3D frezen en graveren in Carrara-marmer: VCarving

VCarving: reliëf graveren in marmer

Op deze pagina ziet u voorbeelden van VCarving: een reliëfgravure frezen met een CNC-machine en een V-groeffrees.

We graveren met de 3D-freesmachine RaptorX-SL met een speciaal HW 90° freesje in massief Carrara-marmer. De gegevens werden gegenereerd door de CAM-software ConstruCAM-3D met een maximale freesdiepte van ongeveer 5 mm.

Deze grote CNC-freesmachine RaptorX-SL wordt gebruikt voor alle soorten marmer, speksteen, zandsteen, graniet of leisteen. En de resultaten zijn zuiver en van een zeer goede oppervlaktekwaliteit. Voor graveren in grotere afmetingen is de RaptorX-SL dus de juiste keuze.

Video

Projectinformatie

WerkstukNaambord / embleem
MateriaalCarrara marmer
Werkbereik3200 x 2010 x 300 mm
ToepassingVCarving
MachineRaptorX-SL3200/S20, HW V-groeffrees met 90° tophoek
Software:ConstruCAM 3D

Belettering en inscripties in marmer

Het uiteindelijke resultaat van de CNC-bewerking met deze RaptorX-SL is indrukwekkend. In dit voorbeeld lieten we opzettelijk het glad nafrezen achterwege. De freesdiepte was ongeveer 5 mm bij een doorvoersnelheid van 7 mm per seconde.

De RaptorX CNC-freesmachine combineert al deze functies met een nauwkeurigheid van maximaal 0,03 millimeter.

Niet veel CNC machines kunnen 3D-gravures in deze harde materialen maken. Het vereist een hoge stabiliteit van de machine. Motoren en tandwielkasten moeten van hoge kwaliteit zijn en ook tegen een stootje kunnen. Dit zijn allemaal criteria waaraan een RaptorX-SL CNC-machine voldoet.

Marmer 3D-frezen

Maar er is natuurlijk meer mogelijk met marmer dan alleen VCarving. In het voorbeeld hiernaast frezen we een 15 mm diep 3D-reliëf in wit marmer. Hiervoor gebruiken we een speciale volhardmetaal frees met één snijkant gebruikt (HWM Z=1).

De 3D G-code voor het besturen van de CNC-machine is gemaakt met behulp van een stereolithografische gegevensset (.stl) met de gratis* software ConstruCAM-3D. De freesbaanafstand van 0,3 mm zorgt voor een glad oppervlak zonder voelbare groeven. De hier gebruikte frees heeft een hoekradius van 0,6 mm.

Koelen met water is essentieel bij het frezen van marmer.

Met de RaptorX-SL freesmachine kan het meeste freeswerk in steen vakkundig en snel worden uitgevoerd. Maar het 3D frezen van reliëfs is haalbaar met alle freesmachines uit ons assortiment. U kunt zelfs complete (borst)beelden in marmer te maken met onze rotatieas. Via deze link meer informatie over 3D frezen.

*) bij de aankoop van een S-720 of grotere CNC machine gratis