• Werkstuk
  • Materiaal
  • Toepassing
  • Machine
  • Software

Gitaren bouwen met de CNC machine

Een gitaar kopen kan iedereen. Maar wat als u iets unieks wilt naar uw individuele smaak, dat niet zo van de plank komt? Dan kunt u er zelf een maken.

Want ook dat kan iedereen, met behulp van wat technisch inzicht, kennis van gitaaronderdelen en een voldoende nauwkeurige CNC freesmachine. En moet de gitaar ook echt een hart en ziel krijgen, dan is vakmanschap uiteraard een must.

Zelfbouw van akoestische en elektrische gitaren en basgitaren

De DIY bouw van een akoestische gitaar, elektrische gitaar of elektrische basgitaar, begint met de keuze voor het juiste materiaal voor de body en de hals. Vooral bij die hals is het belangrijk dat het hout niet makkelijk vervormt en mooi glad af te werken is.

Maar vraag dat vooral aan een ervaren gitaarbouwer. Die weet het beste welke houtsoorten en andere materialen het meest geschikt zijn voor elk component; wij zorgen wel voor de ideale machine. Een aantal van onze klanten bouwt tegenwoordig zelf gitaren; laat u inspireren door hun werkstukken in de fotogalerij hierboven.

Individuele gitaren van Klangwerkstatt Linz

Klangwerkstatt in Linz ontwerpt en bouwt al jaren gitaren op klantspecificatie. Want muzikanten zijn artiesten, dus dat moet ook te zien en horen zijn aan de gitaren.

In de ‘klankwerkplaats’ worden akoestische gitaren en elektrische gitaren niet alleen gebouwd, maar ook hersteld, van decoratie voorzien, aangepast of anderszins ‘gepimpt’. De workshop maakt gebruik van een High-Z S-1000/T, die genoeg oppervlak biedt om een gitaar volledig onder de freesmachine te werken.

Gravures en belettering

Inlay voor een akoestische gitaar

Maar het kan altijd unieker. Een aangepaste gitaar heeft ook vaak graveerwerk of inscripties op het hout van de gitaarbody of tussen de fretten op de hals. Dat kan bijvoorbeeld een foto van Jimmy Hendrix zijn, of inlegwerk met een naam of initialen. De rode elektrische stratocaster Nitro-Fiesta bijvoorbeeld, is gemaakt in vintage Fender-stijl, gemaakt van elzen-esdoorn en voorzien van custom wound pickups voor het beste geluid.

Inlegwerk / inlays

Het mooiste inlegwerk voor gitaren wordt vaak gemaakt met de beste materialen zoals abalone* (van Haliotis-schelpen), parelmoer, perloïde of epoxy. Deze moderne of klassieke inlays worden zowel in de gitaarhalzen als in de body’s professioneel gebruikt. Hierbij zijn er, dankzij de veelzijdigheid van de CNC machine, bijna geen limieten op uw creativiteit!

*) Let er wel op dat fijnstof van Haliotis-schelpen gevaarlijk is voor de gezondheid; zorg dus tijdens het snijden / frezen voor goede afzuiging en ventilatie.

Gitaar body’s 3D-frezen

Ook volledig nieuwe en op maat gemaakte gitaarbody’s worden op een CNC machine gemaakt. Voor dit doel wordt meestal een 3D model in PUR-schuim of ander goedkoop materiaal gemaakt. Op die manier de klant kan al kijken of het ontwerp echt bevalt en goed in de hand ligt, voordat het uiteindelijke exemplaar wordt gemaakt.

Nauwkeurig gitaren bouwen

Gitaar CNC frezen zonder bodemplaat

Dankzij de open frame-constructie van de High-Z freesmachine, kan Klangwerkstatt ook complete gitaren bewerken. Als de gitaar niet gedemonteerd hoeft te worden, wordt de hele gitaar onder de CNC-freesmachine in klemmen bevestigd en vervolgens van bovenaf verwerkt.

Het beste van alles is dat u niets hoeft te programmeren: u tekent eenvoudig alles in uw favoriete CAD programma en maakt er een freesprogramma van met ConstruCAM 3D.

Hopelijk geeft deze pagina weer een beetje meer inzicht in de verscheidenheid aan toepassingen van onze CNC portaalfreesmachines!