3D frezen


Video

Projectinformatie

WerkstukkenDiverse
MaterialenDiverse
Toepassing3D frezen
MachineHigh-Z S/T, RaptorX-SL
SoftwareConstruCAM 3D

Ter inspiratie en informatie, laten we u foto’s en video’s zien van 3D-werkstukken die door onze klanten of onszelf zijn vervaardigd met behulp van onze betrouwbare CNC-machines.

3D frezen: verschillende materialen bewerken met de CNC machine

3D frezen is misschien wel de meest interessante toepassing voor een CNC-freesmachine. Ook de meeste van onze klanten gebruiken hun machines vroeger of later voor 3D-bewerking, want daar zijn ze voor gemaakt.

Vaak begint men met eenvoudige graveringen op één zijde van het werkstuk. Maar in de tijd van 3D-scanners en vierde rotatie-assen, is het ook mogelijk objecten helemaal rondom te bewerken.

Kunststof 3D frezen

3D-freeswerk kan ook snel en netjes worden uitgevoerd in kunststoffen zoals POM, PVC of plexiglas. Dat POM-kunststof bijvoorbeeld is zeer sterk en slijtvast. Bovendien kan het zeer goed worden gefreesd, met maar weinig braamvorming. Een 3D-printer zou hiervoor veel meer tijd nodig hebben dan de freesmachine.

Op de foto’s zit u onder andere het freeswerk voor een (verkleind prototype van) een vleugel voor een modelvliegtuig. Maar het materiaal is zeer veelzijdig toepasbaar: ook beelden en figuren worden ermee gemaakt of gereconstrueerd bijvoorbeeld.

Geen programmeren nodig!

De 3D-bestanden zijn gemaakt in 3D CAD software zoals TurboCAD of Becker 3D en eenvoudigweg vertaald naar DIN ISO met bijvoorbeeld DeskProto. Dit bestand wordt vervolgens door KinetiC-NC of WinPC-NC geïnterpreteerd en als freesbestand naar de CNC machine gestuurd. Zodra dat geslaagd is, gaat de CNC machine stap voor stap (en laag voor laag) met het ontwerp aan de slag.

Reliëf in marmer

In het hiernaast getoonde voorbeeld frezen we een 15 mm diep reliëf in Carrara-marmer op een RaptorX-SL portaalfreesmachine. Het gebruikte gereedschap is een speciale HW bovenfrees met één snijkant.

Met de RaptorX-SL freesmachine maakt u veel steenwerk professioneel en zonder uw persoonlijke tijd te verdoen. Natuurlijk kunt u ook de CNC machine alleen grof werk geven en de afwerking zelf handmatig doen. Dit is al een gebruikelijke bewerking bij het frezen van hout.

Steeds meer werkplaatsen maken gebruik van een CNC machine voor het 3D frezen van reliëfs. Maar daarnaast kunnen ook complete borstbeelden 360° worden gefreesd met behulp van een 4e (rotatie)as. Deze is als losse module verkrijgbaar bij CNC-STEP.

Technische details

De freesbanen waren steeds 0,3 mm van elkaar; de bovenfrees zelf heeft een radius van 0,6 mm. In dit geval is koelen met water absoluut noodzakelijk.

Het 3D-ontwerp is gemaakt op basis van een STL-bestand met onze ConstruCAM 3D-software. Deze CAD/CAM software is gratis bij aankoop van een High-Z S-720 of grotere CNC machine.

3D CNC frezen in schuim en andere zachte materialen

Schuim is heel handig om prototypen en 3D ontwerpen mee te maken. Het laat zich makkelijk bewerken, maar behoudt wel zijn vorm. Hiernaast ziet u bijvoorbeeld een parfumfles, in verschillende soorten schuim gefreesd met een 3 mm bovenfrees.

Dit is een van de toepassingen waar een CNC machine u ontzettend veel tijd bespaart. U ontwerpt een 3D CAD-tekening, genereert een .dxf DIN ISO-bestand, bijvoorbeeld met DeskProto, en klaar is kees. Afhankelijk van de geselecteerde resolutie en de gebruikte frees, krijgt u een werkstuk met een ruw of volledig glad oppervlak.

3D frezen in hardschuim om landschapsreliëf / 3D-cartografie te creëren

Het Museum Albersdorf, onder leiding van de heer Arnold, creëert prachtige landschapsreliëfs in hardschuim met een High-Z S-400. Deze natuurgetrouwe landschappen worden gebruikt voor tentoonstellingen en exposities over archeologie en ecologie.