering en opties

Controller-unit voor 3 assen
(3 x 10 ampère, 380 Volt / 50 Hz)
Controller-unit voor 4 assen (voor bijv. een roterende snijkop)Optioneel
KinetiC-NC controllersoftware
ConstruCAM-3D CAD/CAM software
CE-verklaring en handleiding
Machinelevenslange support op afstand
Puur waterstraal-systeem voor zachte materialen
Abrasief systeem voor harde materialen, met 100kg gritreservoir en automatische voedingOptioneel
Hammelmann plunjerpomp 15kW, 3800 bar, 2 L/min
Hammelmann plunjerpomp 30kW, 3800 bar, 4 L/minOptioneel

Gebruiksaanwijzing voor Plesio CNC-waterstraalsnijdmachines (Duits)

Waterstraalsnijder – voordelen en toepassingen

In verschillende sectoren, waaronder de metaal- en kunststofverwerkende industrieën, groeit de vraag naar verwerking met een waterstraalsnijder gestaag. De mogelijkheden van materiaalverwerking met een computerbestuurde waterstraalsnijder zijn zo veelzijdig en verreikend dat ze handmatige verwerking qua precisie en snelheid ver overtreffen.

Maar wat is een waterstraalsnijsysteem precies? Welke materialen kunnen met zo’n snijsysteem worden verwerkt? En vooral: hoe werkt zo’n machine? Hieronder willen wij al deze vragen beantwoorden.

Wat is een CNC waterstraalsnijder?

Eerst moeten we even verduidelijken wat de term “CNC” betekent. Deze afkorting staat voor de Engelse uitdrukking computerized numerical control. Kort gezegd betekent dit dat een elektronische procedure wordt gebruikt om de CNC-machine te besturen. Hierdoor kan de machine-operator snel en nauwkeurig zeer complexe contouren en vormen realiseren in een grote verscheidenheid aan materialen.

Net als een CNC-freesmachine heeft dit waterstraalsnijsysteem minimaal drie assen. De snijkop, waar de waterstraal doorheen wordt gericht, is gemonteerd op de Z-as (omhoog en omlaag); de horizontale bewegingen over het werkoppervlak worden uitgevoerd door de X- en Y-as. De combinatie van transporteur en hogedrukpomp produceert, afhankelijk van het materiaal, een zeer krachtige straal. Hierdoor ontstaat een vrijwel braamvrij werkstuk.

Hoe werkt een computergestuurd waterstraalsnijsysteem?

Zoals reeds uitgelegd worden CNC-machines bestuurd via een computer. De door de CAD/CAM-software geproduceerde G-code wordt gelezen en verwerkt met behulp van speciale besturingssoftware. Deze G-code bestaat uit coördinaatopdrachten die eerder zijn gemaakt met behulp van ontwerpsoftware. Door deze codes te standaardiseren, kunnen ze op vrijwel alle CNC-freesmachines worden gebruikt met behulp van de numerieke besturingssoftware.

Verschil tussen puur waterstraalsnijden en abrasief waterstraalsnijden

Afhankelijk van de toepassing of het materiaal kunt u nu kiezen tussen puur waterstraalsnijden of abrasief waterstraalsnijden. Wat betekent dit concreet? Een puur water-snijmachine werkt met een straal zuiver water zonder toevoegingen. Dit werkt uitstekend voor zachtere materialen zoals folies, rubber of stoffen en ook wordt gebruikt in de voedingsindustrie voor het snijden van groenten of taarten, gebak en meer.

Het korund “snijdt” harde materialen

Als u hardere materialen moet bewerken, is het verstandig om een fijnkorrelig snijmiddel toe te voegen aan de waterstraal, via een doseersysteem net voordat het water de spuitmond verlaat. Hierdoor ontstaat een abrasief water-schuurmengsel, dat ideaal is voor het snijden van hardere en sterkere materialen.

Het snijmiddel is meestal een droog grit (granaatzand of korund). De meeste mensen kennen korund als materiaal voor slijpstenen. In de slijpschijf worden de korunddeeltjes stevig met elkaar verbonden door middel van een bindmiddel en vormen ze een vaste structuur. Bij waterstraalsnijden doet echter elk deeltje dit werk op zichzelf.

Tot 1000 meter per seconde – een korunddeeltje op weg naar een wereldrecord

Dit korund wordt nu tijdens het waterstraalsnijden in de waterstraal gemengd, kort voordat het water naar buiten komt. Zo voert de waterstraal slijpwerkzaamheden uit op het te snijden werkstuk, waarbij elk korunddeeltje de kleinste werkstukdeeltjes wegslijpt met een indrukwekkende snelheid tot 1000 meter per seconde. Afhankelijk van de aanvoersnelheid resulteert dit bovendien in een hoge kwaliteit van het snijoppervlak.

Hoogste efficiëntie dankzij de perfecte combinatie van schuurmiddelhoeveelheid en mondstukdiameter

De waterstraal kan nog effectiever worden gemaakt door de waterdruk aan te passen, het schuurmiddelgehalte te vergroten en de mondstukdiameter aan te passen. Hierdoor wordt de stroomsnelheid van water en schurende deeltjes versneld, waardoor de impact van de straal op het materiaal groter wordt en daarmee de snijkracht toeneemt. Uiteraard moet worden opgemerkt dat de dosering granaatzand moet worden aangepast aan de dikte van het te snijden materiaal.

Met de techniek van waterstraalsnijden kunnen onder andere deze materialen ideaal en nauwkeurig worden verwerkt:

 • Natuursteen zoals graniet, marmer, zandsteen, leisteen, speksteen;
 • Keramische tegels, flagstones, porselein, klei;
 • Roestvast staal (RVS), staal, messing, koper, gereedschapsstaal;
 • Kunststoffen zoals PTFE, Plexiglas®, polycarbonaat;
 • Houtsoorten zoals hardhout, beukenhout, sparrenhout, vurenhout, multiplex;
 • Glas en nog veel meer.

U vindt de veelzijdige toepassingsmogelijkheden met onze waterstraalsnijders in dit artikel

Waterstraalsnijder: tips voor de aankoopbeslissing

Als u heeft besloten om zo’n machine aan te schaffen, rijst vervolgens de vraag: “Waar moet ik rekening mee houden voordat ik een waterstraalsnijder koop?”

De machinecapaciteit

Voordat u uw aanvragen naar verschillende fabrikanten stuurt, moet u nadenken over uw project. U moet bijvoorbeeld al een idee hebben van de ongeveer grootte van de materialen die u zult verwerken. De traversepaden (het effectieve werkbereik) van de machine beperken uiteindelijk de grootte van het werkstuk dat u kunt maken.

De pomp en zijn prestaties

Het is ook uiterst belangrijk om te weten welke materialen moeten worden bewerkt, aangezien dit ook de keuze van de benodigde drukprestaties van de pomp bepaalt. Zachtere en dunner materiaal zoals rubber, plastic of hout vereisen minder vermogen dan hardere materialen zoals metalen, bijvoorbeeld gietstaal of staal. We helpen u graag bij het nemen van een beslissing.

Torsie

Verder is de torsiestijfheid van het hele systeem belangrijk, zeker tijdens het CNC-snijden met een waterstraal. Want waterstraalsnijders moeten een hoge torsiestijfheid moeten hebben. Dit is belangrijk omdat de terugslag bij het inschakelen van de waterstraal soms een verlies van nauwkeurigheid op het te bewerken materiaal kan veroorzaken. Hoe beter het frame bestand is tegen torsie, hoe nauwkeuriger het resultaat.

Tot slot: stel de snijwaarden exact in

U moet de snijwaarden van de waterstraalsnijder optimaal instellen voor het materiaal dat u wilt bewerken. Hoe preciezer het snijsysteem is afgestemd op de vereisten van het materiaal, hoe nauwkeuriger en schoner de snijresultaten zullen zijn.

Met deze tips bent u dus goed voorbereid!

Contact


  Voornaam (verplicht)

  Achternaam (verplicht)

  Bedrijfsnaam

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht of aanvraag (verplicht)

  Adres

  Postcode

  Plaatsnaam

  Land

  Uw wensen
  Welke materialen wilt u bewerken?

  Hoe groot wilt u kunnen werken?

  Lengte

  Breedte

  Hoogte

  Veiligheidscheck (verplicht)
  Reken uit: