Diamantgraveren

Bij deze graveertechniek gebruikt u geen roterend graveergereedschap, maar een houder met een vaste diamant. Deze ‘schraapt’ over het oppervlak, en op die manier kunnen hele harde materialen zoals staal en glas bewerkt worden. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van sieraden en de verfijning van (relatie)geschenken.

Harde metalen graveren zonder problemen

Waar het van belang is om harde materialen snel, betrouwbaar en met een lange levensduur te graveren, doet u dit met een diamantstift. Ook is de methode ideaal als u zoekt naar een hoge glans en een subtiel 3D-effect van de gravering (zie de foto’s).

In vergelijking met lasergraveren, waarbij het oppervlak eenvoudig verbrandt, zorgt diamant-graveren voor glimmende lijnen met een subtiel effect dat afhangt van de graveer-richting van de machine. Door deze richting aan te passen via de freesgegevens die u naar de machine stuurt, maakt u verschillende tinten in de gravering.

Eenvoudige creatie van records

Met behulp van de CAD CAM-software ConstruCAM-3D tekent u zelf uw ontwerpen. Of u scant met de geïntegreerde scannermodule een sjabloon, tekening of illustratie. De software berekent uiteindelijk de ‘freesbanen’ voor uw gravering. U kunt kiezen uit verschillende kras- of graveermethoden.

Drie-kleuren diamantgravure voor meerlagige oppervlakken

Voor meerlagige oppervlakken zoals Zippo-aanstekers is de diamantgravure een bijzonder aantrekkelijke methode. Hierbij krast u bijvoorbeeld eerst een patroon in het verchroomde oppervlak tot in de onderste laag van messing. Vervolgens kan deze gravering zwart worden geëtst. Daarna krast u een tweede gravering, die goudkleurig blijft. Zo heeft u in een mum van tijd een driekleurig effect en een extra luxe gravering.

Video

Projectinformatie

WerkstukkenDiverse
MateriaalMetalen, glas, kunststof, goud
ToepassingSchrap-graveren met diamant graveerstift
MachineHigh-Z graveermachine
SoftwareConstruCAM 3D

Diamant-graveren op gespen gemaakt van roestvast staal

Het bedrijf Edelstahl Fritze produceert al jaren professionele onderdelen met een High-Z CNC-freesmachine. Dit zijn niet alleen volledig gefreesde onderdelen van aluminium en RVS. Ook maakt hij riemgespen met de freesmachine, en die voorziet hij vervolgens van een unieke gravering met een diamantstift.

Deze methode vereist dat zowel de machine als de diamantstift-houder tot op de honderdste mm nauwkeurig kunnen werken! Dit is nodig zodat de zeer smalle ‘freesbanen’ zeer dicht naast elkaar kunnen liggen, zonder dat de graveerstift per ongeluk in het eerder gemaakte spoor terechtkomt. Onze diamantstifthouder voldoet aan deze voorwaarden en is verkrijgbaar bij CNC-STEP.

Of uw machine en houder nauwkeurig genoeg zijn, test u zelf door steeds kleinere tekst te graveren. Met onnauwkeurig gemaakte houders worden de lettervormen steeds minder herkenbaar naarmate het lettertype kleiner is gegraveerd.

Relatiegeschenken

Fijne graveringen, bijvoorbeeld op cadeauartikelen, kunnen tot een minimale lettergrootte van 0,5 mm gemaakt worden. Hiervoor heeft u een machine nodig uit de High-Z-T-serie. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld machine- en typeplaten voor kleine onderdelen, maar ook voor relatiegeschenken zoals pennen.

Met onze diamantstift-houder graveert u ook gekromde oppervlakken. Dit is mogelijk, doordat de diamanthouder een interne drukveer heeft. In de foto’s ziet u onder andere een gebogen kurkentrekker van zwart geanodiseerd aluminium, met scherpe opschriften.

In tegenstelling tot bij lasergraveren, krijgen de gegraveerde delen een fraaie glans door het snijwerk van de diamant. Hierdoor ziet het er luxe en van hoge kwaliteit uit. Vooral voor geschenken is dit onmisbaar!

Zeer fijne graveringen in goud

De diamantgravurehouder gebruikt u voor het graveren van zeer fijne teksten in in goud of zilver. Houd hierbij een minimale grootte van 0,5 mm aan. Veel klanten uit de goudsmederij gebruiken al onze machines voor dergelijk of vergelijkbaar werk.

Het voorbeeld in de foto’s toont een kleine gravure met een hoogte van 1 mm. De meeste klanten gebruiken voor het graveren van kleine onderdelen (serienummers enz.) de High Z-graveermachine. Maar voor extra hoogwaardige graveringen in gouden polshorloges, raden we de meer stabiele High-Z/T freesmachine aan.