Architectonische modelbouw

Waarom modelbouwen met een CNC machine?

In het kort: kostenbesparingen, tijdwinst en meer nauwkeurigheid.

Een architectonisch model bestaat uit vele individuele miniatuuronderdelen die in elkaar moeten worden gepast. Alleen als elk item met de grootste precisie is vervaardigd, kunnen perfecte architectuurmodellen worden gemaakt.

Hier levert een CNC-freesmachine onschatbare diensten, omdat alle onderdelen tot op de tiende millimeter nauwkeurig kunnen worden gefreesd uit plastic, hout en metaal. Bovendien doet de machine het sneller en preciezer dan de maquette-bouwer ooit met de hand zou kunnen doen. Een ander belangrijk voordeel is dat alle onderdelen vóór het frezen al virtueel getest en in elkaar gepast kunnen worden in het 3D-pakket.

Tegenwoordig is CNC-productie een onmisbaar onderdeel van professionele architecturale modelbouw, vooral in het geval van grootschalige woningbouw, waar vele duizenden verschillende miniatuurcomponenten worden vervaardigd en worden geassembleerd tot modellen.

Video

Projectinformatie

ProjectArchitectuur-modelbouw; maquettes
MaterialenOnder andere kunststoffen, messing en hout
Toepassing3D en 2D frezen
MachineHigh-Z S400, diverse frezen
Software:ConstruCAM 3D

Maquettebouw in de praktijk

Productie van gedetailleerde, geschaalde architecturale modellen op het hoogste niveau. Op de foto’s ziet u het Tränenpalast in Berlijn, het Berlijnse treinstation Friedrichstrasse, het Osterstein-kasteel in Gera (Zwickau) en een CNC-replica van een Romeinse stad. Al deze voorbeelden zijn architecturale modellen, die werden gemaakt door modelbouwspecialist Bönsch van Berlinmodelle.

Bönsch: expert voor architecturale modellen

De architecturale modellen zijn gemaakt door modelbouwprofessionals met behulp van onze zeer nauwkeurig werkende CNC-freesmachine van het type High-Z. Berlinmodelle is vaak de eerste keuze voor dergelijke spraakmakende projecten.

Het bedrijf produceert ook designobjecten en designlampen, 3D-afbeeldingen met reliëf, luidsprekerhoezen en sieraden. Deze producten zijn allemaal gefreesd met onze CNC bovenfreesmachines. Het individuele ontwerp speelt een grote rol voor de meeste klanten.

Een korte geschiedenis van architecturele modelbouw

Om de verbeelding van de klant makkelijker te betrekken bij nieuwe bouwprojecten, werden duizenden jaren geleden al modellen in kleine schalen gemaakt. Dit werd later een op zichzelf staand beroep: bouwkundig modelbouwer, ook wel bekend als maquettebouwer.

Constructeurs van architectuurmodellen creëren modellen van gebouwen, hele complexen, landschappen of plaatsen, steden en hele gemeenschappen. Ze zijn in staat om objecten in 3D te visualiseren en de onderdelen te ontwerpen, uit te voeren en in elkaar te zetten.

Om een productie precies op schaal te bereiken, worden tegenwoordig vaak CNC-machines gebruikt.

CNC productie van de kleinste onderdelen

Diverse architectenbureaus over de hele wereld werken met onze machines om architectonische modellen van hoge kwaliteit te produceren voor hun klanten. De veelzijdige toepassingsmogelijkheden van onze CNC-machines zijn ideaal voor professionele architectonische modelbouw.

De onderdelen voor een maquette zijn vaak gemaakt van verschillende houtsoorten, kunststof en andere materialen. Heel vaak hangt de materiaalkeuze af van de kleinste details.

Die kleinste details, zoals pakkingen of miniatuuronderdelen, kunnen prima worden gegenereerd met onze CNC freesmachines. Teken gewoon het gewenste model in Corel Draw of ConstruCAM-3D, exporteer het via KinetiC-NC naar de freesmachine en die gaat aan de slag.

Architectonische modellen van hout

Ook de firma Rinaldi uit Zwitserland bouwt zeer gedetailleerde architectonische modellen met een CNC-STEP portaalfreesmachine. Maar hun huizen, gebouwen en miniatuursteden zijn voornamelijk van hout.

De passie voor detail waarmee het bedrijf houten modelbouw op het hoogste niveau uitvoert, is echt opmerkelijk. Zelfs de onderdelen van het interieur, zoals meubels en stapelbedden, zijn geïmplementeerd met een hoge standaard van schaalnauwkeurigheid.

Bij de productie van al deze componenten is millimeterwerk vereist, waarvan de precisie alleen kan worden behaald met een computergestuurde freesmachine.

Het aantal modelbouwende klanten groeit

Bönsch en Rinaldi zijn twee uitstekende voorbeelden van hoe CNC frezen slim en voordelig kan worden ingezet in de architectuur-modellering. In de tussentijd werken architectenbureaus over de hele wereld met onze freesmachines om architecturale modellen van hoge kwaliteit voor hun klanten te produceren.

Daarnaast zijn er talloze andere hobbyisten en professionals van de CNC modelbouw, die sinds de aanschaf van een van onze CNC-machines veel nauwkeuriger en sneller werken.