Aluminium panelen en frontplaten

Projectinformatie

WerkstukkenFrontplaten, machineplaatjes, onderdelen
MateriaalAluminium
Toepassing2D frezen en graveren
MachineHigh-Z S-1000, 0,5 mm groeffrees, graveerstift
SoftwareConstruCAM 3D

Zelf frontplaten maken

Frontplaten als bescherming en designelement

Een frontplaat in principe een paneel met gefreesde uitsparingen voor schakelaars, knoppen, lichten en displays. Zo’n paneel is bedoeld om de onderliggende elektronica van kabels en circuits te beschermen tegen menselijke toegang, en om de functies van de knoppen en lampen te duiden.

Maar tegenwoordig zijn frontpanelen meer dan alleen een bescherming voor mensen en apparatuur. Het zijn ontwerpelementen die de kwaliteit en de functies van het product onderstrepen. Frontplaten gemaakt van aluminium en kunststof zijn tegenwoordig overal – in het huishouden op vaatwassers en wasmachines, in de industrie voor machines, maar ook bijvoorbeeld op auto-dashboards om de fittingen te verfraaien.

Deze Audi is voorzien van een hoogwaardige aluminium afwerking

Frezen van uitsparingen in frontplaten

Bij het frezen van de uitsnijdingen in een frontpaneel, moet u normaal gesproken rekening houden met veel bedieningselementen zoals knoppen of schakelaars en optische elementen zoals lichten en displays. En:

 • deze hebben vaak verschillende groottes,
 • zijn rond, vierkant of rechthoekig zijn, en
 • zijn in een rij of meerdere rijen gerangschikt.

Daarom moet het uitsnijden van de uitsparingen zeer precies worden uitgevoerd, zodat het voorpaneel precies past en nauwsluitend is.

Voor dit werk is een CNC-freesmachine perfect. Ontwerp eenvoudig de frontplaat inclusief de gewenste uitsparingen in de tekensoftware, en laat het ontwerp precies door de machine uitfrezen.

Bij CNC-STEP vervaardigen wij de aluminium frontpanelen voor onze CNC-besturingen zelf met een High-Z-freesmachine, om ook hier de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. In dit geval zijn de aluminium frontplaten 3 mm dik. Het frezen van de uitsparingen doen we met een 2 mm groeffrees, de inscripties met een 0,5 mm graveerfrees.

5-kanaals CNC besturing

Opschriften graveren

Een frontplaat is de ideale plek om de functies van knoppen te duiden en lampjes te labellen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Graveren;
 • Zeefdruk;
 • Plakfolie.

Zoals eerder vermeld, frezen we bij CNC-STEP de frontpanelen met een High-Z/T-machine, die ook direct de inscriptie graveert. Dit betekent dat de CNC-freesmachine een alleen de bovenste laag van het het aluminium weg-freest. Deze methode heeft 3 belangrijke voordelen:

 • Nauwkeurige positionering
  De gravure kan heel netjes en nauwkeurig op de gewenste locatie worden gepositioneerd door de gebruikte software.
 • Kostenbesparingen
  Het graveren wordt uitgevoerd op dezelfde CNC-machine als het frezen van de uitsparingen. Het enige wat u hoeft te doen is de frees vervangen door een graveerstift. Het werkstuk komt daarbij niet van z’n plek. Dit resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing, omdat slechts één machine voor de uitsparingen en de opschriften wordt gebruikt.
 • Duurzaam en gemakkelijk met de hand te repareren
  De gravering is robuust, duurzaam en gemakkelijk hernieuwbaar. De inscripties zitten in het materiaal en kunnen er dus niet afslijten zoals film of drukinkt. De kleur van het lettertype kan vervagen, maar gemakkelijk met de hand worden hersteld.
Frontplaten frezen en graveren met een CNC machine